Platform over beton en staal in de bouw
Innovatieve speciaalmachines voor de prefabbetonindustrie
In opdracht van bouwcombinatie Levvel heeft KTB-Machinery een tijdelijke veldfabriek ontwikkeld en gebouwd voor de productie van betonnen golfbrekers.

Innovatieve speciaalmachines voor de prefabbetonindustrie

Een volautomatische productielijn voor integrale vloerplaten, een tijdelijke veldfabriek voor de productie van specifieke golfbrekers voor de Afsluitdijk of de installaties voor de productie van woningen in een nieuwe woningfabriek. Het is een greep uit de vele bijzondere en vaak innovatieve speciaalmachines uit de koker van KTB-Machinery, onderdeel van The Machinery Group. Een gesprek met technisch directeur Thomas ten Brinke over de meerwaarde die zijn bedrijf levert aan de prefab betonindustrie.

De speciaalmachine voor de productie van de VBI Integraalvloer komt uit de koker van KTB-Machinery.

De prefab betonindustrie kampt met vele uitdagingen. Dat merkt Ten Brinke als geen ander. “Gelet op de actuele thema’s moet de branche vergroenen, digitaliseren en zich vooral veerkrachtig tonen. Thema’s die ook tijdens de BetonTage 2023 in Ulm centraal stonden, Europa’s grootste vakcongres voor de betonbranche”, zegt hij. “Dergelijke vraagstukken krijgen wij veelvuldig op ons bordje. Dankzij onze (beton)technische achtergrond en gecombineerde expertise met zusterbedrijf Consmema (exclusieve mallenbouwer) zijn wij als geen ander in staat om daar op in te spelen. Wij gaan geen uitdaging uit de weg.” Een greep uit de vele projecten die KTB-Machinery recent turnkey opleverde, van idee tot realisatie.

In een tijdsbestek van een jaar zijn de speciaalmachines voor de golfbrekers ontwikkeld, opgebouwd en weer ontmanteld.

Betonfabriek Afsluitdijk

In opdracht van bouwcombinatie Levvel, die zich bezighoudt met de renovatie van de Afsluitdijk, heeft KTB-Machinery een tijdelijke veldfabriek ontwikkeld en gebouwd voor de productie van betonnen golfbrekers. Deze zogenoemde Levvel-blocs wegen 6.500 kilogram per stuk en zijn specifiek ontworpen voor de Afsluitdijk. “We hebben daartoe een geautomatiseerde carrousel ontwikkeld waarin meer dan honderd stalen mallen ronddraaien in een volcontinu proces en 160 palletwagons rondrijden”, legt Ten Brinke uit. “Ongeveer iedere zeven minuten werd er een Levvel-bloc geproduceerd. Werd inderdaad, want na de productie van de 80.000ste golfbreker eerder dit jaar was de taak volbracht. Het was voor ons absoluut een aansprekend en buitengewoon uitdagend project. In een tijdsbestek van een jaar zijn de speciaalmachines ontwikkeld, opgebouwd en weer ontmanteld.”

Productielijn integrale vloerplaten

De VBI Integraalvloer is een vloerconcept voor seriematige, grondgebonden woningbouw op industriële schaal met inbegrip van alle voorzieningen en installaties. “De focus ligt hierbij op sterk gereduceerde faalkosten en bouwtijden”, zegt Ten Brinke. “Ook dit productieproces hebben we gevangen in een carrouselconcept waarin stalen mallen rond bewegen. In horizontale positie wordt de complete installatie van de woning aangebracht. Vervolgens wordt de mal gekanteld en de vloer verticaal gestort. Zowel het plafond als het vloeroppervlak is daarmee spiegelglad en direct schilderklaar. Het concept levert een bouwtijdverkorting op van 33 naar 20 weken. Als KTB-Machinery en Consmema zijn wij enorm trots op onze bijdrage aan dit in alle opzichten uitdagende project.”

Het opvallende pand van The Machinery Group in Hattemerbroek.

Woningfabriek

Ook een deel van de woningfabriek van Van Wijnen is door KTB-Machinery geautomatiseerd. “We hebben het proces van afmontage van de geveldelen zoveel mogelijk geïndustrialiseerd”, zegt Ten Brinke. “Het casco geveldeel uit de fabriek wordt door ‘onze’ machine beetgepakt en verticaal gekanteld. Op die manier kunnen heel efficiënt de kozijnen en beglazing gemonteerd worden, alsmede de afwerking worden voorzien tot aan de huisnummering aan toe. Van hieruit worden de kant-en-klare geveldelen op het tasveld opgeslagen. Ook deze speciaalmachine, voorzien van ontzettend veel tools en hulpmiddelen, is weer een mooi voorbeeld van out-of-the-box denken. We gaan heel ver met onze opdrachtgevers mee en staan open voor andere denkrichtingen dan de gebaande paden. Dat leidt niet zelden tot innovatieve concepten voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.”

Duurzaam bouwen

“We zien onze klanten als partners waarmee we samen duurzaam willen bouwen”, besluit Ten Brinke. “We investeren in duurzame relaties voor de lange termijn. Ons moderne bedrijfspand, uitgerust met een warmtepomp en een groot aantal zonnepanelen stelt ons in staat om onze innovatieve oplossingen volledig energieneutraal te produceren. Is uw productielocatie al klaar voor de toekomst? Wij zijn klaar voor de toekomst, klaar voor u om u te helpen met uw uitdaging.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details