Platform over beton en staal in de bouw
Innovatieve staal-betonligger: Ruimtebesparend én brandwerend zonder extra maatregelen
Boven- en onderplaten Sigma Beam klaar voor verwerking. In de achtergrond de pers voor het lijf van de Sigma Beam.

Innovatieve staal-betonligger: Ruimtebesparend én brandwerend zonder extra maatregelen

De productieafdeling van Mouw Hoedliggers draait overuren. De hoedliggers, raatliggers, petliggers, IFB- en SFB-liggers zijn niet aan de slepen. Ook van de compleet nieuwe en innovatieve Sigma Beam voor de staalhoogbouw zijn de verwachtingen hooggespannen. Reden voor Mouw om fors te investeren in een verdubbeling van de productiecapaciteit en om het productieproces sterk te automatiseren. Die inspanningen werpen nu al hun vruchten af.

Kantoor Mouw Hoedliggers in Ede.

Sinds 2013 bevindt Mouw Hoedliggers zich op de huidige locatie in Ede. “Gelukkig was er genoeg ruimte voor een uitbreiding op ons eigen terrein”, zegt directeur Edwin Mouw. “We hebben momenteel de beschikking over maar liefst 9.000 m2 aan productieruimte die is uitgebreid met onder meer een raveelmachine om raatliggers veel sneller te kunnen snijden en een extra straalmachine. Daarnaast is de volledige ‘infrastructuur’ opgezet voor de productie van de Sigma Beam met een lasrobot van 70 meter lengte en een speciale pers om het lijf van de staal-betonligger te kunnen produceren.”

Werkplaats Mouw Hoedliggers in Ede.

Tot 60 minuten brandwerend

De Sigma Beam is een eigen ontwikkeling van Mouw en vormt het paradepaardje. “Zie het als een innovatieve staal-betonligger voor slanke vloerconstructies en met alle voordelen van een standaard hoedligger”, zegt Mouw. “De unieke eigenschappen zitten hem in de opbouw van de ligger. Door gebruik te maken van een ankerrail kan de positie van de stekken op het laatste moment worden bepaald. Groot voordeel is bovendien dat de Sigma Beam tot 60 minuten brandwerend is volgens de EN 1365-3 efectis NED, zonder extra maatregelen met kostbare conserveringslagen. Dat is te danken aan de speciale gaten in de bovenflens, die ervoor zorgen dat de restruimte wordt gevuld met beton en de ligger daardoor, op de onderplaat na, rondom in het beton ligt. Sigma Beam-liggers zijn daardoor kosteneffi-ciënter dan standaard hoedliggers.”

Een Sigma Beam op de lasrobot.

Uit voorraad leveren

De Sigma Beam is een compleet nieuwe ontwikkeling van Mouw. “Momenteel worden de eerste projecten ‘omgerekend’ naar deze innovatieve ligger”, weet Mouw. “Op die manier vindt nog de laatste finetuning plaats alvorens we de ligger breed in de markt gaan introduceren. De bedoeling is om de Sigma Beam in een drietal hoogtes (200, 320 en 400 mm) op voorraad te leggen. Vervolgens is het aan de constructeurs om er gebruik van te maken. Er kan overigens al mee gerekend worden in Tekla Warehouse. Ook zijn we voornemens om later dit jaar een aantal introductieavonden te organiseren voor constructeurs om meer feeling te krijgen met het unieke product. Exacte data worden nog gecommuniceerd. Vervolgens zal de Sigma Beam zichzelf verkopen”, verwacht Mouw die ook markt ziet voor de Sigma Beam buiten onze landsgrenzen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details