Platform over beton en staal in de bouw
Sectornieuws

Innovatieve vochtanalyzers: Het juiste vochtpercentage bij de productie van zand, cement en beton

Als betonproducent wilt u het beton het liefst meteen produceren met het juiste vochtgehalte.

S32_MW4270
De microwave analyzer voor beter, duurzamer en zuiniger produceren.

20 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Als betonproducent wilt u het beton het liefst meteen produceren met het juiste vochtgehalte. Zo kunt u immers aanzienlijk besparen op onnodige droogprocessen terwijl de kwaliteit van het beton gewaarborgd is. Nieuw op dit gebied is de innovatieve microwave-analyzer waarmee u significant beter, duurzamer, efficiënter en zuiniger beton kunt produceren.

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Inventech Benelux BV

De meetanalyzer wordt geleverd door het Brabantse Inventech en werkt – in tegenstelling tot traditionele vochtmeetapparatuur – met de gepatenteerde microgolf-resonantietechniek van TEWS Elektronik. Deze techniek staat voor een snelle en accurate analyse van het vochtgehalte in een product en levert op vele vlakken winst op. De microgolfresonantie meet onafhankelijk van afmeting, kleur, (bulk)dichtheid en massa.

Duurzaamheid

Om drogers in het proces zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is het noodzakelijk dicht op de vochtspecificaties van het product te produceren. Hoe nauwkeuriger dat kan, hoe lager het energieverbruik en hoe beperkter de hoeveelheden rework en afval. Een voordeel voor producenten, klanten en milieu. Van der Sar: “Ook correctie op de uiteenlopende bulkeenheden is bij de microwave-analyzer standaard en gebeurt in één meting, waardoor de uitslag zeer betrouwbaar is. De microwave-analyzer levert met name voor bedrijven die beton en cement in grote hoeveelheden produceren een groot rendement op.”

Microwave-analyzer

De microwave-analyzer kent niet de nadelen van een optische (NIR) meting. De TEWS-sensor meet het vocht in vaste stoffen zowel aan de oppervlakte als in de kern van het product. Dat maakt de metingen geschikt voor uiteenlopende processen. Anderzijds vinden de metingen plaats zonder de inzet van een lens. Hiermee is het risico van een beslagen of bevuilde lens uitgesloten. Bij de microwave-analyzer kan geen stof tegen de lens komen en ook dat maakt de meting betrouwbaarder.

De sensor is in een bypass geplaatst en meet in interval, waardoor de sensor langer meegaat.

Betrouwbaarheid

Voor de toepassingen met schurende materialen, zoals beton, cement, zand en scherven biedt Inventech een unieke in-line oplossing. “Het schuren van de materialen kan ervoor zorgen dat de sensoren al binnen enkele maanden versleten zijn”, vertelt Kees van der Sar, productmanager van Inventech. “Bij de TEWS-techniek wordt het product in een buisvormige cilindrische sensor gestort, gemeten en weer terug in de processtroom gevoerd. Dit kan maximaal twee tot drie keer per minuut, maar een lagere frequentie is ook mogelijk.  Omdat de sensor in een bypass is geplaatst, schuurt het product niet constant over de sensor, waardoor de sensor langer meegaat.”

Vertegenwoordiging

De vochtanalyzer van TEWS wordt in Nederland en België exclusief vertegenwoordigd door Inventech Benelux. Naast bovenstaande in-line analyzer, zijn er labanalyzers en zelfs portable analyzers voor het exact bepalen van vochtpercentages.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%