Platform over beton en staal in de bouw
Sectornieuws

Inspectie voetbalstadions is ondergeschoven kind

‘Laten we er iets aan doen, nu het nog kan’

Stadioninspecties vragen om deskundigen uit meerdere disciplines.

22 november 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Als het in voetbalstadions fout gaat, kan het dramatisch fout gaan. Zo kwamen in het Engelse Hillsborough 96 mensen om het leven omdat de supporters door staantribunes en hekken in de verdrukking kwamen. In Luzhniki werd de wedstrijd wreed verstoord door gladde tribunes en in Guatemala lieten 83 supporters het leven door overbezetting van het stadion. We kunnen deze rampen in Nederland nog voorkomen.

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | SGS Intron

Helemaal vrij van incidenten zijn de Nederlandse stadions niet. Zo kwam tijdens een zware storm het dak van het AZ-stadion naar beneden, gelukkig zonder persoonlijke ongevallen. In het FC Twente-stadion stortte de dakconstructie in en viel een dode te betreuren. Deze gebeurtenissen hebben de discussie aangewakkerd om erger te voorkomen. Zijn burgemeesters en ambtenaren wel de aangewezen personen om een stadion veilig te verklaren?

Protocol Constructieve Veiligheid

Maarten Swinkels volgt deze discussie op de voet. Als senior consultant van SGS Intron weet hij dat stadioninspecties kostbaar en tijdrovend zijn. Dit zou een reden kunnen zijn – zeker als het betreffende stadion privébezit is – om inspecties op de lange baan te schuiven. Reden te meer om het door constructiebureau ABT en in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde ‘Protocol Constructieve Veiligheid Stadions Betaald Voetbal’ toe te juichen.

Een belangrijke eerste stap

“Het protocol is nog niet verplicht”, weet Swinkels. “Het is degelijk onderbouwd en geschreven vanuit het perspectief van een constructeur. Dat maakt de constructeur automatisch tot de partij die het onderzoek volgens dit protocol gaat uitvoeren. Liever had ik gezien dat zo’n belangrijk onderzoek wordt uitgevoerd door een team, waarvan alle leden kijken vanuit hun eigen kennisgebied. Ik denk hierbij aan een constructeur, ontwerper, ervaren inspecteur, materiaaldeskundige, corrosiespecialist, specialist risicoanalyse en niet te vergeten een gebruiker. Dan kun je de inspectie op ontwerp en bouw uitbreiden met inspectie op gebruik en onderhoud.”

SGS Intron heeft inmiddels ruime ervaring in het inspecteren van materialen en het analyseren van risico’s. Hiermee heeft zij alles in huis om – samen met de constructeur – een totaalonderzoek uit te voeren. “Stadioninspecties zijn een ondergeschoven kind. Laten we er iets aan doen, nu het nog kan.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%