Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

INSPECTIEWAGEN: van sluitstuk tot kopstuk

Haringvliet-HV7-kopiëren

20 maart 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Inspectiewagens aan kunstwerken zijn veelal gelijktijdig met de bouw van een brug of viaduct geplaatst en vormden destijds het sluitstuk van het project. Dat is vandaag de dag wel anders. Ze zijn een essentieel onderdeel (geworden) in het behoud van een kunstwerk en moeten ook periodiek gekeurd worden. Metaalindustrie Qumey heeft zich toegespitst op de productie en reconstructie van deze inspectiewagens.

Qumey MetaalindustrieMetaalindustrie Qumey neemt het gehele proces voor rekening, van engineering tot productie en montage van de inspectiewagen.

Een inspectiewagen is een onderdeel van een (beweegbare) stalen brug. “Ze hangen aan de onderzijde van de brug en bestaan uit stalen manbakken, die onder de brug door rijden”, legt Mark Meijers, directeur-eigenaar van Metaalindustrie Qumey, uit. “Vanuit de inspectiewagen kan de onderzijde van de brug nauwkeurig geïnspecteerd worden op gebreken.” Sinds 1963 is Qumey als constructiebedrijf al betrokken bij werkzaamheden in de rail- en weginfra. “In de loop der jaren hebben we een grote expertise opgebouwd op het gebied van inspectiewagens. We zijn actief door heel Nederland en sinds 2014 nauw betrokken bij het IVOD-programma van Rijkswaterstaat. Het behelst variabel onderhoud aan het wegennet, viaducten, bruggen en tunnels in Zuid West Nederland, waaronder de Brug over de Noord, Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug, Merwedebrug en Spijkenisserbrug. Inmiddels zijn er in het kader van dit project ruimschoots veertig gekeurde inspectiewagens opgeleverd.”

Arbeidsmiddel
Een inspectiewagen is een arbeidsmiddel (machine) dat aan de geldende wetgeving en onderliggende normen dient te voldoen, waaronder de machinerichtlijnen. Meijers: “De eigenaar (meestal ProRail, Rijkswaterstaat of de provincie) is hiervoor verantwoordelijk. Veel inspectiewagens zijn inmiddels gedateerd en voldoen niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. Vaak zijn de eigenaren niet goed op de hoogte aan welke geldende wet- en regelgeving voldaan dient te worden en op welke manier hier gehoor aan gegeven dient te worden. Dan komen wij op de hoek kijken. Qumey is bij uitstek de partij om de eigenaar op dit vlak te ontlasten en ondersteunen.”

In het verleden werden inspectiewagens bijna niet gekeurd, ze vormden zoals gezegd een sluitstuk van het project en voldoen dan ook lang niet allemaal aan de huidige veiligheidsnormen. Dat is de voornaamste reden dat deze inspectiewagens nu op grote schaal van een upgrade worden voorzien of zelfs compleet worden vervangen. “Zo hebben we eind 2018 de laatste van in totaal zeven inspectiewagens aan de Van Brienenoordbrug vervangen en hebben we eerder als gevolg van de ontdekte scheurvorming in de Merwedebrug Gorinchem de inspectiewagens versneld moeten opleveren.”

Van A tot Z
De staat van de inspectiewagens die Qumey aantreft, is wisselend. Meijers: “Als met beperkte ingrepen weer aan de huidige normen kan worden voldaan, geniet dat natuurlijk de voorkeur. Maar vaak stamt een inspectiewagen uit vervlogen tijden en rest feitelijk alleen een nieuwe constructie. Wij nemen het gehele proces voor rekening, van engineering tot productie en montage.” Behalve voor Rijkswaterstaat zijn de inspectiewagens ook voor ProRail en de provincies van grote waarde in het monitoren van de kunstwerken over of onder het spoor. “ProRail onderwerpt sinds 2017 de inspectiewagens aan een grondige update waarvoor wij al diverse projecten hebben uitgevoerd. Vanuit ProRail is de constructie vaak beter te overzien met veelal standaard afmetingen. Verkeersbruggen daarentegen zijn heel wisselend qua afmetingen en daarmee is er ook meer variatie op de inspectiewagens. Zo is de inspectiewagen onder de Van Brienenoordbrug wel 36 meter lang, 8 meter hoog en telt deze meerdere verdiepingen.”

Ook bij eventuele storingen, inspectiewerkzaamheden en onderhoud staat Qumey paraat. “Daarnaast verlenen we assistentie bij het uitvoeren van inspecties door ingenieursbureaus en wettelijke keuringen”, besluit Meijers. 

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Metaalindustrie Qumey
Uitgelichte afbeelding: 
Een inspectiewagen is een arbeidsmiddel (machine) dat aan de geldende wetgeving en onderliggende normen dient te voldoen, waaronder de machinerichtlijnen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details