01:34
30-01-2015

Inspiratiecentrum Grevelingen: baken bij Brouwersdam

Op 4 december 2014 vierde Bouwbedrijf Boogert het behalen van het hoogste punt van een opvallend bouwwerk, op een markante plek. Inspiratiecentrum Grevelingen staat bovenaan primaire zeewering de Brouwersdam en torent tot 26 meter boven het landschap uit. De gevels van het gebouw worden met riet bekleed. Het gebouw heeft een hybride constructie van beton, staal en hout.

De Brouwersdam vormt de scheidslijn tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer: op het centrale deel van deze dam wordt het Inspiratiecentrum Grevelingen gebouwd. Het ontwerp bestaat uit drie volumes: een uitkijktoren en twee lagere gebouwdelen. Het inspiratiecentrum krijgt een semi-publieke functie en kan gebruikt worden voor evenementen zoals Concert at Sea. Bezoekers kunnen er leren over de Zeeuwse cultuur en natuur (land en zee) en lokale producten kopen. De oplevering staat gepland voor april 2015. In juni volgend jaar komt de Tour de France langs deze nieuwe Zeeuwse trekpleister.

Hybride constructie
Bouwbedrijf Boogert begon in juni 2014 met de bouw van het Inspiratiecentrum Grevelingen, een bouwwerk met een laagbouw van 80 meter lengte, 16 meter breedte en 6 meter hoogte en een hoogbouw met een lengte en breedte van 16 meter en een hoogte van 26 meter. De toren is voorzien van stalen trappen die leiden naar een uitkijkbordes van 1,5 meter breed.

“Voor de tweede keer in de honderdvijfentwintig jarige bedrijfsgeschiedenis realiseren we een gebouw bovenop een primaire zeewering. Dit na de succesvolle bouw van een vrijstaande woning op een dijk”, zegt directeur Hans Boogert namens Bouwbedrijf Boogert. “Inspiratiecentrum Grevelingen staat aan de Brouwersdam. Er mocht niet geheid of geboord worden in de grond. De fundering bestaat uit vier betonnen poeren van twee meter dikte en drie bij vier meter grondvlak, bovenop een verdicht zandbed. Hierop is de gewapend betonnen begane grondvloer in één stortgang gemaakt. Deze vloer fungeert als contragewicht voor de stalen toren. Aan één zijde kraagt deze vloer twee meter uit. Op 4 december bereikten we het hoogste punt. De komende maanden werken we verder aan de gebouwschil, de installaties en de afbouw.”

Gevels met riet bekleed
Inspiratiecentrum Grevelingen heeft een aparte gebouwschil. Boogert licht toe: “Het dakpakket bestaat uit staalplaten, isolatie, bitumen en mos/sedum. De laagbouw heeft een gevel met geïsoleerde sandwichpanelen en de hoogbouw een omhulling met ongeïsoleerde HSB-elementen, geprefariceerd in Boogerts eigen werkplaats. Grote raamvlakken – twee op de kopse kanten en twee halverwege – laten veel daglicht toe in de laagbouw. De toren heeft twaalf ronde openingen en is open gelaten aan de bovenzijde. Zowel de façade van hoog- als laagbouw worden met riet bekleed. Dit natuurlijke materiaal is verticaal geschroefd op het hout en is niet-ventilerend. Het riet is geïmpregneerd en gecoat zodat het bestand is tegen het zoute klimaat en zodat het voldoende brandwerend is. Behalve de locatie en de vormgeving is dus ook de gevelmaterialisatie apart. Kortom, een bijzonder project om aan mee te werken.”

 

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen | Beeld: Bouwbedrijf Boogert

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners