Platform over beton en staal in de bouw
Integraal ontwerpen en bouwen met technieken uit de gaming-industrie
Buro De Haan hecht veel waarde aan het verbeelden van projecten.

Integraal ontwerpen en bouwen met technieken uit de gaming-industrie

Ruim zeven jaar geleden startte Arjan de Haan het gelijknamige Buro De Haan. Mede dankzij zijn unieke filosofie op het ontwerp- en bouwproces en een fascinatie voor ‘continu beter bouwen’ telt het architectuur- en IT-bedrijf inmiddels ruim tachtig (!) medewerkers. Buro De Haan ontwikkelde een exclusief sharing-portaal en maakt dankbaar gebruik van technieken uit de gaming-industrie om een gebouw volledig te beleven en tot in de puntjes te testen, nog voordat er één schop de grond in gaat. Maar het bureau gaat nog veel verder dan dat. Een interessant gesprek met de aanstichter van dit alles, zoals De Haan zichzelf omschrijft.

De nieuwe fabriek van Plastchem in Hardenberg is door Buro De Haan integraal ontworpen.

Uitdagingen op het gebied van klimaat en milieu, een tekort aan ‘handjes’, meer prefabricage en een grotere complexiteit van installaties maakt dat we volgens De Haan op een andere manier naar een ontwerp- en bouwproces moeten kijken. “We hebben een grote fascinatie voor beter bouwen en zijn van mening dat een integrale aanpak essentieel is, inclusief het omarmen van IT in de bouwkolom. Dat is ook de reden dat we als bureau zo breed georiënteerd zijn. We beschikken over planologen, architecten, engineers, constructeurs, installatiespecialisten, IT’ers en maatvoerders. Het stelt ons in staat om niet alleen het volledige ontwerp in 3D te verzorgen, met aandacht voor álle installaties, maar het ontwerp ook te toetsen, te beleven en met die input zelfs een prefab fabriek aan te sturen.”

Aangezien je op voorhand het complete bouwproces simuleert, kom je tijdens de uitvoering eigenlijk nooit voor verrassingen te staan.

Integraal ontwerpen

Deze manier van integraal ontwerpen heeft Buro De Haan onder meer toegepast bij de nieuwe fabriek van Plastchem in Hardenberg. Het bestaande fabriekspand was volgens de opdrachtgever uit zijn jasje gegroeid. “De nieuwe fabriek moest dus groter worden, maar ook moderner. Kenmerkend voor zo’n fabrieksgebouw is eigenlijk dat de machinerie leidend is en ook het overgrote deel van het budget inneemt. Het nieuwe pand moest dus ontworpen worden vanuit een optimaal ingericht productieproces, daarbij rekening houdend met alle stakeholders.” Via het in eigen huis ontwikkelde sharing-portaal weet Buro De Haan dat uitstekend te managen. “Software voor het delen van documenten, 3D-modellen en planning bestaat al langer, maar niet gebundeld in één portaal.Dat maakt ons sharing-portaal dus uniek. Niet alleen wij als ontwerpende partij, maar ook alle andere betrokken partijen, zoals installatiepartijen, beton- en staalleveranciers tot zelfs de leveranciers van de productielijnen en alle toebehoren, werken met dezelfde data.” 

Buro De Haan maakt dankbaar gebruik van technieken uit de gaming-industrie om een gebouw volledig te beleven en tot in de puntjes te testen, nog voordat er één schop de grond in gaat.

Gaming-industrie

“Als bureau hechten we veel waarde aan het verbeelden van projecten”, vervolgt De Haan. “We halen de gaming-industrie naar de bouw, zodat via Virtual Reality digitaal een gebouw beleefd kan worden en daarmee het bouwproces wordt geoptimaliseerd. Dat hebben we concreet gemaakt bij Plastchem. De fabriek is volledig ‘gegamificeerd’. Via een viewer kan men kan niet alleen het gebouw digitaal doorlopen, maar ook alle machines en installaties als het ware virtueel testen, doorsneden maken, zaken opmeten, enz. Ook de belanghebbenden vanuit de fabriek, van directeur tot productiemedewerker, hebben dankbaar gebruik gemaakt van deze technologie om onvolkomenheden in het ontwerp vroegtijdig te elimineren en het productieproces zo efficiënt mogelijk in te richten. Voor ons als bureaus absoluut een meerwaarde om onze klanten en stakeholders op deze manier te kunnen faciliteren. Aangezien je op voorhand het complete bouwproces simuleert, kom je tijdens de uitvoering eigenlijk nooit voor verrassingen te staan. Ook mogelijke overlast voor de omgeving komt veel eerder aan het licht, waarop je tijdig kunt anticiperen.”     

Fabrieksaansturing

Buro De Haan is voornemens om het digitale sharing-portaal ook voor derden beschikbaar te stellen. “Het was niet het initiële idee, maar we zijn door diverse partijen benaderd om het breed in de markt te zetten, ook voor projecten waarvan wij niet de architect zijn.” Dat het portaal van grote meerwaarde is, blijkt ook wel uit het feit dat men bij Plastchem liever met de viewer aan de slag ging, dan met de fysieke tekeningen. “Op papier kan een veiligheidshekje bijvoorbeeld wel goed staan, maar door het digitaal te bekijken krijg je er veel meer gevoel bij, kun je het in de context plaatsen en moet een item misschien juist iets worden opgeschoven of anders worden gedimensioneerd”, geeft De Haan aan. “En als dan eenmaal alle digitale seinen op groen staan, kan de data uit het 3D-model zelfs gebruikt worden om een prefab fabriek aan te sturen. Zo stuurt een gedetailleerd 3D-model uit onze software de HSB-fabriek van GroenPrefab volledig aan. Het resulteert in een uiterst efficiënt productieproces met minimale foutkansen. Dát is integraal ontwerpen en bouwen in optima forma en in onze ogen de enige manier om de bouwkolom naar een hoger niveau te tillen.” 

Kenmerkend voor zo’n fabrieksgebouw is eigenlijk dat de machinerie leidend is en ook het overgrote deel van het budget inneemt.

“Ben je nieuwsgierig geworden naar Buro De Haan en lijkt het je leuk om mee te helpen aan onze missie; Beter Bouwen? Dat komt goed uit, want we hebben nog verschillende vacatures open staan, dus neem een kijkje op onze website.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?