Platform over beton en staal in de bouw
Intelligente verbindingen

Intelligente verbindingen

De bouw traditioneel? Welnee. Er wordt steeds meer geprefabriceerd, waarbij intelligente verbindingen het toelaten om snel en efficiënt een geprefabriceerde wand of kolom te kunnen verankeren op de bouwplaats. Peikko is heer en meester in de ontwikkeling van deze intelligente verbindingen voor prefab betonelementen. Een gesprek met Wim Zwaan, directeur van Peikko Benelux.

Van oorsprong is Peikko een Fins bedrijf. “In het hoge Noorden is het over het algemeen flink kouder dan bij ons in West-Europa”, zegt Zwaan. “Onder winterse omstandigheden vinden er doorgaans weinig activiteiten plaats op een bouwplaats. Reden dat hier veel wordt geprefabriceerd onder geconditioneerde omstandigheden. Als het weer het vervolgens toelaat, is het zaak de prefab betonelementen snel te kunnen monteren. De verbindingen van Peikko zijn juist dáár op geënt en vereenvoudigen het proces van het plaatsen van prefab kolommen op de fundering of het optoppen van prefab kolommen aanzienlijk.”

Delhaize Zellik Belgie 2012 (12) kopiërenKolom gemonteerd op de ankerbouten.

In Nederland hebben we dan misschien niet zo’n strenge winters, maar hier kampen we met het probleem van een tekort aan personeel, stelt Zwaan terecht. “Dan is het wel zo prettig dat je op de bouw relatief weinig handelingen hoeft te verrichten.” Zwaan geeft een voorbeeld van het plaatsen van prefab betonkolommen. “Traditioneel wordt de verbinding van de prefab betonkolommen met de fundering ontworpen met stekeinden en gains, waarbij de kolommen tijdens montage afgeschoord moeten worden. En ook de schoorconstructie moet officieel door de constructeur worden berekend. Onze oplossing gaat uit van ankerbouten die in de fundering ingestort worden. In plaats van 1,5 meter hoge stek-einden die uit de fundering steken, blijft bij onze verankeringsoplossing het ‘obstakel’ beperkt tot slechts 15 centimeter. Met een speciaal toegeleverd installatieframe worden de ankerbouten exact op maat in de fundering geplaatst. In de prefab betonkolommen worden vervolgens onze kolomschoenen ingestort in plaats van gaines. Op de bouwplaats is het slechts een kwestie van de kolom over de ankerbout hijsen en met de bijgeleverde ringen en moeren stellen en vastdraaien. Er komen geen schoren aan te pas, want de constructie staat direct stabiel en momentvast.”

Gratis software
Volgens Zwaan gaat de montage van prefab betonkolommen met de verankeringssystemen van Peikko twee keer zo snel. “Het scheelt arbeid, de kraan is minder lang bezet en er is geen schoorconstructie nodig. Dat maakt het in veel gevallen een economisch gunstiger alternatief. De verbindingen en kolomconfiguratie kunnen heel eenvoudig via onze gratis software op de website worden berekend.” Werden de verankeringssystemen van Peikko voorheen vooral ingezet voor langere kolomlengtes vanaf een meter of 14, tegenwoordig merkt Zwaan dat het systeem ook voor kortere lengtes wordt ingezet. “Met name de snelheid van monteren speelt dan een rol. Zo is laatst een grote parkeergarage uitgevoerd met onze kolomschoenen voor prefab kolommen van ‘slechts’ 3 meter hoog. Het bleek een economisch gunstiger alternatief met minder risico’s.”

Prefab betonkolommen - schoorvrij gemonteerd! kopiërenHet installatieframe met de ankerbouten voor het perfect stellen.

Verborgen consoles
Een andere intelligente verbinding van Peikko is het PCs-consolesysteem. “Traditioneel worden prefab betonbalken op betonnen consolenokken gelegd”, legt Zwaan uit. “Esthetisch is deze verbinding niet echt fraai en het geeft beperkingen aan de beschikbare ruimte. Het PCs-consolesysteem daarentegen zorgt voor een strakke, esthetische en onzichtbare oplegverbinding. De stalen oplegnok wordt namelijk geïntegreerd op een ingietstuk in de kolom of wand. Hierdoor ontstaat meer vrije ruimte onder de balken. Tijdens de montage kan de oplegnok op niveau worden afgesteld om eventuele bouwtoleranties op te vangen. We bieden een hele range aan PCs-consoles, afhankelijk van de op te nemen dwarskracht. Het systeem is net als de kolomschoenen en ankerbouten KOMO-gecertificeerd. Met deze en nog veel meer intelligente verbindingen tillen we de bouwsector naar een hoger niveau als het gaat om snelheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.”   

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Peikko

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details