Platform over beton en staal in de bouw
Interview | Rob van Gijzel – 1 jaar Betonhuis

Interview | Rob van Gijzel – 1 jaar Betonhuis

Het Betonhuis bestaat één jaar.

De werkgeversvereniging voor de cement- en betonindustrie zet zich in voor de belangen van deze industrietak. Door een krachtige lobby te voeren, kennis te delen en de sterke eigenschappen van beton te promoten, speelt Betonhuis in op actuele thema’s zoals circulaire economie, de bouwagenda en duurzaam bouwen.

“Nu het zover is, vraag je je af waarom het Betonhuis niet eerder in het leven is geroepen”, vertelt Rob van Gijzel, voorzitter van het Betonhuis. “Inmiddels hebben ruim 200 beton(mortel)fabrieken zich aangesloten bij het Betonhuis. Dat is een stevige basis om onze missie waar te maken. Door onze krachten te bundelen, willen we het bouwkundige, financiële en maatschappelijke potentieel van beton als bouwmateriaal optimaal benutten. Dat doen we in de eerste plaats door bijeenkomsten te organiseren waarin de leden, lidbedrijven en opdrachtgevers elkaar kunnen leren kennen.”

Betonakkoord
De eerste grote actie van het Betonhuis was haar betrokkenheid bij het Betonakkoord. “Er waren allerlei mensen betrokken bij het opstellen van het Betonakkoord”, vertelt Van Gijzel, “maar niet één vertegenwoordiger uit de branche. Tijdens een ledenbijeenkomst hebben we besloten dat we hier thuis hoorden en zeker van ons wilden laten horen. Vanaf dat moment was de samenwerking een feit. We hebben het akkoord bestudeerd en aangevuld. Daarna kon het merendeel ermee instemmen.”

De grote opdrachten
Betonhuis was in haar eerste jaar ook actief op het gebied van onderwijs. Zij bracht de talentbehoefte in beeld en houdt zich nu bezig met de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s. Zij creëert stageplaatsen voor alle niveaus en kijkt wat de leden gezamenlijk kunnen doen aan de grote opgaven zoals bouwen aan de infrastructuur, energietransitie en klimaatbeheersing. Van Gijzel: “Er is nog veel werk aan de winkel. Nog niet één van de grote opdrachten is uitgevoerd. Toch zie ik veel mogelijkheden, juist voor de betonindustrie. Ik denk hierbij aan anders bouwen, waardoor de woningprijs met zo’n 25% naar beneden kan en een gigantische impuls kan worden gegeven aan de energietransitie. Ik denk aan waterregulering en waterdoorlatend beton, waardoor we een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatadaptatie. We zijn hier nog onvoldoende mee bezig geweest. Nu we samen nadenken over de klimaatadaptatie, ben ik ervan overtuigd dat er oplossingen komen.”


Beton – Je kunt er prachtige dingen mee maken

Elk jaar komt er zo’n 15 miljoen m3 nieuw beton bij in Nederland. Dat is niet voor niets. Beton biedt ongekende mogelijkheden en laat zich niet vergelijken met welk ander bouwmateriaal dan ook. Door de hoge sterkte, natuurlijke materiaaleigenschappen, kleurmogelijkheden en eenvoudige verwerking biedt het een architectonische vormvrijheid waar iedereen warm voor loopt.

“Je kunt er prachtige dingen mee maken”, vindt ook Rob van Gijzel, voorzitter van het Betonhuis. “Bovendien hebben bouwwerken met beton een moderne en veilige uitstraling. Prachtige staaltjes zijn het gerenoveerde Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en straks het Naturalis Museum in Leiden. Daarbij is beton relatief goedkoop en duurzaam. Over de lange termijn is beton het meest duurzame materiaal dat we kunnen bedenken.”


Eerste branche in Nederland | Betonakkoord

2018 was het jaar van het Betonakkoord. Op 10 juli tekenden zo’n 50 van de grootste spelers in de cement- en betonindustrie het akkoord onder leiding van MVO Nederland. Nu er elk jaar in Nederland 15 miljoen m3 nieuw beton bijkomt, zetten producenten, opdrachtgevers en aannemers zich gezamenlijk in om vergaand samen te werken op het gebied van duurzaamheid, recycling van materialen en forse verlaging van de CO2-uitstoot.

Rob van Gijzel, voorzitter van het Betonhuis, is blij met het akkoord en noemt het een mijlpaal. Tevens plaatst hij hierbij een kanttekening. “We doen het goed in Nederland. Wereldwijd staat de cement- en betonindustrie voor een CO2-uitstoot van 9%. In Europa is dat 6% en in Nederland 3%. Daar komt bij dat we op die 3% marginaal invloed meer hebben. We gebruiken de slakken uit de hoogovenindustrie en het vliegas van de energiecentrales als bindmiddel. Hiermee zijn we zeer circulair bezig. Nu hierin schaarste lijkt op te treden – bijvoorbeeld door het sluiten van de kolencentrales – zullen we moeten kijken naar alternatieven. De klinkerproductie in Nederland vindt niet meer plaats. Daarnaast importeren we – naast klinkers – cement uit Duitsland, België en Frankrijk en komt de CO2-uitstoot op rekening van deze landen. Dit betekent voor ons dat wij de CO2-uitstoot op dat vlak niet verder kunnen terugbrengen. Wel kijken we uit naar materialen die het vliegas en de hoogovenslakken kunnen vervangen in middel en functie.”

Verduurzamen
Een belangrijk onderdeel in het Betonakkoord is het verduurzamen van beton. Factoren die hierin een rol spelen, zijn de grondstoffen, circulariteit en CO2-reductie. “Op het gebied van grondstoffen moeten we dus stappen zetten om niet afhankelijk te zijn van andere landen. Zand en grind zijn volop aanwezig. Ook op het gebied van circulariteit kunnen we nog stappen maken. We moeten er al in de ontwerpfase rekening mee houden dat alles geschikt moet zijn voor hergebruik. Voor beton gaat dit goed; het is bijna 100% recyclebaar. Restbeton wordt gebroken tot granulaat en ingezet als grindvervanger in nieuw beton of het wordt ingezet als fundatiemateriaal onder wegen. Beton is al een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal.”

Als enige in Nederland
Met het Betonakkoord neemt de betonbranche haar verantwoordelijkheid. Zij bouwt aan een duurzame groei van de sector, waarbij de leden elkaar uitdagen om dingen beter te doen. “De betonsector is de enige sector in Nederland die een milieuakkoord heeft afgesloten”, besluit Van Gijzel. “Hierin lopen we voorop. Daarbij is het niet eenvoudig. Veel kritische ogen volgen de ontwikkelingen in de betonbranche op de voet.”

Uitgelichte afbeelding: Voormalig burgemeester van Eindhoven en oud Tweede Kamerlid Rob van Gijzel wordt de nieuwe voorzitter van Betonhuis. Het bestuur van de federatieve vereniging van de cement -en betonindustrie heeft daartoe besloten. Van Gijzel start per 1 maart 2018. Betonhuis zet daarmee de professionalisering van haar organisatie verder in.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?