Platform over beton en staal in de bouw
Investeringen in mens, product en  infrastructuur zorgen voor groei bij specialist in architectonisch prefab beton
Scheldezicht op Nieuw Zuid in Antwerpen. Fotografie: SNfoto – Bouwheer: Triple Living Architecten: C.F.Møller i.s.m. BRUT

Investeringen in mens, product en infrastructuur zorgen voor groei bij specialist in architectonisch prefab beton

Van eenvoudige dorpels, plinten en balkons naar uitdagende miljoenenprojecten

De firma is vandaag marktleider in België op het vlak van architectonisch prefab beton. Deze specialist produceert en levert elementen voor bouwprojecten in binnen- en buitenland. De redactie van Beton & Staalbouw sprak met gedelegeerd bestuurder Michel Catteau.

Tekst | Johan Debaere  Beeld | Verheyen Architectonisch Beton

Hoe zou u Verheyen Architectonisch Beton in één alinea kunnen voorstellen?

“Verheyen produceert bouwelementen in hoogwaardig architectonisch prefab beton op maat. Dit familiebedrijf bestaat eigenlijk al zeer lang, maar vooral de laatste 25 jaar maakte het een enorme evolutie door. Zo vormde de overname door de B&R Bouwgroep in 2001 een belangrijke mijlpaal. De jongste jaren zijn we gestaag uitgegroeid tot marktleider in België. We leveren architectonisch beton voor projecten in binnen- en buitenland. Referentieprojecten zijn onder meer de residentie Woods in Leuven, de Turnova-toren in Turnhout, woon- en zorgcentrum Oase in Aarschot, de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, de site Nieuw Zuid in Antwerpen en de nieuwe fysica campus van de universiteit van Cambridge (UK), om er maar een paar te noemen. Aan elk van die projecten gaat een doorgedreven voorbereidingstraject vooraf, waarbij we de opdrachtgever vanaf het ontwerp technische ondersteuning willen geven. De voordelen van prefab beton worden immers pas optimaal benut als er reeds in de ontwerpfase met prefabricatie rekening gehouden wordt. De prefab elementen worden in onze fabriek geproduceerd en aan een doorgedreven kwaliteitscontrole onderworpen. Ze worden voorzien van alle noodzakelijke ingestorte accessoires, inclusief ramen, en finaal klaar voor montage op de bouwplaats geleverd.”

Antwerp Management School. Architect: www.hub.eu

Antwerp Management School. Architect: www.hub.eu

Waaraan schrijft u de sterke groei van de laatste jaren toe?

“We zijn continu blijven investeren in onze infrastructuur en in gemotiveerde en sterke profielen, zowel op technisch, commercieel als administratief vlak. Zo werd de infrastructuur gevoelig verbeterd. In 2005 werd een nieuwe betoncentrale in gebruik genomen, die drie jaar later al uitgebreid werd. In 2019 volgde een nieuwe uitbreiding met twee bijkomende productiehallen en werd ook een nieuwe polijstmachine aangekocht. Onze fabriekshal biedt vandaag plaats aan 1.500 m² bekistingstafels. De twee volledig geautomatiseerde mengers zorgen voor de perfecte samenstelling, die heel belangrijk is bij architectonisch beton. We streven ernaar om zoveel mogelijk met natuurlijke samenstellingen te werken, maar toch kunnen ook kleurstoffen toegevoegd worden. We beschikken over achttien bunkers van elk 90 ton. die granulaten van verschillende kleuren en kalibers herbergen. Aangezien we alle materialen overdekt kunnen stockeren, ondervinden we geen last van winterse temperaturen.  

Gevelpaneel voor Academie in Heist-op-den-Berg. Architect: www.cuypers-Q.be

De drie cementsilo’s kunnen tot 120 ton grijze en witte cement en toeslagstoffen bevatten. De vochtigheid wordt continu gemeten zodat de water/cement-factor altijd optimaal is. Met onze elf loopbruggen, drie portaalkranen en een torenkraan kunnen we elementen tot 40 ton produceren.”

Verheyen heeft de laatste tien jaar ook heel wat nieuwe mensen uit binnen- en buitenland aangetrokken, één voor één profielen met kennis van de markt. “Vandaag tellen we een tachtigtal medewerkers, die er mede voor zorgen dat de hoge kwaliteit van onze producten en service gehandhaafd blijft. Bovendien moet je als firma blijven inzetten op de optimalisatie van bestaande producten en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en zorgen voor de nodige certificeringen, zoals het BENOR-certificaat. Alleen door de perfecte combinatie van die aspecten konden we groeien van een leverancier van eenvoudige dorpels, plinten en balkons tot een belangrijke speler in prefab beton, die dagelijks meewerkt aan grote, uitdagende projecten.”

Groen gezuurd beton voor Woods te Leuven – www.binstarchitects.be

Hoe belangrijk zijn die innovatieve ontwikkelingen voor uw firma?

“We moeten steeds blijven ontwikkelen om de juiste oplossingen te bieden voor onze projecten. Vooral met out-of-the-box producten maken we het verschil. Mede dankzij ons studiebureau in Caïro zijn we vandaag de enige Belgische fabrikant die elementen kan voorspannen. De ‘slender wall’ kolommen op Nieuw Zuid (Scheldezicht) waren een grote uitdaging. Dat gaat om kolommen tot vier verdiepingen hoog, waarvan het gewicht ten opzichte van massieve kolommen met tweederde gereduceerd werd. Bij Verheyen zijn we echter vooral bekend om onze sandwichpanelen. Zo kunnen immers grotere panelen geproduceerd worden, waardoor de montagetijd op de bouwplaats gereduceerd wordt. Bij deze panelen wordt een esthetische buitenschil uit architectonisch beton met isolatiekern en een binnenschil verbonden met C-Grid®. Deze carbonverbinding heeft als voordeel sterker en lichter te zijn dan staal en is volledig koudebrugvrij. Ook produceren we enkelschalige panelen en balkons. Tot slot biedt Verheyen een hybride oplossing, waarbij een dun architectonisch gevelelement en een lichte staalstructuur gecombineerd worden.”

Turnova in Turnhout. Architecten: www.b-architecten.be & www.osar.be

Turnova in Turnhout.
Architecten: www.b-architecten.be & www.osar.be

Wat brengt de toekomst?

“Als marktleider mag je absoluut niet op je lauweren rusten. Daarom blijft het voor ons belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium bij de meest uiteenlopende projecten betrokken te zijn om de opdrachtgever zo optimaal mogelijk technisch te kunnen ondersteunen. Verder is de naam Verheyen al bij heel wat bouwheren, architecten, ingenieursbureaus en aannemers gekend, maar ook daar kunnen we nog beter scoren. We blijven ons intussen focussen op grotere projecten in binnen- en buitenland met een technische uitdaging, waarvoor we dan op zoek gaan naar de juiste innovatieve oplossing. Verheyen Architectonisch Beton is geen leverancier, maar wel een volwaardige bouwpartner, die steeds weer met een gepaste oplossing op maat over de brug komt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details