01:16
04-01-2018

Inzetten op hoogbouw met zelf ontwikkelde prefab betonsystemen

Met de toename van het aantal binnenstedelijke bouwlocaties groeit het aantal hoogbouwprojecten, vaak op kleine bouwlocaties met de bijkomende noodzaak snel en efficiënt te bouwen. Bestcon heeft de afgelopen jaren ingezet op een ‘behoorlijk marktaandeel’ in de prefab hoogbouw en ziet de resultaten nu terug in de groeiende orderportefeuille. 

“Bestcon produceert, levert en monteert zowel afzonderlijke prefab betonelementen als volledige casco’s, en heeft met de Bestcon 60 een zelf ontwikkelde, voorgespannen massieve systeemvloer in huis voor hoogbouw ten behoeve van appartementengebouwen, hotels en utiliteitsgebouwen”, vertelt manager projectafdeling Jeroen van Helvoirt. Hoogbouwprojecten in prefab beton vragen specifieke expertise die verder gaat dan het produceren van losse elementen. “Het spreekt voor zich dat wij met deze aanpak inzetten op de hoogste engineeringscategorieën 5 en 6, complete ruwbouw dus.”

Voordelen prefab
“Wij zien dat hoofdaannemers steeds minder in eigen beheer bouwen en specialisten inschakelen voor de diverse onderdelen van het bouwtraject. Met onze betrokkenheid in de ontwerpfase kunnen alle voordelen van ‘prefab’ maximaal worden benut. Het mag als algemeen bekend worden beschouwd dat prefab betonbouw de overlast voor de omgeving beperkt. Prefab houdt het logistieke traject beheersbaar en met onze systemen is een bouwtijd van twee verdiepingen per week mogelijk. Recentelijk zijn onder meer twee woongebouwen van het Haagse Energiekwartier met ons Bestcon 60-systeem uitgevoerd, zijn er in hoog tempo diverse projecten uitgevoerd in de Amsterdamse Houthavens/Danzigerkade en in Rotterdam-Katendrecht (Bananenstraat, 350 appartementen; red.) bouwen wij aan het grootste prefab project van Nederland.”


‘Met onze systemen is een bouwtijd van twee verdiepingen per week mogelijk.’

Massieve systeemvloer
Prefab bouwen is vooruitdenken en continu innoveren, stelt de producent van betonbouwsystemen. Bestcon heeft een massieve plaatvloer voor verdiepingsvloeren in appartementengebouwen, hotels en utiliteitsgebouwen ontwikkeld, die ‘constructieve, bouwfysische en installatietechnische problemen oplost’. Van Helvoirt: “De Bestcon 60 biedt veelzijdigheid, realiseert constructieve uitgangspunten zoals de tweede draagweg conform de Eurocode en biedt mogelijkheden voor het fabrieksmatig aanstorten van prefab balkons. Door het ontkoppelen van de constructie is er volledige vrijheid voor het aanbrengen van installatievoorzieningen op de vloer in de vullaag. De voorgespannen vloer maakt onderstempeling in het bouwproces overbodig en door de vloeren en wanden op een slimme manier te koppelen, zijn constructieve druklagen of natte knopen overbodig. Betonkernactivering is mogelijk, alsmede voorspanning in situaties waar geen onderstempeling mogelijk of gewenst is.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure   Beeld | Bestcon 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Python