Platform over beton en staal in de bouw
ISO 14001:  een preventiehulpmiddel

ISO 14001: een preventiehulpmiddel

Steeds meer opdrachtgevers verlangen van hun opdrachtnemers dat ze ISO 14001 gecertificeerd zijn of een vergelijkbaar certificaat of systeem kunnen overhandigen, zeker bij aanbestedingen.
Met een dergelijk milieumanagementsysteem kun je bepaalde compliance verplichtingen borgen. “Maar alleen het certificaat zegt nog niet zoveel”, zegt Miralem Bajric, auditor bij EBN Certification. Volgens hem moet het milieumanagementsysteem gedragen worden door de hele organisatie.

EBN Certification is een relatief jonge certificerende instelling, maar heeft een mooie positie verworven in de markt. “We zijn actief in allerlei branches en certificeren bedrijven onder meer voor VCA, VCU, de CO2-Prestatieladder, ISO 9001 en ISO 14001”, zegt Bajric. EBN staat voor een juiste balans tussen kennis en een persoonlijke, pragmatische aanpak. “Met een ISO 14001 certificaat zijn bedrijven verzekerd van een gedegen milieumanagementsysteem. De norm is gericht op het verbeteren van de milieuprestaties, het blijvend voldoen aan compliance verplichtingen en het bereiken van de milieudoelstellingen. Dat vraagt een continue inspanning van bedrijven om het elke dag weer een beetje beter te doen. De organisatie moet haar milieuprestaties monitoren, meten, analyseren, evalueren en waar mogelijk verbeteren.”

Intrinsieke motivatie

Een milieumanagementsysteem moet volgens Bajric geen festijn zijn van de externe adviseur of KAM-coördinator. “Als er slechts een beperkt aantal mensen in de organisatie bij betrokken is, dan heb je geen werkend systeem. Het succes van het systeem is afhankelijk van de betrokkenheid op alle niveaus en in alle functies van de organisatie, onder leiding van de directie.”

De directie kan op doeltreffende wijze risico’s en kansen oppakken door milieumanagement te integreren in de bedrijfsprocessen, de strategische richting en de besluitvorming van de organisatie, door ze af te stemmen op andere zakelijke prioriteiten en door milieubeheer op te nemen in de algehele bedrijfsvoering. “Het kan allerlei redenen hebben dat het niet werkt, zoals te snel een certificaat aan de muur willen hebben. In korte tijd geforceerd een systeem optuigen, is niet bevorderlijk voor de intrinsieke motivatie binnen de organisatie. Het leeft dan niet in een organisatie en blijft vaak hangen bij die paar medewerkers die erbij betrokken zijn. Daar moet je als organisatie voor waken. Organisaties behoren zich te concentreren op de implementatie van het milieumanagementsysteem.”

Context bepalen

De norm stelt een aantal minimale verplichtingen. “Bedrijven zullen als eerst moeten nadenken over de context waarbinnen ze opereren”, legt Bajric uit. “Maak de koppeling tussen je product of dienst met de eisen en vereisten vanuit de markt. Vervolgens bepaal je de relatie met de belanghebbenden, zoals je medewerkers, klanten, maar ook de overheden. Wat zijn de eisen die ze aan jou als bedrijf en aan je product stellen? Bepaal op welke manier je hieraan kunt voldoen. En kun je er niet aan voldoen, dan heb je een risico. Ruimte voor verbetering dus. Schemabeheerder SCCM heeft diverse hulpmiddelen en tips gedeeld voor het invoeren van een werkend systeem.”

De pragmatische benadering van EBN Certification helpt bedrijven om milieuprestaties te verbeteren. “De organisaties kunnen op elkaar lijkende activiteiten uitvoeren, echter verschillende compliance verplichtingen, milieubeleid en -prestatiedoelen hebben toch allemaal aan de eisen van de norm te voldoen.

De norm vormt de leidraad, maar de weg ernaartoe is voor ieder bedrijf anders. Juist onze pragmatische aanpak in combinatie met een hoge kwaliteit en scherpe tarieven wordt gewaardeerd in de markt”, besluit Bajric.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details