04:32
20-03-2015

Jounaal Beton & Staalbouw 01

Minder bedrijven failliet, ook in bouw

In januari 2015 zijn 464 bedrijven en instellingen failliet verklaard (exclusief eenmanszaken), meldt het CBS. Ten opzichte van januari 2014 lag het aantal faillissementen 134 lager, ofwel 22 procent. Het aantal faillissementen is in bijna alle bedrijfstakken gedaald. In de bouw is het aantal faillissementen afgenomen van 52 naar 42.


State-of-the-art warehouse

Vastgoedontwikkelaar Building4you Beheer B.V ontwikkelt voor Rulewave B.V. een state-of-the-art warehouse met een hal van ruim 15.000 m² en een kantoor van ruim 1500 m². Rulewave B.V. zal werkgelegenheid bieden aan zo’n vijftig personen in Dordrecht. Er is bewust gekozen om het gehele bedrijfspand in beton te bouwen vanwege de duurzaamheid, thermische inertie, kwaliteit en niettemin voor de beleggingswaarde op lange termijn. Concrex Bedrijfsbouw uit Geldermalsen werd gekozen om het pand te realiseren.

State-of-the-art-warehouse


Dag van de Betontechnologie

Op donderdag 25 juni 2015 organiseert de betonvereniging in samenwerking met Stutech, BFBN, Cement&BetonCentrum en VOBN de eerste dag van betontechnologie. De dag staat volledig in het teken van beton en de laatste technologische mogelijkheden. Ook worden er diploma’s uitgereikt aan de nieuwste lichting Betontechnologen.


Bouwprijzen voor Rotterdam CS, Markthal en Stadsbrug de Oversteek

Rotterdam Centraal en de Markthal zijn de winnaars van de Nederlandse Bouwprijs 2015. Rotterdam centraal won in de categorie Gebouwen, de kabelnetgevels van de Markthal in de categorie Bouwmaterialen en systemen. Stadsbrug de Oversteek in Nijmegen won in de categorie Civiele Kunstwerken. Marc Koehler en ir. Bas van Loenen zijn de winnaars in de categorie Talent met Toekomst. De prijzen werden op het gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari uitgereikt.


Tiende editie verkiezing Beste Gebouw

De BNA organiseert in 2015 voor de tiende keer de verkiezing van Beste Gebouw. Projecten die in 2014 in Nederland in gebruik zijn genomen, kunnen worden aangemeld. De maatschappelijke meerwaarde van architectuur staat op de voorgrond bij de prijs. Vorig jaar won Rozet in Arnhem van architectenbureau Neutelings Riedijk de prijs. Er worden in 2015 maximaal vier winnaars gekozen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De zeskoppige jury staat onder leiding van juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum. De uiterste inzenddatum is 9 maart. Op donderdag 21 mei is de prijsuitreiking.


Beursprimeur 3D-printing in beton

Op de beurs GEVEL 2015 presenteerde Bruil uit Ede een architectonisch betonelement dat is gefabriceerd met behulp van 3D-geprinte mallen. Een beursprimeur die architecten in staat stelt om unieke vormen aan een bouwwerk toe te voegen. Met deze techniek kan de vormvrijheid die 3D-printing te bieden heeft, op korte termijn in de bouw worden toegepast. Architecten zijn in het ontwerp niet beperkt door de modaliteiten van de traditionele stortmallen. Het modelontwerp wordt omgezet naar een malvorm en rechtstreeks naar de 3D-printer gestuurd en geprint. Deze Computer-to-Mould techniek maakt klassieke detailleringen, moderne vormgeving en unieke persoonlijke elementen bereikbaar.

Beursprimeur-3D-printing-in-beton


Tiende editie verkiezing Beste Gebouw

De BNA organiseert in 2015 voor de tiende keer de verkiezing van Beste Gebouw. Projecten die in 2014 in Nederland in gebruik zijn genomen, kunnen worden aangemeld. De maatschappelijke meerwaarde van architectuur staat op de voorgrond bij de prijs. Vorig jaar won Rozet in Arnhem van architectenbureau Neutelings Riedijk de prijs. Er worden in 2015 maximaal vier winnaars gekozen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De zeskoppige jury staat onder leiding van juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum. De uiterste inzenddatum is 9 maart. Op donderdag 21 mei is de prijsuitreiking.


World of Concrete in Parijs

De World of Concrete is jaarlijks het trefpunt voor de betonsector in Amerika. Deze betonbeurs komt naar Parijs en wordt georganiseerd tijdens INTERMAT 2015. Het doel is het samenbrengen van alle spelers in de betonsector. Van adviseur tot eindgebruiker in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De World of Concrete Europe omvat naast de beursvloer een groot conferentie- en demonstratieprogramma. Op de Beurs zullen veel exposanten zich presenteren. De voorlopige lijst staat op www.intermatconstruction.com.


Nieuwe cursus Wapenen in de praktijk

De Betonvereniging presenteert een nieuwe cursus Wapenen in de praktijk. Bij het wapeningsproces zijn verschillende partijen betrokken: ingenieursbureau, prefab beton leverancier, aannemer, wapeningscentrale en vlechtbedrijf. Elke partij heeft zijn eigen ideeën en invulling van praktisch wapenen. In de cursus Wapenen in de praktijk van de Betonvereniging worden deze ideeën bij elkaar gebracht. Er wordt door de cursisten veel geoefend. Docenten zijn: Joop van Nuland, adviseur wapening, Martin Snijders, directievoerder bij Gemeentewerken Rotterdam en Erik van Eck, hoofd CAD&BIM bij Ballast Nedam Engineering. De cursus wordt gehouden in Nieuwegein. Betonvereniging-leden betalen € 2085; niet-leden betalen € 2455. Cursusmateriaal en maaltijden zijn inbegrepen. Het curriculum is mede tot stand gekomen na een brainstormsessie die met Stumico werd georganiseerd.

Nieuwe-cursus-Wapenen-in-de-praktijk


Veilig verankeren in stalen omgevingen

Veilig verankeren, zonder boren en lassen, in stalen omgevingen kan met het magnetische ankerpunt van McNetiq Controlock. De verankering biedt verschillende voordelen boven las- en boorverbindingen: geen materiaalbeschadigingen, geen explosiegevaar en flexibel toepasbaar. Het McNetiq Controlock ankerpunt is het eerste magneetanker met krachtmeting. De technologie geeft 100% zekerheid over de exacte belastbaarheid van de magneetverankering, vóór de definitieve belasting. Met één druk op de knop weet de gebruiker wat de maximale belasting is van het geplaatste ankerpunt. Dat maakt deze verankeringswijze veilig, kostenefficiënt en duurzaam.

Veilig-verankeren-in-stalen-omgevingen


Beton met grafische patronen

NOE-Betonvormgeving heeft haar assortiment uitgebreid met grafisch beton. Dit is beton waarin tijdens het storten patronen worden aangebracht. De gewenste afbeelding of het patroon wordt op een membraan geprint met een uithardingsvertrager. Dit membraan wordt in de bekistingsdelen geplaatst waarna het beton wordt gestort. Wanneer de vertrager later wordt weggespoeld, komt de afbeelding tevoorschijn. Dat is het resultaat van het contrast tussen het zichtbare beton en het oppervlak dat is blootgesteld aan de vertrager.

Beton-met-grafische-patronen


Vernieuwde website voor bestratings- en maatwerkproducten van beton

De nieuwe website van Stradus Infra is online. Met de laatste nieuwtjes, een voorstelling van het Stradus Infra gamma, brochure en andere publicaties. De productzoeker gidst in maximaal vijf stappen door het uitgebreide aanbod aan oplossingen. Vertrekkende vanuit een productgroep – of indien gewenst via het gewenste thema of een bepaalde structuur – verloopt de navigatie met de productzoeker vlotjes naar specifieke producten en bijbehorende informatie. Voor elk product zijn de mogelijke formaten, structuren en kleuren beschikbaar maar ook productmodeltekeningen, productlijnbladen en bestekomschrijvingen.

Vernieuwde-website-voor-bestratings--en-maatwerkproducten-van-beton


ArenA uitgebreid met prefab beton en staal

De Amsterdam ArenA heeft de capaciteit van het stadion uitgebreid. Dankzij een nieuwe tribune aan de oostzijde van het stadion kwam het totaal aantal zitplaatsen op 53.346. In de winterstop van het seizoen 2014-2015 werd de gracht aan de oostzijde verbouwd. Dit leverde 294 extra zitplaatsen op. Deze tribune is tijdens de winterstop vervangen door een vaste tribune die over de gracht is gebouwd. De tribune heeft vijf rijen en bestaat uit prefab betonelementen die worden gedragen door een staalconstructie.


Prefab beton voor grootste distributiecentrum voor online retail

Het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld wordt gebouwd in Zwolle. Voor de realisatie wordt gebruikgemaakt van een prefab beton bouwconcept. Het distributiecentrum voor wehkamp.nl wordt gebouwd door Hercuton. De omvang van het distributiecentrum is enorm. Het complex bestaat uit drie lagen: de begane grond heeft een oppervlakte van 34.178 vierkante meter, de eerste verdieping 12.344 vierkante meter en de tweede verdieping 500 vierkante meter. Er worden straks vier miljoen artikelen opgeslagen, waaronder broeken, truien, vestjes en andere artikelen van wehkamp.nl. Het geautomatiseerde distributiecentrum krijgt bijna 480.000 orderpick-locaties, waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken, en wordt in het najaar van 2015 in gebruik genomen.


Tijdelijke staalconstructie voorkomt dure fundering

Het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit in Rotterdam wordt getransformeerd naar bijna zeshonderd appartementen en woonstudio’s. Een tijdelijke stalen constructie zorgt ervoor dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan. Deze constructie verspreidt het gewicht van de kraan en de maximale hijslast, zodat de bestaande betonconstructie deze kan opnemen. Voordeel van de aanpak is dat een nieuwe, dure fundering wordt voorkomen. De staalconstructie is uitgevoerd door Hanse Staalbouw.


Tweede leven voor brug

De tijdelijke stalen voetgangersbrug van Cruise Port Rotterdam is verwijderd van de Wilhelminapier in Rotterdam. De zestig meter lange voetgangersbrug, geproduceerd door Birkhoff Staalbouw, krijgt een tweede jeugd in Speelstad Rotterdam. Daar krijgt de brug een functie aan het water. Ontwerper Architectenbureau TomDavid Architecten ijverde voor het hergebruik van de brug, die vier jaar dienst deed bij de Cruise Port Rotterdam en naar schatting 500.000 gebruikers telde.

Lees meer over: Beton , bouw , brug , Journaal , prefab , rotterdam , warhouse

beton en staalbouw partners