17:34
01-09-2015

Journaal

Bouw Compleet op 15, 16 en 17 september

Vakbeurs Bouw Compleet brengt de bouwwereld op 15, 16 en 17 september samen in Gorinchem. De kracht van het vakbeursconcept schuilt in het diverse aanbod aan exposanten uit alle lagen van de bouwbranche. Zij presenteren de nieuwste producten, trends en uitdagingen. Een kans om bij te praten, de nieuwste marktinnovaties te verkennen en een fundament te leggen voor zakenrelaties.
Dit jaar wordt Bouw Compleet gecombineerd met Interieurbouw & Hout Vakbeurs, Regioplein-ZHZ en Verticaaldagen Benelux. Bouwgerichte vakbeurzen die elkaar versterken. Zo presenteren stakeholders in de hout-, jacht- en interieurbouw zich op IHV, komen ruim veertig bouwbedrijven uit Zuid-Holland Zuid bijeen op Regioplein-ZHZ en demonstreren Nederlandse en Belgische importeurs en verhuurbedrijven van hoogwerkers, verreikers en minikranen hun materiaal en diensten op Verticaaldagen Benelux. Bovenstaande beurzen vinden gelijktijdig plaats bij Evenementenhal Gorinchem en zijn voor alle beursbezoekers met Bouw Compleet-ticket toegankelijk.
Meer informatie: www.evenementenhal.nl/gorinchem


Zelfhelend beton voor 12.000 m2 vloeren

Het Rijksvastgoedbedrijf en BAM hebben zelfhelend beton gebruikt voor het scheurherstel in de betonvloeren van de parkeergarage van het belastingkantoor in Apeldoorn. De vloervelden zijn behandeld met een impregneermiddel dat micro-bacteriën, calciumlactaat en water bevat. De bacteriën verteren het calciumlactaat en het water en scheiden kalksteen af, waarmee scheuren in beton worden gedicht.
Het eerste vloerveld van de parkeergarage in Apeldoorn, van 6.000 m2 groot, is in oktober 2014 behandeld en in maart 2015 is het tweede vloerveld van gelijke grootte behandeld. De behandeling is uitgevoerd in één weekend. De micro-organismen dichten de scheuren, terwijl de parkeergarage normaal toegankelijk blijft voor auto’s. Scheurherstel met betoninjectie zou weken in beslag nemen.


500 ton beton voor vloer winkelcentrum Eindhoven

Medio mei 2015 heeft winkelcentrum Heuvel in Eindhoven een nieuwe vloer gekregen in de grote hal. Vijfhonderd ton beton, dertigduizend kilo staal en drieduizend kilo wapening geven het winkelcentrum een nieuwe uitstraling. Het Forum, het centrale plein, heeft een oppervlakte van zo’n vijfhonderd vierkante meter. Na het storten van de betonvloer zijn de bouwvakkers aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor het plaatsen van de roltrappen. Zowel de eerste verdieping als de kelder onder de nieuwe vloer zijn straks met een roltrap bereikbaar. Eind juli 2015 moet de verbouwing voltooid zijn. Als laatste worden de winkelpuien rond het Forum aangepakt. De winkels rondom het Forum blijven tijdens de verbouwing open.
500-ton-beton-voor-vloer-winkelcentrum-Eindhoven


Groeiende orderportefeuilles architecten

De werkvoorraad van architectenbureaus is voor het eerst sinds 2008 toegenomen, maar het is nog geen jubelverhaal volgens de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Uit de BNA-conjunctuurmeting voorjaar 2015 blijkt een verbetering van de werkvoorraad van 3,5 naar 4,3 maanden ten opzichte van najaar 2014. Het herstel is grotendeels te danken aan het verduurzamen en transformeren van bestaande gebouwen. Mede dankzij subsidies, maar ook door initiatieven van onderop, laten vastgoedeigenaren oude panden energiezuiniger en comfortabeler maken.
Architecten hebben hierbij dikwijls een regierol. De toename van opdrachten door particulieren is een andere belangrijke oorzaak voor de toename van de werkvoorraad. Geholpen door de lage rente kunnen huizenbezitters meer lenen. Veel nieuwe kopers laten hun huis verbouwen. Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid bij architectenbureaus is geen sprake. De stijging in de werkvoorraad en omzet worden opgevangen met de huidige bezetting, waar nodig aangevuld met een flexibele schil.


Meer inzicht in brandwerende maatregelen voor staalconstructies

Voor meer inzicht in brandwerende maatregelen voor staalconstructies is het rapport ‘Veilige waarden voor de kritieke staaltemperatuur bij ontwerp en aanbesteding’ beschikbaar op de website brandveiligmetstaal.nl. Het rapport geeft veilige ontwerpwaarden voor de kritieke staaltemperatuur die in het aanbestedingsstadium kunnen worden aangehouden. Zulke ontwerpwaarden zorgen voor een eerlijke basis voor vergelijking van offertes.
Zonder veel constructieve kennis kan een staalconstructie worden ontworpen die voldoende brandwerend en relatief efficiënt is. Op basis van de gespecificeerde kritieke staaltemperatuur kan elke aanbieder op een gelijkwaardig niveau een prijsaanbieding maken. Dit rapport geeft de Nederlandse ontwerppraktijk inzicht in welke parameters een rol spelen en hoe door profielkeuze en constructief ontwerp flink bespaard kan worden op de brandwerende voorzieningen. Immers een hogere kritieke staaltemperatuur leidt tot minder bekledingskosten, met daarmee integraal een betere oplossing.


Robuust beton van vulkaanas

Onderzoekers van de Cracow University of Technology hebben een sterk en isolerend geopolymeer gemaakt van vulkanische as. Het materiaal is opgebouwd uit vergruisd vulkanisch tufgesteente, gemengd met een alkalische oplossing en natriumsilicaat. Het resultaat is een materiaal dat bij nog geen 70 graden Celsius uithardt. Het synthetische gesteente is veel sterker dan beton uit Portland-cement en volgens onderzoeksleider Janusz Mikula nagenoeg zo hard als graniet. De wetenschappers zien toepassingen in de bouw voor constructie of isolatie en zelfs in de ruimtevaart, als isolerende coating. Vulkanische as en vliegas gelden als milieuvriendelijke alternatieven voor Portland-cement in beton. De productietemperaturen liggen lager, waardoor ook de CO2-uitstoot afneemt. Nadeel is dat de assen niet geschikt zijn voor snelhardend beton.


3D-bril op de bouwplaats

Met de HoloLens, een 3D-bril van Microsoft en Trimble, is het mogelijk om ontwerpen als hologram in de echte wereld te bekijken. De bril projecteert informatie bovenop de werkelijkheid. Deze techniek biedt volgens de makers diverse mogelijkheden voor ontwerpers en bouwers. Architecten kunnen hun SketchUp ontwerpen met de HoloLens in de echte wereld bekijken. Hierdoor zijn zij volgens Trimble en Microsoft in staat om snel diverse scenario’s te doorlopen. De 3D bril kan ook bij wapeningscontrole gebruikt worden, waarbij de wapening van het model op de gevlochten wapening in de bekisting wordt geprojecteerd.
Een Hololens opzetten is anders dan een normale bril. Het apparaat heeft twee ringen die in elkaar zijn geschoven. Eén ring dient als band om de bril op het hoofd te laten leunen. De tweede ring kan ten opzichte van de eerste gekanteld worden. Aan de tweede ring zitten de glazen bevestigd. Die ring kan naar voren worden geschoven zodat er een normale bril achter de Hololens past.


Langste roltrappen van Nederland in Noord/Zuidlijn

Amsterdam heeft sinds kort de langste roltrappen van Nederland en neemt de leidende positie over van Rotterdam met de roltrappen in de Maastunnel. In mei 2015 werden in het nieuwe Noord/Zuidlijnstation Vijzelgracht zes roltrappen geplaatst van 47 meter lang. Deze bestaan elk uit vier segmenten. In het metrostation werden de segmenten door onderaannemer ThyssenKrupp gekoppeld, op de juiste plek gelegd en afgemonteerd.
De roltrappen overbruggen een hoogte van 19,57 meter. Station Vijzelgracht krijgt vijftien roltrappen en twee liften in totaal. De opening van de nieuwe metroverbinding staat gepland voor het najaar van 2017. Visser & Smit Bouw en Imtech Building Services nemen samen de afbouw van de Noord/Zuidlijn op zich, onder de naam VIA NoordZuidlijn. De werkzaamheden van VIA, in opdracht van de gemeente Amsterdam, bestaan uit het afbouwen van alle metrostations en het realiseren van het spoorsysteem en daarbij behorende voorzieningen zoals roltrappen, liften en verlichting.


Nationale Staalbouwdag in teken van aardbevingen

Het thema van de Nationale Staalbouwdag op 1 oktober 2015 is ‘Op de schaal van staal’. Naast een seperaat seminar dat ingaat op de aspecten die voor constructief ontwerpers van belang zijn, zal er op de beursvloer ook een Aardbevingsbestendig Plein tot stand worden gebracht waarin participanten diverse oplossingen aanreiken voor de aardebevingsproblematiek: een interessant seminar en plein voor raadgevende ingenieurs, constructief ontwerpers, constructeurs en toezichthouders.


Staal- en ijzerertsprijzen onder druk

De prijzen van staal en ijzererts blijven door een wereldwijde overcapaciteit onder druk, volgens het Economisch Bureau van de ABN Amro. Dit jaar heeft de ijzerertsprijs ruim 32% prijsgegeven, de mondiale staalprijs daalde met 16% en de prijs voor cokeskolen daalde met 6%. De prijzen in de basismetaalsector lagen vooral onder vuur door de sterkere dollar, de daling van de olieprijs en het zwakke economische sentiment in China. Goede macrocijfers uit de Verenigde Staten en Europa bieden hiertegen niet voldoende soelaas.
De relatief zwakke economische prestaties van China – de grootste metaalproducent en metaalconsument ter wereld – zijn volgens de bank zorgwekkend voor de vraag. Hier zal de vraag naar basismetalen per hoofd van de bevolking de komende jaren afnemen, parallel aan de afkoeling van de Chinese economie. Dit geldt volgens de analisten van ABN Amro tevens voor de groei van de staalproductie in China.
Staal--en-ijzerertsprijzen-onder-druk


Grote vraag naar distributiecentra

Er is in Nederland grote vraag naar distributiecentra. De beschikbaarheid van logistiek vastgoed is sinds 2008 met ongeveer 3 miljoen vierkante meter toegenomen tot ruim 26 miljoen vierkante meter. Rond de eeuwwisseling was de beschikbare oppervlakte 15 miljoen, blijkt uit een onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.
In 2015 komt er naar verwachting een half miljoen vierkante meter bij. De sterke toename komt mede door de opkomst van megahallen; distributiecentra met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter of meer. Zo bouwde Action vorig jaar een distributiecentrum met een oppervlakte van 58.000 m² in Echt. Een andere flinke logistieke hub is vorig jaar gebouwd door Brand Loyalty in Venlo met 45.000 m² vloeroppervlak. Vos Logistics bouwde de opslagcapaciteit in Oss uit met 24.000 m² tot een totaal oppervlakte van 170.000 m². Wehkamp realiseert in Zwolle het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor webwinkelen ter wereld met een oppervlakte van 47.000 m².
Grote-vraag-naar-distributiecentra


419 studentenwoningen met duurzaam beton

De constructie van een studentencomplex aan de Jacques Veltmanstraat in Amsterdam wordt gemaakt volgens de principes van Beton Bewust. De samenstelling heeft minimaal twintig procent ecogranulaat, maar kan vanwege de weersomstandigheden soms wat in mengverhouding verschillen. Betonmortel Nederland levert het duurzame beton en bewaakt de kwaliteit van het beton tijdens de bouw. Het resultaat van de koude gietbouw met ecogranulaten en aangepaste mortel is mooi en glad.
Bouwbedrijf VastbouwOost uit Rijssen bouwt de betoncasco’s met tunnels in koude gietbouw. De twee gebouwen van zeven en vier verdiepingen in Amsterdam komen in een U-vorm rond een binnenterrein te staan. De oplevering wordt in het tweede kwartaal van 2016 verwacht. Het ontwerp komt van Butzelaar CS Architecten uit Amsterdam. NewCon Vastgoed B.V is de opdrachtgever.


Betonnen universiteitsgebouw Design of the Year

In de categorie architectuur van de prestigieuze Design of the Year Award 2015 ging de hoofdprijs dit jaar naar een betonnen universiteitsgebouw in Chili, naar een ontwerp van architect Alejandro Aravena. De prijsvraag is bedacht door het gerenommeerde Design Museum in Londen. Met genomineerden als Jean Nouvel, Frank Gehry, Baorzzi Veiga en MVRDV is het een hele eer om de hoofdprijs in de wacht te slepen. De prijs beloont ‘design dat verandering promoot, toegankelijk is en de geest van dit jaar vat’. Het juryrapport legt uit dat het universiteitsgebouw in Chili een nieuwe perceptie biedt van dit soort kantoorgebouwen. Het gebouw heeft door zijn uitgesneden openingen een boeiende vorm, die aanzet tot sociale interactie, aldus de jury.


Kolossaal logistiek centrum Holtum-Noord

Op multimodaal bedrijventerrein Holtum-Noord verrijst binnenkort een kolossaal distributiecentrum. Leeyen Vastgoed realiseert op een achttien hectare groot perceel in Limburg dit logistieke centrum met een totaaloppervlakte van ruim 145.000 vierkante meter. Volledig verhuurd biedt het complex straks werk aan zo’n duizend mensen.
De bouw vindt plaats op een triple A-locatie langs de A2, tussen de oprit naar de snelweg in zuidelijke richting en de brug Gebroek, nabij een containerhaven en een railterminal. Het distributiecentrum wordt gekenmerkt door groen. Bijvoorbeeld aan de buitenkant, waar groene elementen zorgen voor een landschappelijke inpassing. Ook op het gebied van energiezuinigheid wordt het een groen gebouw. Op het dak zullen bijvoorbeeld zonnepanelen worden geplaatst en het extra geïsoleerde gebouw krijgt overal LED-verlichting.


Tekla Structures BIM versie 21 beschikbaar

Construsoft introduceert versie 21 van de Tekla Structures BIM-software. Deze versie bevat verbeterde functies om in de bouw, infrastructuur en industrie efficiënter integraal te ontwerpen. Zoals de clouddiensten Tekla Model Sharing, Tekla Warehouse en het directer kunnen modelleren en wijzigen van objecten. Daarmee is de projectdoorlooptijd te verkorten en neemt de kans op bouwfouten af.
Met de nieuwe Tekla Model Sharing Service kunnen projectbetrokkenen efficiënter samenwerken, locatie- en tijdonafhankelijk. Nieuw in versie 21 is ook het Tekla Warehouse. Daarin kunnen gebruikers en leveranciers BIM-content en tools delen. Voor werkvoorbereiders bevat de nieuwe software uitgebreidere functionaliteiten voor modelmanagement en het uittrekken van calculatiehoeveelheden. Tekla Structures wordt veel gebruikt in de beton-, staal- en houtbouw, vanwege de vergaande mogelijkheden voor productieautomatisering.


Duurzame betonprojecten

Sinds 1 mei kunnen opdrachtgevers op de website van het Netwerk Betonketen projecten aanmelden waar duurzaam beton wordt voorgeschreven. Het netwerk ontwikkelde voor de invoering van duurzaam beton twee bouwstenen die de Beoordelingsrichtlijn ‘Bouwprojecten met duurzaam beton’ vormen. Deze richtlijn is een handleiding voor opdrachtgevers die met CO2-arm beton en circulair beton aan de slag willen gaan. Opdrachtgevers kunnen in de vraagspecificaties duurzame maatregelen voor de toepassing van beton in het project vastleggen. Om de duurzame kwaliteit van het project te borgen, is een BRL-controleprotocol opgezet waarin staat hoe, waar en wanneer gecontroleerd wordt. Dit protocol geeft de opdrachtgever het gereedschap om duurzaam beton aan te besteden. Projecten aanmelden kan op betonketen.nl. Ook opdrachtgevers met vragen over het voorschrijven van duurzaam beton kunnen op de website terecht.


Stalen brug printen

Het Amsterdamse bedrijf MX3D gaat een stalen brug printen. Het wordt de eerste geprinte brug ter wereld. De staalconstructie komt op een nog onbekende plaats in het hart van Amsterdam. Met de gemeente Amsterdam wordt naar een geschikte locatie gezocht, waar de bouw live gevolgd kan worden.
MX3D is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van producten van metaal en plastic met 3D printers. Het bedrijf ontwikkelde een robot die vrij in de ruimte kan bewegen, waardoor grotere bouwwerken te maken zijn. Er werken diverse makers van software en robots aan het initiatief mee. Heijmans maakt het project financieel mede mogelijk en levert bouwkundige en technische kennis.
Stalen-brug-printen-2


Nieuw Europees hoofdkantoor Hikvision in prefab beton

Het nieuwe Europese hoofdkantoor van Hikvision, dat verschijnt op het Hoofddorpse bedrijvenpark De President, wordt uitgevoerd in prefab beton naar een concept van Hercuton. Hikvision is één van ’s werelds grootste leveranciers van kwalitatief hoogwaardige digitale videosurveillanceproducten en -oplossingen. Begin juni 2015 gaat de eerste heipaal de grond in, eind januari 2016 levert Hercuton het pand sleutelklaar op. De nieuwbouw bestaat uit twee bouwlagen en komt op een locatie van 9.526 m2. Het distributiecentrum heeft een vloeroppervlakte van 3.500 m2, het kantoor beschikt over 2.000 m2. Vanuit het Europese hoofdkantoor in Hoofddorp wordt de Europese sales & marketing, distributie en technische ondersteuning gerealiseerd.
Nieuw-Europees-hoofdkantoor-Hikvision-in-prefab-beton-2


Sterke start B&U-bouw in eerste kwartaal

De bouw is dit jaar goed uit de startblokken gekomen. In maart lag de omzet 14,9 procent boven het niveau van 2014. De totale orderportefeuille in de burgerlijke en utiliteitsbouw nam met twee tiende maand toe tot 7,5 maanden. ABN Amro verwacht dat de bouw in de loop van het jaar verder zal aantrekken. De groei in de aannemerij moet vooral komen uit de woningbouw, aldus de analisten van de bank. De orderboeken van bouwers zijn goed gevuld en op veel plaatsen wordt gewerkt aan personele uitbreiding. In de infra gaat het minder. De orderportefeuille in de grond-, water- en wegenbouw daalde in maart met een tiende maand naar 5,3 maanden. Ruim de helft van de wegenbouwers kampt met stagnatie door een gebrek aan orders. In een vijfde van de infrabedrijven verdwijnen banen.


Bouw tweede ring Heracles-stadion begonnen

In maart 2015 begonnen de werkzaamheden voor de bouw van een tweede ring van het voetbalstadion van Heracles Almelo. De eerste serie nieuwe tribune-elementen werd toen geplaatst. De capaciteit van het Polman Stadion wordt opgevoerd van 8.500 naar zo’n 13.000 toeschouwers. Onderdeel van de werkzaamheden is ook de plaatsing van een nieuwe overkapping, zodat de supporters droog zitten bij regenweer. Driekwart van de stadionuitbreiding is klaar voor het nieuwe voetbalseizoen 2015-2016 begint. De laatste fase, de uitbreiding van de ring aan de zijde van het hoofdgebouw, is pas later gepland. Dan moeten ook de skyboxen verkassen naar een hogere verdieping.


Drones voor de bouw

Onderzoekers van de Universiteit Twente testen eind 2015 drones met infraroodcamera’s voor toepassing in de bouwsector. Binnen de accuduur van twintig minuten moet een drone met de infraroodcamera isolatiegebreken in de gevel van een gemiddeld kantoor in kaart kunnen brengen. De drones kunnen ook worden ingezet voor het detecteren van defecte zonnepanelen en het monitoren van asfalttemperatuur. Er wordt daartoe een protocol ontwikkeld door de wetenschappers, waarin onder andere vliegroutes en afstanden tot gebouwen worden opgenomen.


Enorme staalconstructie voor Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

Het nieuwe Havenhuis in Antwerpen heeft een bijzondere vormgeving. Bovenop de voormalige brandweerkazerne, die wordt gerestaureerd, is een grote langwerpige staalconstructie gemonteerd. Het architectonisch ontwerp van de vernieuwbouw is van Zaha Hadid Architects. De staalconstructie steunt op pijlers waarvan enkele de overdekte binnenplaats van de oudbouw doorboren. De langwerpige staalconstructie is geprefabriceerd in zes modules van ongeveer 50 bij 20 bij 6 meter in Eeklo, per ponton vervoerd en op locatie ingehesen. Victor Buyck Steel Construction bouwt de staalconstructie in opdracht van aannemer Interbuild. De glazen gevel van de futuristische nieuwbouw is opgebouwd uit driehoekige segmenten die een diamantstructuur volgen over een verstelbare staalconstructie. Het gebouw gaat voor het behalen van het BREEAM certificaat ‘Very Good’. Oplevering van het bouwproject is gepland voor juli 2016.


Snel prefab beton bouwen met stapelsysteem

Met het DoorStapelSysteem, een innovatie van VBI, is het mogelijk om casco’s van appartementencomplexen prefab te bouwen zonder randbekisting. Dit versnelt het bouwproces en maakt kwaliteit beter beheersbaar. Het systeem wordt door Stabiel Management toegepast bij de bouw van een woontoren boven De Hoven Passage in Delft. Het DoorStapelSysteem is een optie bij de Appartementenvloer van VBI. Deze optie zorgt ervoor dat de belasting uit de gevel zonder randbalk en randkist direct kan worden opgevangen. Met het DoorStapelSysteem kunnen de bouwers om en om de gevel en vloer stapelen tot op de gewenste hoogte. In het geval van de woontoren boven het winkelcentrum zijn dat dertien woonverdiepingen. In slechts dertien weken wordt de ruwbouw van het prefab casco opgebouwd.
Snel bouwen betekent minder overlast voor de omgeving, minder bouwplaatsgebonden kosten voor de aannemer en een eerder renderend bouwproject voor de opdrachtgever.


Slimme materiaalbesparing staalknoop

Een Arup-ontwerpteam heeft met 3D-printing een enorme gewichtsreductie gerealiseerd van een complexe staalverbinding. Het ingenieursbureau maakte een herontwerp van een traditioneel gefabriceerde staalknoop voor een lichtgewicht draagconstructie. De complexe geometrie van dit soort knooppunten is de ideale showcase van de mogelijkheden van additive manufacturing. Arup werkte na de eerste presentatie van een geprinte staalverbinding verder aan de optimalisatie van het 3D-fabricageproces. De tweede staalverbinding wijkt nog meer af van de traditionele bouwknoop en is lichter van gewicht, terwijl dezelfde belasting kan worden opgenomen. Arup werkte bij de ontwikkeling onder meer samen met productiebedrijf CRDM/3D Systems. Naast de ontwerpoptimalisatie is een serie materiaaltests uitgevoerd voor een certificeringsproces van deze nieuwe ontwerp- en productiemethode.
Foto: ©Davidfotografie/Arup
Slimme-materiaalbesparing-staalknoop


Gratis nieuwsbrief van Beton Bewust

In juni is het eerste nummer verschenen van Beton Bewust, een nieuwsbrief over duurzaam bouwen met beton en de ontwikkelingen rondom het keurmerk Beton Bewust. Met de lancering van de nieuwsbrief voorziet VOBN in een behoefte en deelt het keurmerk kennis met mensen die duurzaam willen bouwen met beton. De nieuwsbrief behandelt duurzame innovaties, gaat in op de CO2-reductie van de sector en zet de voorlopers van aansprekende projecten in het zonnetje. Betontechnologische onderwerpen en arbeidsveiligheid komen ook aan de orde. De nieuwsbrief zal vier tot zes keer per jaar verschijnen en wordt gratis verspreid. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de website van VOBN.


24 energiezuinige plug-and-play woningen met prefab betonconstructie

VolkerWessels is in mei 2015 begonnen met de bouw van 24 plug-and-play woningen met prefab betonconstructie. De huizen langs de Laan van Indië in Almelo zijn binnen tien dagen woonklaar. Er komt geen metselaar aan te pas. De woningen worden opgeleverd met stoffering, trapbekleding en geschilderde muren. Verder beschikken de huizen over een compleet ingerichte badkamer en keuken. Als de bewoners een beetje energiezuinig leven, bedraagt de energierekening al snel nul euro. Onder meer zonnepanelen en warmtepompen wekken energie op. Onder de conceptnaam MorgenWonen bouwt VolkerWessels deze woningen, die bestaan uit gestandaardiseerde bouwelementen. Elk element wordt vooraf in de fabriek geprefabriceerd. Na vervoer naar de locatie worden de elementen gemonteerd. Dit bouwconcept garandeert een hoge kwaliteit, snelle levering en beperkt hinder en bouwafval. De woningen gaan na de zomervakantie in de verhuur. De maandelijkse huurprijs zal ongeveer 900 euro bedragen.


Rotterdam Centraal beste gebouw volgens BNA

Rotterdam Centraal is geprezen tot Beste Gebouw van het Jaar door een jury van de Bond van Nederlandse Architecten. Team CS maakte het winnende ontwerp. De ontwerpers zijn erin geslaagd om een moderne en iconische overstapmachine te maken, aldus de BNA-jury. Team CS is een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8. De Publieksprijs ging naar het High Tech System Park voor Thales in Hengelo. Een gedateerd fabriekscomplex wordt volgens een masterplan van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen, Reitsema & partners en MTD landschapsarchitecten tot groene campus getransformeerd. Ook waren er prijzen te verdelen per deelcategorie, zoals voor het project Kaasmakerij de Tijd in de categorie Identiteit & Icoonwaarde, Brouwhuis in de categorie Particuliere Woonbeleving en Montessorischool Waalsdorp in de categorie Stimulerende Omgevingen.
Rotterdam-Centraal-beste-gebouw-volgens-BNA


Zhbc Betonbouw failliet, mogelijk doorstart

Eind april is Zhbc Betonbouw B.V. te Pijnacker door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr. J.A.M. Reuser. Zhbc is al sinds 1966 een belangrijke speler in de betonindustrie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verhuur van betonpompen en het verwerken en afwerken van beton. Er werken ruim veertig mensen bij de onderneming uit Zuid-Holland. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart.


ID-pas voor de bouw

Om schijnconstructies en misstanden in de bouw te voorkomen, komt er een ID-pas voor werknemers op de bouwplaats. Die moet illegale arbeid voorkomen. Door het passensysteem wordt van iedere aanwezige straks geregistreerd wie hij is en door wie hij is ingehuurd. Dat hebben vakbonden en werkgevers afgesproken in een nieuwe bouw-cao. De partijen moeten het akkoord nog voorleggen aan hun achterban.
De bouw-cao heeft de laatste jaren sterk aan omvang ingeboet. Op dit moment werken er nog geen 100.000 werknemers onder de cao. De afgelopen zes jaar zijn er ruwweg 70.000 krachten weggevallen.


Bouw 75 meter hoge woontoren begonnen

BAM Bouw en Techniek regio Zuid zijn in mei 2015 begonnen met de bouw van The Student Hotel aan het Stationsplein in Eindhoven. De oplevering van het 75 meter hoge gebouw met betonconstructie staat gepland voor december 2016. In de hoogbouw kunnen studenten voor korte of lange tijd volledig gemeubileerde appartementen huren. Het gebouw krijgt 26 bouwlagen inclusief een kelder voor opslag, techniek en het stallen van fietsen. De begane grond tot en met de tweede verdieping herbergen een receptie, café, fitness, studie-, lounge, auditorium, game- en laundry ruimten. Op de derde tot en met de 23e verdieping komen vierhonderd hotelkamers. Als laatste is er op de 24e verdieping een techniekruimte. Het gebouw is ontworpen door Sarafopoulos Architects in samenwerking met de Architecten Cie. Geelen Beton levert de prefab beton kolommen, wanden, trappen, fietstrappen, trapbordessen, raamdorpels, gevelbanden en keerwanden.
Bouw-75-meter-hoge-woontoren-begonnen-(2)


162 meter hoge stalen uitkijktoren voor badplaats Brighton

Aan het strand van de Engelse badplaats Brighton wordt een 162 meter hoge uitzichttoren gebouwd. De Brighton i360-toren krijgt een grote capsule, waarin maximaal tweehonderd bezoekers tot een hoogte van 138 meter gaan.
Hollandia Infra is de hoofdaannemer voor de bouw van de toren. De Engelse aannemer Mackley Civil Engineering zorgt voor de fundering en de bijbehorende gebouwen. De Franse skiliftproducent Poma levert de capsule en het aandrijfmechanisme. De stalen uitkijktoren wordt opgebouwd uit zeventien torendelen (‘cans’). Deze stalen cilinders zijn bij Hollandia Infra gemaakt en variëren in lengte van zes tot twaalf meter. Ze hebben een diameter van 3,9 meter. De torendelen zijn aan de uiteinden voorzien van een flens, een speciale ring die even groot is als het corresponderende torendeel. De stalen cilinders worden middels die flensen met elk 68 stalen bouten aan elkaar vastgemaakt.


Nieuwe cao bouw

Werkgevers en werknemers in de bouw hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De partijen onderhandelden ruim anderhalf jaar hierover. De seniorendagen zullen op termijn verdwijnen. In plaats daarvan bouwt iedere werknemer een budget op, dat hij of zij kan gebruiken voor bijvoorbeeld scholing. Ook is er een loonsverhoging van 5,5 procent met een looptijd van 25 maanden afgesproken.


Grote staalconstructie bij nieuwe achtbaan Phantasialand

De bouw van een nieuwe achtbaan in Phantasialand is gehuld in stilzwijgen. Alle details over het project worden tot het laatste moment geheim gehouden. Hierdoor is het nog altijd gissen wat het Duitse pretpark precies van plan is.
Ook nu er op de bouwplaats een grote staalconstructie is verrezen, blijft nadere toelichting uit. We kunnen slechts raden waar de steunpilaren en stukken rails die op het terrein zijn neergezet, voor dienen.
Phantasialand wil helemaal niets kwijt over de nieuwe rollercoaster. Zelfs niet wanneer er meer informatie bekendgemaakt zal worden. Officieel is nog niet eens bevestigd dat de attractie een achtbaan wordt.


Spectaculair werk aan de Noordzeebrug

Ruim 110 vrachtwagens voerden in augustus zo’n 1.800 kubieke meter beton aan dat met enorme precisie is gestort. Het werk was nodig om het gedeelte van het nieuwe (verhoogde) brugdek aan de stadskant van de Noordzeebrug vol te storten met beton. De brug verbindt de Eemshavenweg met onder meer de Bedumerweg en de ringwegen.


Hillebrand beste in staalbouw in Nederland

Constructiebedrijf Hillebrand BV in Middelburg is uitgeroepen tot beste bedrijf in de staalbranche. Het Nationale Business Succes Award Instituut ziet in het bedrijf een voorbeeld van oerdegelijk ondernemerschap met oog voor haar omgeving. Volgens de nominatiecommissie heeft het Middelburgse bedrijf zich met een ijzersterke positionering en met onderscheidende diensten ontwikkeld tot een in de markt toonaangevende onderneming.
Hillebrand BV biedt totaaloplossingen in complexe staalbouw. Het bedrijf staat vooral bekend om spraakmakende infraprojecten en offshore gerelateerde constructies.


Verkopen stuwen winst Tata Steel India

Het Indiase Tata Steel is zijn nieuwe gebroken boekjaar met een verdubbeling van zijn winst begonnen. Dat maakt het moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden in augustus bekend.
De winst was vrijwel volledig toe te schrijven aan eenmalige inkomsten uit de verkoop van bezittingen, terwijl de omzet verder daalde. In het eerste kwartaal steeg de winst van de staalproducent naar 7,6 miljard roepie (107 miljoen euro), ten opzichte van 3,4 miljard roepie het jaar daarvoor. De totale omzet van Tata daalde met 17 procent naar bijna 300 miljard roepie.
Tata verkocht het afgelopen kwartaal verschillende bezittingen en belangen, waaronder zijn belang in twee Europese joint ventures en Tata Projects. Daarmee haalde het bedrijf ruim 9 miljard roepie op.
Buiten de eenmalige opbrengsten gaat het niet goed met Tata, getuige de dalende omzet. Het bedrijf geeft aan last te hebben van slechte marktcondities en negatieve wisselkoerseffecten. Vooral de snel groeiende Europese import van staal uit China speelt de producent parten. Volgens Tata wordt er in Europa ruim drie keer meer staal uit China geïmporteerd dan twee jaar geleden. Bron: ANP


‘De komende jaren zijn minimaal 750.000 nieuwe woningen nodig’

In de periode tot 2040 moeten er in Nederland zeker 750.000 tot 1,4 miljoen woningen bijkomen, om te voorzien in de woningbehoefte. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
De uitbreiding van het woningbestand zal vooral moeten gebeuren door het bouwen van nieuwe woningen. Het verbouwen van leegstaande kantoren, winkels en verzorgingshuizen levert hooguit 50.000 woningen op. In alle drie scenario’s die het EIB opstelde, zal de koopsector de komende decennia in absolute zin de grootste groei kennen. De behoefte aan sociale huurwoningen neemt af. Dat heeft vooral te maken met de stijging van het opleidings- en welvaartspeil, waardoor de doelgroep van de sociale huursector stagneert. Het marktaandeel van de vrije huursector zal wel toenemen, aldus EIB.


Flats met lichtgewicht balkons in Lisse

Onlangs is in Lisse een project gestart waarin lichtgewicht balkons van microbeton worden toegepast. Het project betreft een grootschalig onderhoudsproject aan drie flats van Etro Vastgoedzorg. In totaal gaat het om 258 woningen. Met de ingrijpende veranderingen wil opdrachtgever woningcorporatie Stek de flats zodanig verbeteren dat ze nog minstens veertig jaar kunnen worden verhuurd. Elke woning krijgt een nieuw balkon met een breed zitgedeelte voor de balkondeur en een smaller deel voor het woonkamerraam, een zogenoemd zeembalkon. Deze speciale balkonelementen zijn specifiek ontwikkeld en geproduceerd door Microbeton uit Bergen op Zoom. De zogenaamde lichtgewicht ferrocement elementen zijn gesteld uit cement en één of meerdere lagen relatief fijnmazige wapening. Doordat de elementen licht in gewicht zijn, konden ze een stuk groter worden gemaakt ten opzichte van de oude balkons.


Studenten nemen hun intrek in oudbouw Hollandsche Beton Groep

Half augustus hebben 168 internationale studenten hun intrek genomen in het oude pand van de voormalige Hollandsche Beton Groep (HBG) van de TU Delft aan de Prinses Irenelaan in Rijswijk. De studenten mogen drie jaar in het oude pand wonen. De TU Delft ziet steeds meer internationale studenten naar de stad komen om te studeren. Daarom heeft Delft ook nabijgelegen gemeenten gevraagd om mee te denken over tijdelijke huisvesting.


Duurzaam dierenpark in Emmen

Dierenpark Wildlands in Emmen bouwt aan een duurzaam dierenpark. Er wordt zoveel mogenlijk gewerkt in lokale kringlopen en met secundaire en biobased bouwmaterialen. In dat plaatje past ook het initiatief om met een zo hoog mogelijk percentage betongranulaat te werken.
Bij de realisatie zijn onder andere Noorden Duurzaam, VolkerWessels, Wildlands, Netwerkbetonketen Drenthe en keurmerkhouder Cementbouw betrokken. Het duurzame dierenpark opent in 2016.


Rotterdam is multifunctioneel gebouw rijker

In Rotterdam is onlangs het multifunctionele gebouw Musa Katendrecht opgeleverd. Het door diederendirrix architecten ontworpen complex bestaat uit twee woontorens en een plint met maatschappelijke functies. Musa is het eerste voltooide project binnen de revitalisatie van een verwaarloosd binnenstedelijk gebied in de ‘pols’ van Katendrecht.
In het 27.000 vierkante meter grote complex zijn twee scholen voor voortgezet onderwijs voorzien, evenals een grote deelbare sporthal, wijkvoorzieningen, 135 sociale huurappartementen en een parkeergarage. Het complex bestaat uit grote bouwvolumes. Donkere baksteen en beton refereren aan de oude pakhuizen en de oorspronkelijke havenarchitectuur. Dichterbij zijn de verfijnde details, materialen en ritmes zichtbaar, die de gevels de uitstraling van een woongebouw geven. Op de begane grond bieden de grote ramen zicht op de publieke functies, met rondom het gebouw de ingangen van de diverse functies.
Fotografie: Arthur Bagen ©
MUSA-Rotterdam


Zwaar beton met MagnaDense vervangt bodemverankering

De garagevloer van de ondergrondse parkeergarage van het gemeentehuis van Täby (Zweden) ligt onder het grondwaterniveau, waardoor de druk van het grondwater de constructie optilt als deze niet zwaar genoeg is. Normaal gesproken wordt de vloer verankerd in de rotsbodem. Echter in dit geval kozen de constructeur en aannemer voor een innovatieve en niet eerder toegepaste oplossing met zwaar beton. Deze keuze leidde voor hen tot een kortere bouwtijd en lagere kosten.
Om aan de vereiste betondichtheid van 3,57 ton/m³ te voldoen, is aan het beton een toeslagmateriaal toegevoegd met een zeer hoge dichtheid. LKAB Minerals levert het product MagnaDense met een dichtheid tot 5,1 ton/m³, dat bij uitstek geschikt is voor het produceren van zwaar beton. Het beton dat uiteindelijk werd gestort had een dichtheid van 3,7 ton/m³.
De constructeur van het project had nooit eerder met zwaar beton gewerkt en voorzag dat het zwaar beton weinig plastisch zou zijn en dat het moeilijk werd om de zetmaat te bepalen, waardoor ze veel beton zelf zouden moeten verplaatsen. Tot grote tevredenheid van de constructeur, gedroeg het zwaar beton zich echter als standaard beton.


Intern staaltransport 30 procent zuiniger door elektronica

De Britse staalproducent Celsa heeft met automatiseringstechnologie van de Zwitserse automatiseringsexpert ABB en zijn Engelse partner APDS de energie-efficiëntie en bedrijfszekerheid van haar interne staaltransport verbeterd.
Celsa produceert in het Britse Cardiff grote, lange blokken staal. Via tachtig rollers, aangedreven door elektromotoren, worden de afgewerkte blokken verplaatst door de productiehal. “Hoewel de operatie niet gericht was op energiebesparing, denk ik dat Celsa dertig procent energie bespaart met de nieuwe aansturing”, zegt Doug Pitt van APDS op www.processindustryinformer.com. “Sommige automatiseringssystemen hebben moeite met het aansturen van zoveel motoren. Met de oplossing van ABB hadden we echter aan vier systemen genoeg.”
De vier regelkasten, zogeheten AC drives van ABB sturen per stuk twintig motoren aan. Die begeleiden het staal door de fabriek. De regelkasten zetten de wisselstroom, zoals die de fabriek binnenkomt, eerst om in een gelijkstroom. Vervolgens wordt de gelijkstroom opnieuw omgezet in een variabele wisselspanning. Daarmee draaien de motoren precies met de snelheid als op dat moment in het proces gewenst is.
APDS heeft de systemen voorzien van een softwarepakket, dat Celsa onder andere inzicht geeft in het energieverbruik van de rollerbanken en de status van de motoren.

Lees meer over: Nieuws

beton en staalbouw partners