08:12
30-01-2015

Journaal

Benelux BIM Award voor Nederlanders

Hurks delphi engineering en Hurks prefabbeton hebben de Benelux Tekla BIM Award 2014 in de categorie Betonbouw gewonnen, met het project Gare de Mons. Het ontwerp van dit futuristische treinstation in België is van architect Santiago Calatrava. Het bouwwerk heeft complexe driedimensionale vormen. Hurks doet door het winnen van de award nu ook mee aan de Global BIM Awards. 

De Hurks-bedrijven waren verantwoordelijk voor de prefabricage van de betonelementen van de parkeergarage. In opdracht van NMBS Holding/Infrabel vertaalden Hurks delphi engineering en Hurks prefabbeton het Calatrava-ontwerp in prefab betonspanten en -wandelementen. Dat was erg complex. Zo bleek het correct overbrengen van deze vormen naar mallenbouwers en vlechters met louter tekeningen erg lastig. Het toepassen van de exportmogelijkheden van Tekla Structures en het gebruik van Tekla BIMSight zorgde ervoor dat de productie desondanks probleemloos verliep.


 

Plug-and-play bouwen met betonmodules

Plug-and-play-bouwen-met-beton-modules

CascoTotaal, de nieuwe dochteronderneming van De Hoop Pekso en LOGUS, biedt een innovatieve bouwmethode waarbij complete woonmodules in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats worden gemonteerd. Een woning bestaat uit meerdere modules met een betonnen casco. Elke module wordt in de fabriek gemaakt met een speciale mal en industrieel afgebouwd. Hoewel ze kant-en-klaar zijn, is de toepassing flexibel en levert CascoTotaal maatwerk. Bij elk nieuw project worden specifieke wensen van de opdrachtgever vertaald naar een driedimensionaal casco.

Het eerste project van CascoTotaal is een tiental recreatiewoningen op het strand van Kamperland. De 3D betonelementen voor dit project werden inclusief gevelbekleding, kozijnen, binnenwanden, badkamer, wc, binnendeuren en trap gemonteerd op de bouwplaats. Één woning bestaat uit zes casco’s die compleet afgebouwd op het strand aankwamen. Er restte slechts nog een bouwkundige en installatietechnische koppeling. Binnenkort worden projecten gerealiseerd in verschillende segmenten zoals recreatieve woningbouw, huurwoningen, studentenhuisvesting en aanbouwen, bijvoorbeeld voor de zorg.


 

Nationale Staalprijs voor Rotterdam CS, Toyota en villa

Nationale-Staalprijs-voor-Rotterdam-CS,-Toyota-en-villa

Station Rotterdam Centraal heeft de Nationale Staalprijs 2014 gewonnen in de categorie Utiliteitsbouw. In de categorie Industriebouw viel het bedrijfsgebouw van Toyota Material Handling in de prijzen. Villa Kogelhof won in de categorie Woningbouw. De staalbouwprijs wordt elke twee jaar uitgereikt. In 2014 wonnen onder meer het cleanroomgebouw 5D ASML in Veldhoven, de perronkap en passerelle van Station Arnhem en het woonhuis Bag-a-box in Almere.


 

Nieuwe NEN voor beton

De nieuwe NEN 8005, de Nederlandse invulling van de betonnorm NEN-EN 206, is gereed. Op de Betondag werden de eerste exemplaren uitgereikt aan prominenten uit de betonbranche.

Begin 2014 is de herziening van de Europese norm NEN-EN 206 ‘Beton – Specificatie, eigenschappen, vervaardiging en conformiteit’ gepubliceerd. Daarna moest de NEN 8005 ook herzien worden. De NEN-EN 206 staat toe dat bepaalde onderwerpen nationaal kunnen worden ingevuld door de Europese lidstaten. De tekst van de NEN 8005 is op allerlei punten aangepast. Enkele wijzigingen betreffen het opnemen van aanbevolen consistentieklassen voor zeer vloeibaar en zelfverdichtend beton, het opnemen van vervangingspercentages voor grof toeslagmateriaal door recyclingmateriaal, het opnemen van een definitie voor het begrip massabeton en het opnemen van mogelijkheden rondom het gebruik van massabeton in bouwdelen.


Nieuw staalbouwsysteem met popnagels

Skellet is een nieuw modulair stalen bouwsysteem. Het bestaat uit dunwandige stalen kokers met een kruisvormige doorsnede die met popnagels worden verbonden. Het is bij de zuiderburen toegepast onder meer voor eengezinswoningen. De mogelijkheden van het systeem zijn te vergelijken met staalframebouw. Het bouwsysteem werkt met slechts één profiel. De symmetrische kruisvormige doorsnede (3x25mm) zorgt voor gelijke sterkte in twee richtingen, in tegenstelling tot de C-profielen. De profielen worden op lengte gemaakt en koud tegen elkaar gezet. Met U-vormige plaatjes worden de kruisprofielen verbonden, met popnagels als verbindingsmiddelen. Alle profielen hebben daarvoor een doorlopend patroon van gaatjes met een onderlinge afstand van 25 mm. Doordat de popnagels zich op de terugliggende zijde van de profielen bevinden, blijft de voorzijde volledig vlak.


Geldnood bij bouw stalen sarcofaag Tsjernobyl

Een bouwstop dreigt voor de sarcofaag die moet voorkomen dat straling vrijkomt van de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl, in het noorden van Oekraïne. Het bouwfonds komt 615 miljoen euro tekort. De zeven belangrijkste industrielanden hebben dit fonds opgezet. De bestaande betonnen sarcofaag is fragiel. De stalen variant moet langer meegaan, maar het geld in het fonds raakt op. Reactor 4 van de kerncentrale ontplofte in 1986. Door de ramp kwamen ruim 4.000 mensen om het leven. De betonnen sarcofaag werd kort na de ramp als tijdelijke oplossing gebouwd. De straling die de reactor afgeeft, is inmiddels gehalveerd.

De stalen sarcofaag wordt gemonteerd naast Reactor 4 en met wieltjes over de betonnen constructie gereden. De bouw van deze boogconstructie is in 2012 begonnen en werd begroot op zo’n 1 miljard euro. De sarcofaag moet in 2015 worden opgeleverd.


Onderzoek alternatief bindmiddel beton

Van Hattum en Blankevoort, ENCI en Mebin hebben proeven gedaan met het in situ verwerken van geopolymeerbeton. Dat is een alternatief bindmiddel voor cement. Ook worden er mechanische en duurzaamheidsaspecten onderzocht. De resultaten van de proeven worden op termijn in breder verband bekend gemaakt.

Bij geopolymeerbeton is het traditionele cement vervangen door een bindmiddel dat is samengesteld uit industriële reststoffen die reageren met alkalische activatoren. Bij toepassing ervan komt veel minder CO2 vrij dan bij traditionele betonmortels. Op beperkte schaal zijn ervaringen opgedaan met de vervaardiging van rioolbuizen en verhardingsplaten van geopolymeerbeton. De uitdaging is nu de vervaardiging van geopolymeerbetonspecie in een betoncentrale, het vervoer van deze specie met een truckmixer en de verwerking ervan op de bouwplaats. Dit is moeilijk omdat de verwerkingstijd niet te sturen is met traditionele betonhulpstoffen.


Nieuw poeder versterkt beton en beperkt CO2-uitstoot

Het nieuwe poeder Mecalithe moet ervoor zorgen dat de betonindustrie tot 35 procent bespaart op CO2-emissies. Het poeder is getest en goedgekeurd door de Kiwa en in gebruik genomen door betonsteenproducent MBI. Mecalithe is een hulpstof die de lijmkracht van cement vergroot. Het is geschikt voor de fabricage van betonwaren, zowel voor droge mortel als voor zelfverdichtend beton. Mecalithe verhoogt de werking van cement en maakt het beton sterker of biedt de mogelijkheid bindmiddel te reduceren. MBI testte de uitvinding, bespaarde 30 procent cement en gebruikt het nu in combinatie met andere duurzamere bindmiddelen en hulpstoffen. De steenfabrikant gaat het poeder vooralsnog in infraproducten toepassen, maar er zijn ook plannen voor de bouw. In Schotland wordt getest met bouwblokken en er lopen projecten voor dakbekleding. MBI wil onderzoeken of het toegepast kan worden in gevelbekleding.


ENCI Studieprijs 2014 voor onderzoek zelfhelend beton en vezelbeton

Op 20 november 2014 tijdens de Betondag maakte prof.dr.ir. Theo Salet de prijswinnaars bekend van de ENCI Studieprijs 2014. De eerste prijs in de categorie universiteiten ging naar Sam Vantyghem van de Universiteit Gent. Hij deed studie naar het ‘Tegengaan van wapeningscorrosie door zelfherstel van scheuren in beton’. Mark Wijffels kreeg in deze categorie de tweede prijs en won de Publieksprijs. Hij deed onderzoek aan de TU Eindhoven en bouwde een magnetische spoel waarmee hij de richting bepaalde van staalvezels in zelfverdichtende mortel. Helaas bleek uit röntgenonderzoek dat de magnetisch gerichte vezels de neiging hebben tot clustervorming. Met nader onderzoek moet de methode in de praktijk werken. Dit jaar waren er 13 studies te beoordelen van studenten van 7 universiteiten, 5 hogescholen en 1 professional masteropleiding. Hiervan vielen acht deelnemers in de prijzen.


Europa maakt zich op voor World of Concrete

De betonbeurs World of Concrete komt voor het eerst naar Europa: Intermat Paris is van 20 tot en met 25 april 2015 gastheer van het event. Doel is het samenbrengen van alle spelers binnen de betonsector in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.


Parkeergarage met staalconstructie van 270 ton

Parkeergarage_20141210_085234

In opdracht van EZ Park bouwt Voortman Staalbouw voor Vanderlande Industries uit Veghel een nieuwe parkeergarage. Vanderlande Industries is gespecialiseerd in geautomatiseerde material-handling systemen voor bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie. Door de groei van het personeelsbestand is er meer parkeergelegenheid nodig. Met de nieuwbouw worden ruim zeshonderd plaatsen gecreëerd. Voortman Staalbouw realiseert de ruim 270 ton wegende staalconstructie, inclusief de montage van TT-vloeren. Het nieuwbouwproject bevindt zich inmiddels in de eindfase en wordt in december 2014 opgeleverd.


 

Betondocent van het jaar: Jos van Schijndel

Tijdens de jaarlijkse Betondag op 20 november maakte de Betonvereniging de Betondocent van het jaar bekend. IKOB-BKB medewerker Jos van Schijndel draagt het komende jaar deze titel, vanwege zijn betrokken wijze van lesgeven voor de Betonvereniging.

Voor de Docent van het Jaar worden jaarlijks drie docenten genomineerd. Bij de selectie spelen de ingevulde evaluaties van de cursisten een cruciale rol. Van Schijndel kreeg een gemiddelde waardering van een 9,6 van zijn cursisten.


10-jarige jongen stort beton

Op een bouwplaats in Eindhoven ontdekte de Inspectie SZW wel een heel jonge medewerker. Tijdens een controle in oktober dit jaar zag een medewerker van de voormalige Arbeidsinspectie dat een 10-jarige jongen meehielp met beton storten. Het jongetje droeg een bouwhelm en veiligheidslaarzen die onder de betonvlekken zaten. Ook sleepte hij met een slang waarmee beton wordt verpompt. De aannemer, die de vader van de jonge medewerker bleek te zijn, kreeg een boete van 4.500 euro.


ASN Wereldprijs voor slim breken van beton

Koos Schenk bedacht een manier om beton te ‘crushen’ en won er onlangs de ASN Wereldprijs mee. Met deze prijs ondersteunt de ASN bank duurzame of sociale initiatieven. Het concept, dat in de praktijk is beproefd, heeft volgens experts een goede kans van slagen in de bouwwereld. Schenks techniek heet SlimBreken en is een verbetering van de bestaande methode waarbij oud beton grof wordt vermalen tot verhardingsmateriaal onder wegen. Bij dit SlimBreken van beton wordt alleen de zwakste schakel in het betonpuin gebroken/gemalen: de cementsteen. Zonder het zand en grind te beschadigen wordt de cementsteen teruggehaald. Ook gebruikt de SlimBreker maar een fractie (minder dan 25%) van de energie van een traditionele breker. Hiermee kan de betonketen circulair worden gemaakt.


Hoogste notering voor bouwproduct in MKB Innovatie Top 100

Hoogste-notering-voor-bouwproduct-in-MKB-Innovatie-Top-100--2

JORDAHL H-BAU BV uit Hengelo eindigde in 2014 op de 15e plaats in de MKB Innovatie Top 100 met een bijzondere sparingselement. Het bedrijf had hiermee de hoogste notering voor een bouwproduct op de lijst van innovaties in midden- en kleinbedrijf. JORDAHL Innogain is een bouwproduct waarmee sparingen in beton kunnen worden gemaakt zonder te boren en zonder dat er materiaal verloren gaat. JORDAHL Innogain bestaat uit een flexibele buitenmantel en een stijve, innovatieve stalen binnenkern. Het wordt op de bouwplaats in de bekisting gepositioneerd. Na het uitharden van het beton kan Innogain eruit worden getrokken. Het werkt als een elastiek: als je eraan trekt, wordt het smaller, als je het loslaat, krijgt het zijn oorspronkelijke vorm terug. Het materiaal plakt niet aan het beton en kan honderden keren gebruikt worden, zonder schoonmaak of nabehandeling. Het is makkelijk toe te passen en levert besparingen op grondstoffen, materiaal en arbeid op.


Geen spouwmuur meer nodig met glas in beton

De Technische Universiteit Eindhoven wil een paviljoen bouwen van innovatief lichtgewicht beton, waarmee muur en gevel in één stuk te maken is. Er is twee jaar lang gewerkt aan dit nieuwe beton, dat sterk genoeg is voor een vloerdragende gevel over vier bouwlagen, nagenoeg tien keer beter isoleert en een derde lichter is dan traditioneel beton. Een geveldikte van ongeveer 50 cm is genoeg om te voldoen aan de isolatiewaarde van het Bouwbesluit. De crux is het gebruik van geëxpandeerde glaskorrels van 0,5 tot 8 mm. Het geëxpandeerde glas vervangt het grind en zand. Er worden nieuwe rekenregels ontwikkeld voor dit beton, dat zich anders gedraagt qua sterkte, krimp en elasticiteit. Villa H36 in het Duitse Stuttgart is geheel opgetrokken uit een soortgelijk isolerend beton.


Spraakverwarring de wereld uit met lexicon voor beton

Het BetonLexicon is vernieuwd met een nieuwe vormgeving, een verbeterde zoekfunctie en een Engelse vertaling van de begrippen met aanvullende literatuurverwijzingen en websiteverwijzingen. Het vernieuwde digitale woordenboek van de betonbranche met ruim driehonderd begrippen uit de cement- en betonwereld is te zien op www.betonlexicon.nl.


192.000 ton extra staal voor Panamakanaal

De uitbreiding van het Panamakanaal is goed nieuws voor staalproducent ArcelorMittal. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf leverde onlangs 192.000 ton staal af. Sinds de start van de uitbreidingswerkzaamheden leverde de Mexicaanse tak van ArcelorMittal al 242.000 ton staal af in Panama. Het staal wordt bijvoorbeeld verwerkt in een nieuwe set sluizen. Daarmee moet de capaciteit van het Panamakanaal worden opgeschroefd, zodat aan de toekomstige eisen van de zeevaart kan worden voldaan. De uitbreiding van het kanaal moet eind 2015 zijn afgerond, een half jaar later dan de opleveringsdatum die eerder werd gemeld.


3D bekisting van gefreesd en gecoat EPS

3D-bekisting-van-gefreesd-en-gecoat-EPS

Doka Shape biedt een uitkomst voor ingewikkelde betonnen bouwdelen, die in het werk worden gestort. Met driedimensionale bekistingselementen kunnen gekromde vormen nauwkeurig worden gemaakt. De bekistingselementen worden uit geëxpandeerd polystyreen (EPS) gefreesd en gecoat, voor eenvoudige ontkisting en een glad en mooi eindresultaat. Daarmee is nabehandeling nagenoeg overbodig. De EPS-elementen worden tijdens het storten van de betonspecie ondersteund door binnenbekistingselementen en gedragen en gepositioneerd door een buitenbekisting. Het gecoate polystyreen gaat meerdere stortgangen mee. De elementen kennen een precies randverloop voor perfecte voegen.


 

Tweede leven voor staalkappen Utrecht Centraal

De oude perronkappen van Utrecht Centraal, waarvan de laatste delen in 2011 ontmanteld zijn, zijn in 2015 te zien als overkapping van een evenementenhal in Leidsche Rijn. De gerestaureerde delen van de negentiende-eeuwse gietijzeren stationoverkapping worden daar tegen elkaar aan gezet, zodat een hal wordt gemaakt van 30 bij 35 meter. Eerst zal het bouwwerk voor kleine evenementen worden gebruikt. In 2017, als er genoeg bewoners zijn in Leidsche Rijn Centrum, zal blijken of een markt in de hal haalbaar is.


Nominaties Nederlandse Bouwprijs 2015

Rotterdam Centraal, het Mauritshuis en Villa Kogelhof in Kamperland zijn genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Gebouwen. De Kabelnetgevels van Markthal zijn genomineerd in de categorie Bouwmaterialen- en systemen, naast de renovatiemethode Built4u en een bermverharding die regenwater filtert. De jury heeft uit 128 inzendingen 11 projecten genomineerd. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën, daarnaast is er een aanmoedigingsprijs Talent met toekomst. Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari worden de prijzen uitgereikt.


Restauratie staalconstructie en herbestemming tramremise

In opdracht van stichting de TramRemise OntwikkelingsMaatschappij transformeert bouwcombinatie Strukton/De Nijs de oude tramremise De Hallen in Amsterdam naar een centrum voor mode, media, cultuur en ambachten. Architect Andre van Stigt brengt zoveel mogelijk de originele details terug in het gebouw, dat een bijzondere stalen kapconstructie heeft. De geplande oplevering is eind 2014. De werkzaamheden van Strukton/De Nijs betreffen onder meer de sanering van de vervuilde grond, controle en herstel van de fundering en het herstel van de staalconstructie.


Veel minder faillissementen in bouwsector

Het aantal faillissementen in de bouw is enorm gedaald in de eerste drie kwartalen van 2014. In deze sector gingen 825 bedrijven failliet, een daling van 37% ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Het niveau ligt in 2014 weer op dat van 2010, maar nog steeds fors boven het gemiddelde vóór de crisis. In 2007 gingen 500 bedrijven failliet. Zo blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl. Specialisten zoals loodgieters, elektriciens, schilders en dakdekkers hielden over het algemeen het hoofd boven water. De afgelopen jaren hadden zij het moeilijk. In totaal failleerden 7.635 ondernemingen in de eerste negen maanden van 2014. In dezelfde periode in 2013 waren dat er 9.885, 23% meer.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: Beton , Journaal , Nieuws , staal

beton en staalbouw partners