Kanaalplaatvloeren
01:26
15-05-2017

Kanaalplaatvloeren: mini en maxi

Op de BouwBeurs in Utrecht verraste Olbecon met twee nieuwe typen kanaalplaatvloeren; de dunste en de dikste in hun soort. Het slechts 12 centimeter dunne exemplaar past naadloos in de duurzaamheidsfilosofie, terwijl de 50 centimeter dikke kanaalplaatvloer uitermate geschikt is voor toepassing in onder andere grote distributiecentra, voor maximale ruimte met een minimum aantal aan kolommen. 

Olbecon is leverancier van een hele brede range aan kanaalplaatvloeren. “We zijn al meer dan dertig jaar actief in de branche en kennen de markt en fabrikanten door en door”, begint Johan Oltvoort van Olbecon. “De aannemer die prefab bouwt, wil keuze hebben uit verschillende mogelijkheden. Wij koppelen het aanbod van fabrikanten aan de vraag uit de markt. Dat doen we niet alleen voor kanaalplaatvloeren, maar ook voor bekistingsplaatvloeren, ribbenvloeren, combinatievloeren en betonwanden. In kanaalplaatvloeren is keuze uit diktes van 15, 18, 20, 24, 26, 27, 32 en 40 centimeter. De onderkant van het gamma hebben we nu uitgebreid met een 12 centimeter dun exemplaar en de bovenkant met een 50 centimeter dikke vloer. In Nederland is er geen leverancier met een dergelijk breed programma.”

Kanaalplaatvloeren

Duurzaamheid
De reacties op de uitbreiding van het assortiment, gepresenteerd tijdens de BouwBeurs, waren volgens Oltvoort lovend. Hij realiseert zich wel dat het dunne exemplaar vooral bestemd is voor een nichemarkt. “De meest voorgeschreven kanaalplaatvloer is 20 centimeter dik”, weet hij. “Dat kan in veel gevallen prima naar 12 centimeter. Zo ook voor bijvoorbeeld dakvloeren van 5 meter overspanning met sneeuwbelasting. In het kader van duurzaamheid en efficiency scoort deze dunne vloer uitermate goed. De vloer is circa 100 kg/m² lichter, wat resulteert in minder transport naar de bouwplaats. Dat lagere gewicht heeft ook een positief effect op de onderliggende staal- en funderingsconstructie, die lichter uitgevoerd kunnen worden.”

De 50 centimeter dikke kanaalplaatvloer komt volgens Oltvoort op zijn beurt tegemoet aan de vraag naar maximale bruikbare vloeroppervlakte. “De 40 centimeter dikke kanaalplaatvloer wordt vaak toegepast bij overspanningen tot 15 á 16 meter, maar heeft dan een behoorlijk beperkt draagvermogen. De 50 centimeter dikke vloer daarentegen kan hogere belastingen aan en is daarmee uitermate geschikt, daar waar een maximale kolomvrije overspanning wordt gevraagd. Deze vloer wordt geprefabriceerd tot een maximale lengte van 20 meter.”

Kanaalplaatvloeren

Uniek
Olbecon kijkt door de bril van de vloerleverancier, maar dan net even anders, zegt Oltvoort. “We zijn geen producent, maar verzorgen voor de klant die prefab bouwt desgewenst de volledige engineering, tekenwerk, logistiek, et cetera. We hebben veel kennis in de organisatie om ook grote projecten tot een goed einde te brengen. Doordat we met verschillende partners werken, kunnen we snel leveren. Soms zelfs vanuit voorraad. We zijn bovendien één van de weinigen die zowel voorgespannen als gewapende kanaalplaatvloeren ook in 60 centimeter breed kunnen leveren.”

Tekst: Roel van Gils     Beeld: Olbecon

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Anhydriet vloerenBetonvloeren