Platform over beton en staal in de bouw
Kantoor en bouwplaats werken naadloos samen door online cloudplatform
Op de werkvloer zijn werkstations geplaatst met extra grote schermen, waarop Trimble Connect draait.

Kantoor en bouwplaats werken naadloos samen door online cloudplatform

De echte verrijking van Augmented Reality

Byldis is al jaren dé speler als het gaat om prefab betonprojecten in binnen- en buitenland. Het bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor de projecten London City Island (tien woontorens) en Hourglass op de Amsterdamse Zuidas, evenals de gehele engineering, berekening en productie van de prefab betonconstructie en gevel voor de Zalmhaventoren in Rotterdam, de grootste prefab woontoren ter wereld. “De wereld wordt steeds digitaler”, vertelt Stefan Kauffeld, informatiemanager bij Byldis. “Het delen en hergebruiken van informatie wordt steeds belangrijker. Daarom hebben we gekeken naar de beste oplossingen op het gebied van BIM, cloudsamenwerking en de inzet van nieuwe technieken, zoals Augmented Reality.”

Controleren van de mallen met Augmented en Mixed Reality.

Starten met BIM-software

Dat Byldis als prefab bouwer aan de top van de markt opereert, spreekt uit de projecten waarbij het bedrijf betrokken is. Kauffeld: “Om betrokken te blijven bij complexe prefab betonprojecten, testen we al jaren allerlei innovaties. Daarnaast zijn we dagelijks bezig met pilots om ons werk beter uit te voeren. Neem BIM als voorbeeld: elk bouwproject is anders en heeft eigen uitdagingen, wat vraagt om een nauwe samenwerking en goede communicatie. Het blijft mensenwerk, maar de software helpt om het proces efficiënt in te richten en daar waar het kan slim te automatiseren. Voor onze prefab betonprojecten ontwerpen en engineeren we daarom met Tekla Structures. In onze fabriek wilden we nog een digitalisatieslag maken en de output van Tekla verder gebruiken. Zo kwamen we in aanraking met Trimble Connect.”

Op de schermen kunnen medewerkers alle 3D-projectinformatie zien van de modellen, maar ook tekeningen opvragen of deze combineren tot een hybride model.

Sneller en efficiënter werken op de werkvloer

Trimble Connect is een laagdrempelig cloudplatform dat het mogelijk maakt om gemakkelijk informatie over BIM-projecten te delen. Dat biedt voordelen voor zowel intern als extern gebruik. Kauffeld: “De 3D-modellen die de engineeringsafdeling in Tekla Structures maakt, plaatsen we in het platform van Trimble Connect. Zo zijn de modellen en de bijhorende informatie en data voor iedereen beschikbaar die wij toegang geven. Dit betekent dat we ook de 3D-modellen beschikbaar kunnen maken in de fabriek. Op de werkvloer hebben we werkstations geplaatst met extra grote schermen, waarop we Trimble Connect hebben draaien. Op de schermen kunnen medewerkers alle 3D-projectinformatie zien van de modellen, maar ook tekeningen opvragen of deze combineren tot een hybride model. Het is direct zichtbaar hoe een model of element is opgebouwd, waardoor fouten worden voorkomen en we sneller én efficiënter werken dan voorheen.”

Relevante informatie altijd binnen handbereik

“Collega’s kunnen snel informatie opzoeken, krijgen extra inzichten en kunnen eenvoudig informatie delen”, legt Kauffeld uit. “Ook projectpartners vragen we deel te nemen en bestanden te delen, zodat iedereen de laatste versie heeft en informatie niet versnipperd raakt. Daarnaast gebruiken we het platform als projectenportaal. Hierdoor is informatie overal inzichtelijk en up-to-date: op kantoor, op de projectlocatie en zelfs thuis of onderweg.”

Nieuwe technologie op de bouwplaats

Met Trimble Connect zijn de deuren bij Byldis geopend als het gaat om digitalisering en automatisering. “Wij zijn nu aan het onderzoeken welke stappen wij kunnen nemen om Augmented en Mixed Reality in te zetten om ons proces te verbeteren”, vertelt Kauffeld. “Leverancier Construsoft biedt daar mooie oplossingen voor. Zo konden we de XR10 testen, een bouwhelm met geïntegreerde HoloLens. Hiermee wordt een 3D-model als hologram getoond. We denken dat we met de XR10 en Augmented Reality op de tablet ons productieproces kunnen verbeteren. Voordat iets gemaakt wordt, kunnen we virtueel controleren of alle elementen op de goede plek zitten en of ze ook zijn gemaakt zoals beoogd. Daarmee halen we ons kwaliteitsniveau omhoog en hebben we alle fasen richting het eindproduct beter gedocumenteerd.”

Potentieel voor nu én de toekomst

Het uiteindelijke doel van Byldis is om papierloos te werken en zonder tekeningen te kunnen wapenen. Kauffeld: “Met de nieuwe software zorgen we ervoor dat informatie voor iedereen up-to-date is, altijd inzichtelijk is én de kwaliteit van het werk en het eindproduct omhoog gaat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details