Cambridge Assessment Verheyen Beton
01:06
14-08-2017

Kantoorgebouw Cambridge Assessment in Cambridge: Prefabricage van architectonische gevelelementen

In september 2015 werden de werken gestart voor de nieuwe kantoorgebouw van Cambridge Assessment in Cambridge. (UK) Het nieuwe gebouw, gelegen aan de Shaftesburry road, wordt The Triangle Project genoemd en zal plaats bieden aan drieduizend werknemers tegen 2025.

Het ontwerp werd getekend door Eric Parry Architects en HLM Architects werd als uitvoerend architect aangesteld. Aannemer Bouygues-UK neemt de uitvoering en afwerking voor zijn rekening. De oplevering van het gebouw is voorzien voor september 2017. Eind 2015 werd de prefabricatie van de architectonische gevelelementen toegewezen aan Verheyen Beton uit België. Deze relatief late toewijzing vroeg extra inspanningen van de engineeringsafdeling om alles tijdig uit te werken. De grootste troeven die Verheyen Beton uitspeelde om dit project binnen te halen, waren de gekende kwaliteit, het voorspannen van de lange smalle lintelen en het combineren van diverse kolommen en balken tot portiekelementen.

Cambridge Assessment Verheyen Beton3

De 405 lintelen die het metselwerk dragen, dienden een typische lengte te hebben van negen meter. Gezien de kleine sectie (30 cm breed en 15 cm hoog) was dit quasi onmogelijk om de elementen in klassiek gewapende uitvoering in ongescheurde toestand te transporteren en te manipuleren. Om scheurvorming te vermijden, werden de elementen voorgespannen. Bijkomende moeilijkheid was de grote spouwbreedte van 36 cm, hierdoor was de verankering van deze lintelen geen evidentie. Ter hoogte van de voegen werden 624 opgehangen gevelpanelen voorzien. De montage van de 1.029 gevelelementen gebeurde rechtstreeks van de vrachtwagen door drie installatieploegen. Op piekmomenten stonden er hierdoor meer dan twaalf opleggers van de transporteur gelijktijdig op de reeds drukbevolkte werf geparkeerd.

Cambridge Assessment Verheyen Beton2

Aan de courtyards werd in het ontwerp een zonnewering voorzien bestaande uit 912 gestapelde balken en kolommen. Dit werd door Verheyen Beton omgezet naar gecombineerde portieken. Hierdoor werden maar liefst 712 kraanbewegingen uitgespaard, wat de duurdere kost van de elementen op zich meer dan verantwoordde. De montage van de 160 brise soleil-elementen gebeurde door een afzonderlijk team en een 350-tons kraan. Op piekmomenten werden er tot acht elementen per dag gemonteerd, waardoor er een gegarandeerde aanvoer moest zijn van vier vrachten per dag.

Tekst en beeld: Verheyen Betonproducten

beton en staalbouw partners

Woods studentenflats LeuvenSoundless acoustics akoestische klimaatbeheersing