Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het Nederlandse tankopslagbedrijf STANDIC een nieuwe opslagterminal liet bouwen aan het vijfde Havendok. Het sterk geautomatiseerde complex bestrijkt een oppervlakte van 95.000 m², omvat tanks van 500 tot 3.500 m³ en is door ASK Romein opgetrokken uit 1.112 ton staal. De uitstekende samenwerking en fijne, constructieve sfeer op de bouwplaats resulteerden in een duurzaam succesproject.
Met een opslagcapaciteit van 230.500 m³ en 163 tanks in vrijwel elk type en formaat was STANDIC al dé referentie voor de tankopslag van chemieproducten, biobrandstoffen en grondstoffen voor smeermiddelen in Nederland. Maar dankzij de realisatie van haar nieuwe terminal in de Antwerpse haven, die goed is voor een totaal opslagvolume van 230.000 m³, is de capaciteit van de onder-neming nu in een klap verdubbeld. De reden voor deze ambitieuze miljoeneninvestering? Multi-modale bereikbaarheid en duurzame distributie. Transport over het water (zowel per binnenschip als via zeevaart) en het spoor is de ideale manier om chemische nichemarkten snel, efficiënt en milieuvriendelijk te bevoorraden. “Port of Antwerp is een van de grootste maritieme chemieclusters ter wereld. Vandaar dat we opteerden voor een uitbreiding in de Scheldestad. Zo hopen we de gespecialiseerde opslagactiviteiten van STANDIC verder te kunnen uitbouwen en klanten uit alle windstreken te kunnen bedienen”, verduidelijkt Ronald Ooms, directeur van moederbedrijf Hametha.
De Antwerpse terminal van STANDIC werd in een klein jaar tijd gerealiseerd door ASK Romein. Aangezien STANDIC-projectleider Raoul Cootjans positieve herinneringen had aan een eerdere samenwerking met ASK Romein, klopte het Nederlandse tankopslagbedrijf opnieuw aan bij de gereputeerde industriebouwer uit Malle. “Ook van onze kant was dat toen een prettige samenwerking, dus we waren zeer blij dat STANDIC ons dit omvangrijke prestigeproject wilde toevertrouwen”, vertelt Jack van Iersel, projectleider bij ASK Romein. “We leverden en monteerden het staalwerk voor acht tankparken, inclusief de wandelbordessen, leuningen, kunststofroosters en trappen. Daarnaast bouwden we een hal van 18 x 30 meter, die alle bijbehorende installaties en aansturingen herbergt. Er was maar liefst 1.112 ton staal nodig voor de realisatie van deze sterk geautomatiseerde, state of the art terminal.”
“Aangezien sommige tanks eerder in dienst moesten worden gesteld, hebben we de terminal bij wijze van spreken kriskras opgetrokken”
In de meeste nieuwbouwprojecten wordt er een logische volgorde gehanteerd in het uitvoeringsproces. Maar dat was hier niet het geval, benadrukt Jack van Iersel. “Aangezien sommige tanks eerder in dienst moesten worden gesteld, hebben we de terminal bij wijze van spreken kriskras opgetrokken. Bovendien zijn we tijdens het gieten van de betonnen fundering al begonnen met de opbouw van de staalconstructie (naast de bouwput), zodat we de doorlooptijd aanzienlijk konden inkorten. Dit ondanks de beperkt beschikbare ruimte van slechts enkele meters tussen de kaai en de fundering, die ook deels toegankelijk moest blijven voor het werfverkeer. Nadien hebben we de piperacks – inclusief de rvs-leidingen, die wij ook geplaatst hebben – in één beweging op hun plaats gehesen met behulp van twee kranen en gemonteerd. We zaten regelmatig samen met de andere betrokken (onder)aannemers om de moeilijke bouwkundige en logistieke puzzel te leggen. Dankzij de fijne, constructieve sfeer op de bouwplaats is dat uitstekend gelukt! Iedereen was gemotiveerd om het onderste uit de kan te halen. Zowel STANDIC als wijzelf zijn dan ook uiterst tevreden met het eindresultaat!”
Bouwheer
Hametha (Oosterhout, Nederland)
Hoofdaannemer(s)
ASK Romein (Malle)