Platform over beton en staal in de bouw
Klimaatadaptatie: wat betekent het voor de betonsector?

Klimaatadaptatie: wat betekent het voor de betonsector?

Het eerste thema dat tijdens Beton Event aan de orde komt is klimaatadaptatie. Het klimaat verandert en dit heeft grote gevolgen voor ons land:

  • Gortdroge zomers, dijken die uitdrogen, hittestress in steden
  • Extreem hoge waterstanden in rivieren en tegelijkertijd ook heel lage waterstanden
  • Stormen veroorzaken hoog water in de Noordzee
  • Regenbuien met grotere intensiteit komen vaker voor

Het proces om de gevolgen en problemen die veroorzaakt worden door de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden, noemen we klimaatadaptatie. Elk nieuw project in Nederland wordt getoetst op deze gevolgen en aangepast aan de verwachte omstandigheden.

Tijdens het Beton Event op donderdag 5 november behandelen we het thema op verschillende niveaus.

Inrichting van Nederland

De aftrap vindt plaats door middel van een keynote presentatie met Deltacommissaris Peter Glas, die geïnterviewd wordt door de programmadirecteur van het Betonakkoord, Jacqueline Cramer. Hoe kunnen we Nederland veilig houden en hoe kan de betonsector hier een bijdrage aan leveren?

Het watersysteem in Nederland

Wateropslag in het IJsselmeer en de Renovatie van de Afsluitdijk. Bas Reedijk van BAM vertelt over de aanpak waardoor we weer 100 jaar met de Afsluitdijk vooruit kunnen. Zijn collega Harry Corporaal laat zien op welke wijze de betonblokken voor het project zijn aangepast om CO2 te reduceren, onder andere door gewichtsbesparing en aanpassing in het mengsel.

De steden in Nederland

Het voorkomen van hittestress en wateroverlast leidt tot interessante projecten. Johan Verlinde vertelt over de aanpak in Rotterdam, het Rotterdams Weerwoord, en zal een aantal praktijkvoorbeelden behandelen.

Tot slot eindigen we met een project: we laten zien dat de klimaatadaptieve maatregelen worden geïntegreerd in noodzakelijke projecten. De Kruispleingarage in Rotterdam die ook als waterberging dienstdoet. Albert Allaart vertelt over de aanpak en de bouw van dit interessante project.

Om u direct aan te melden voor het Beton Event 2020, klik hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details