Bodu Staalbouw
01:12
06-11-2018

Sealane | Koelvrieshuis vraagt speciale staalkwaliteit

De uitbreiding van Sealane Coldstorage met een nieuw koelvrieshuis en een 100 meter lange kade in Eemshaven is in juli opgeleverd. In opdracht van Jansman Bouw b.v. heeft Bodu Staalbouw b.v. de gehele staalconstructie van het kantoor, de expeditieruimte en de twee vrieshallen geleverd en gemonteerd. Met name voor beide vriescellen werden aanvullende eisen gesteld aan de staalconstructie.

In november 2017 is gestart met de bouw van het nieuwe koelvrieshuis. Bodu Staalbouw heeft in recordtempo de staalconstructie overeind gezet. “Ons eigen tekenbureau heeft in eerste instantie de tekeningen van de constructeur/architect vertaald naar productietekeningen voor de werkplaats om de staal­constructie te kunnen voorbereiden”, zegt Wim van Rhee van Bodu Staalbouw. De materiaalsoort en verkrijgbaarheid van het hoogwaardige staal bleken een uitdaging in combinatie met de grootte van het werk. “Al met al toch zo’n 330 ton aan gewicht. Maar de grote aantallen IPE400-kolommen van 11 meter lang en de raatliggers van circa 4 ton per stuk tikken natuurlijk wel aan. In totaal hebben we zo’n vijf weken aangesloten gebouwd aan de constructie.”

Winterse omstandigheden
De kolommen en de hoofdliggers van de staalconstructie voor beide vriescellen zijn uitgevoerd in een hoogwaardige staalkwaliteit S355 K2. Van Rhee: “Het materiaal is verzinkt en getest bij ‘winterse’ omstandigheden tot minus 20 graden Celsius. De toevoeging K2 zegt iets over de breuktaaiheid van het staal. In staalconstructies is breukbestendigheid erg belangrijk. Onder invloed van de temperatuur verandert de taaiheid van staal. Bij lage temperaturen zal het staal eerder breken en geeft het minder breuksignalen. Dat is de reden dat de constructeur heeft gekozen voor een kwalitatief hoogwaardiger staal dan normaal gebruikelijk is. Een aanrijding met een heftruck bijvoorbeeld zal hier constructief minder gevolgen hebben. Niet eerder overigens hebben we deze kwaliteit staal toegepast. Maar goed, we gaan geen uitdaging uit de weg. Ook de raatliggers vroegen extra aandacht. Vanwege de grote overspanning zijn ze in
delen aangeleverd in Eemshaven. De montage verliep prima zodat we keurig volgens planning tijdig konden opleveren. Een mooi project voor ons als relatief bescheiden firma.”

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Bodu Staalbouw
Uitgelichte afbeelding: 
De kolommen en de hoofdliggers van de staalconstructie voor beide vriescellen zijn uitgevoerd in een hoogwaardige staalkwaliteit S355 K2.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

BetonhuisPeri Up easy