Platform over beton en staal in de bouw
kopen is slimmer!

kopen is slimmer!

Ben je op zoek naar een nieuwe rolsteiger zodat je veilig op hoogte kan werken? Voor een bedrijf is het een investering. Ook als zzp’er ben je verplicht met veilig materiaal te werken. Voor rolsteigers zijn er een groot aantal merken met verschillende kwaliteiten en verschillende prijzen. Zo staan de Altrex en Skyworks rolsteigers bekend als van zeer hoge kwaliteit, maar hebben ook een premium prijs.

Nieuw of tweedehands

Uitgaande dat een rolsteiger elke werkdag gebruikt wordt, betekent dat gemiddeld 250 werkdagen per jaar. Gekozen wordt voor een premium rolsteiger geschikt voor binnen en buiten met een werkhoogte van 8.20 meter. Degelijk aluminium en een opbouwmethode conform de recente Arbo criteria met een ruime houten platvormbreedte en -lengte. Prijs exclusief btw €2.350,-. Noodzakelijke accessoires € 550,-. Een rolsteiger aanhanger € 1.950, -. Totale investering € 4.850, -. Rolsteigers die exact aan de 2018 normen voldoen zijn lastig te verkrijgen op de tweedehands markt. Uitgaande van een vijf jarige afschrijving zijn de modellen overjarig en zijn wellicht intensief gebruikt waardoor er mogelijk steigeronderdelen vervangen of vernieuwd zijn. Overweeg je toch een gebruikte steiger laat dan het materiaal keuren met een keuringsrapport. De aanschaf valt in de Kleine Investerings Regeling. Dit betekent dat in een belastingjaar 28% aftrekbaar is zijnde €1.358,- Netto betekent dat afhankelijk van het belastingtarief de prijs van de accessoires. Verder mag de aanschaf in vijf jaar afgeschreven worden exclusief het restbedrag.

Alternatieven voor kopen

Leasen kan ook mits de rolsteiger separaat geregistreerd is en daardoor identificeerbaar is. Financial lease is een leasevorm waarbij de ondernemer de steiger op de balans mag opnemen en afschrijven. Na betaling van alle termijnen krijgt de ondernemer het juridisch eigendom van de rolsteiger en aanhanger. Bij operational lease wordt de steiger niet afgeschreven in de balans. De huurtermijnen kan als kosten geboekt worden in de resultatenrekening. Na betaling van alle termijnen kan de ondernemer het juridisch eigendom verkrijgen voor de restwaarde van de steiger. Huren lijkt mij geen optie. Op termijn zal het namelijk vele malen voordeliger zijn om een rolsteiger in eigen bezit te hebben dan telkens een rolsteiger te huren.

Conclusie

Eigen aanschaf van het benodigd materieel lijkt de beste optie. Is het bedrag niet voorradig dan is financial lease de beste keuze. De fiscale regeling van de Kleinschalige Investeringsaftrek mag gebruikt worden en er kan worden afgeschreven. Als ondernemer ben je verzekerd van het beste materiaal wat voldoet aan de veiligheidsrichtlijnen. Dat is natuurlijk ook wat waard. Werken op acht meter hoogte doe je het liefst met een degelijk en betrouwbare rolsteiger.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details