Frisomat
03:03
20-08-2018

Koudgevormd staal: warm aanbevolen

Steeds vaker vraagt de bouwwereld om af te stappen van de traditionele manier van bouwen. De redenen lopen uiteen van het willen voldoen aan de duurzaamheidsgedachte tot en met de wens om constructies te realiseren die niet met conventionele bouwwijzen kunnen worden gemaakt. Frisomat, met zijn hoofdzetel in België en meerdere Europese filialen waaronder in Nederland, krijgt dagelijks te maken met dergelijke bouwvragen en is gespecialiseerd in het leveren van oplossingen in koudgevormd staal.

Dat deze expertise niet alleen in België gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het internationale karakter van het bedrijf. Frisomat levert met grote regelmaat buiten de landsgrenzen. We spreken met Luc Schueremans, engineering manager, Maarten van Wanzeele, manager België en Fred Molenaar, manager Nederland over wat Frisomat bijzonder maakt.

Verticale integratie voor zorgeloos samenwerken
Schueremans opent het gesprek: “We hebben alle expertise in huis voor het hele project. We spreken hier over verregaande verticale integratie, van het eerste contact met de opdrachtgever tot aan de eindoplevering. Het is dan ook niet nodig voor de klant om een bouwteam samen te stellen.” Het begint bij de techniek. Frisomat werkt het project uit en maakt bouwkundige en architecturale tekeningen, waarna het project wordt overgedragen aan de engineering. Van daaruit worden de bouwtechnische tekeningen gemaakt, met een directe link naar de productie. “Het hele gebouw ontstaat zo binnen ons bedrijf, na productie gaat het met eigen transport naar de bouwlocatie”, aldus Schueremans. “Er rijdt dan een compleet gebouw in onderdelen over de snelweg.”

Frisomat
Frisomat werkt met lichter en minder materiaal zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt.

Frisomat werkt met eigen monteurs, de geschetste werkwijze geldt zowel voor de PRO- als GO-series. “PRO biedt een antwoord aan uw specifieke eisen, GO zijn standaard gebouwen, waarmee we focussen op een korte levertermijn en competitieve prijs”, vervolgt Schueremans. “Het voordeel is dat we repetitief werken. Gebouwen worden gemaakt met het oog op groei. Uitbreidingen aan bestaande gebouwen kunnen zonder problemen gedaan worden. Snelheid is bij Frisomat een belangrijke parameter, tezamen met kwaliteit en een goede procesbewaking.”

Duurzamer produceren
“Het staal wordt op coil gekocht en van daaruit wordt er geproduceerd. Frisomat maakt daar volledige gebouwen uit, dat doet niemand anders. We gebruiken staal in de kwaliteit S390 sterk en lichter in het aantal kilogrammen per m². We hebben minder materiaal nodig, dus werken we duurzamer. Tevens scheelt dit enorm in transport, wat goed is voor de reductie van de CO2-uitstoot. Tel daarbij het feit dat staal voor 99% recycleerbaar is en ons productieafval herwerkt wordt in nieuwe toepassingen: allemaal passend binnen de duurzaamheidsgedachte”, legt Schueremans uit.

Frisomat
De nieuwe in Nederland te realiseren tennishal, in 3D. Maar liefst 2.100 m³ met een vrije overspanning van 40 meter.

Vijftig meter vrije overspanning
Van Wanzeele noemt als voorbeeld voor de werkwijze van Frisomat de recyclagehal die ze in Kallo gebouwd hebben. “Dit project betreft een hal met een vrije overspanning van 50 meter en een zijwandhoogte van 11 meter. De hal is 89 meter lang en er vindt veel stockage plaats. Doordat de hal geen tussenwandpalen telt, hebben vrachtwagens en heftrucks vrij spel. Kippers met kranen tot 11 à 12 meter hoog kunnen er hun werk doen. 40 foot containers worden moeiteloos op de kop gedraaid voor het laden van goederen.”

Frisomat
De hal in Kallo: een vrije overspanning van 50 meter met een lengte van de hal van 89 meter en een zijwandhoogte van 11 meter.

Hoe houd je zo’n overspanning onder controle? Van Wanzeele: “De statische en dynamische krachten moeten vertaald worden naar spanten en fundering. Het gewicht van de structuur zelf, maar ook wind- en sneeuwlasten zijn de belangrijkste krachten waarmee we rekening moeten houden. Dit wordt bij Frisomat in huis berekend. Daarbij innoveren we. Een goed voorbeeld van innovatie is de conische bout die we ontwikkelden. Deze vult het boutgat volledig op, wat resulteert in minder speling en een nog robuustere constructie. Dat maakt alles sterker. Mede door zulke innovaties zien we onze klanten ook terug. De eigenaar heeft al ruime ervaring met ons en vertrouwt er iedere keer op dat we op innovatieve wijze aan zijn wensen voldoen. We zitten dan ook al in de planfase aan tafel.” Ook de fundering van de hal in Kallo moest speciaal berekend worden. “Het is een havengebied met opgespoten grond. Aan de hand van de uitgevoerde grondsonderingen en in samenspraak met een studiebureau voor civiele werken hebben we een economisch concept uitgedacht voor de fundering.”

Frisomat
Verticale integratie is het sleutelwoord bij Frisomat. Van de eerste bespreking met de opdrachtgever t/m de eindoplevering van het object.

Indoortennis spelen zonder gehinderd te worden
Ook in Nederland laat Frisomat bijzondere wensen van opdrachtgevers uitkomen. Molenaar, al sinds 1989 werkzaam in Nederland voor Frisomat, noemt de nieuwe tennishal als referentieproject. “Samen met de technische dienst in België hebben we deze hal ontworpen. De op maat gemaakte dakhelling is bijzonder te noemen. Onze vaste bouwpartner zorgt voor de juiste fundering. De tennisvereniging wil een nieuwe hal om de overdekte tennisterreinen conform de internationale competitienormen te voorzien, zoals genoeg ruimte rondom het veld en in de lucht tijdens de balopslag. De klant had de sporthallen gezien die Frisomat eerder in Nieuw-Heeten en Vriezenveen heeft gerealiseerd. Die referenties waren zo overtuigend, dat men onze hulp inriep.” Het resultaat is een tennishal van 2.100 m² met een vrije overspanning van 40 meter. “Het zal een uniek pand worden. Ons werk is onze beste reclame en ook in Nederland zijn terugkerende klanten belangrijk voor Frisomat. We worden regelmatig gevraagd om uitbreidingen aan eerder geleverde gebouwen te realiseren”, zegt Molenaar tot slot.

Tekst | Jan Mol   Beeld | Frisomat
Uitgelichte afbeelding: 
Het staal wordt op coil aangeleverd.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: duurzaam , Frisomat , Internationaal , staal

beton en staalbouw partners

ViltonTU Eindhoven