Ir. Jitze Koops – Directeur – Registerconstructeur bij EversPartners
Op de universiteit kregen we destijds drie hoofdconstructiematerialen: beton, staal en hout. Het project draaide erom je ontwerp af te stemmen op de kernkwaliteiten van de betreffende materialen en om uiteraard de benodigde constructieve onderbouwing. Goed om te ontdekken en te onderzoeken waar de kracht ligt, maar ook waar de uitdagingen zitten…
Duurzaamheid is in de breedste zin van het woord natuurlijk een belangrijk en urgent onderwerp. We bouwen niet voor morgen, maar voor de toekomst. Wat is de impact nu, maar ook later? Wat is de belasting voor het milieu, maar dan wel gezien over de gehele levensduur van een gebouw, onderdeel of materiaal? Hout is momenteel het toverwoord hierin, maar is dat de ultieme oplossing?
Als je niet met hout ontwerpt en werkt, dan doe je niet meer mee. Ik sluit me hier ten dele bij aan. Uiteraard ontwerpen wij ook steeds meer in hout en zie ik de waarde van dit mooie natuurproduct. Ja, we moeten kijken naar een duurzame toekomst, maar altijd vanuit de wijdere blik. Hoe kom je voor het grote plaatje tot het beste resultaat? Wat is beton zonder staal (wapening)? Wat is hout zonder zijn stalen verbindingen? We hebben al vele funderingen mogen herstellen van op palen gefundeerde bouwwerken, waarbij bleek dat de bovenbouw duurzamer was dan de houten palen, maar met nieuwe palen er weer voor eeuwen tegenaan kan. Dus is hout dé oplossing?
In de maatschappij wordt er ook steeds meer gekozen voor het één of het andere… Het liefst wordt het standpunt tot in den treure uitgedragen op de diverse sociale media, waarbij de discussie en tegenstellingen vaak de boventoon voeren boven begrip en het zoeken naar het collectieve standpunt. Of het nu gaat om oorlogen, voetbal of politieke standpunten: je moet kiezen voor het één of het ander. En dat in ons polderende Nederland.
Na het inzoomen op dat specifieke onderdeel is het zaak om even afstand te nemen en weer even kijken naar het grotere plaatje. Wat is nu in breder perspectief de juiste oplossing? Soms is dit een compromis, maar veelal zullen gerichte keuzes het grotere geheel juist versterken. Het gaat om het effect wat je wilt bereiken! Bouwen voor de toekomst. Hout is de mode, daar wordt volledig op ingezoomd momenteel. Dat inzoomen is goed, je ontdekt de kracht en uitdagingen nog maar eens goed, net zoals voorheen op de universiteit al. Goed om de lat steeds hoger te leggen en hier vol voor te gaan! Grenzen opzoeken is goed en blijf ze vooral verleggen, maar het is ook goed om af en toe weer even afstand te nemen en het grotere plaatje te bekijken.
Bouwen in hout wordt al veel gedaan, vele passende toepassingen zijn er ook. Ook hoogbouw in hout kan, maar wel met bepaalde randvoorwaarden en beperkingen. Je kunt hoger door meer hybride te bouwen met een stijve kern van beton, staal voor de cruciale verbindingen en verder vooral ook veel hout, maar elk materiaal in zijn kracht. De duurzaamheidsambitie zal blijven en alleen maar groter worden. Een toekomst voor onszelf, maar ook voor volgende generaties. Hier zal een plek zijn voor hout, maar ook zeker voor beton en staal. Twee prachtige materialen waar we al tijden de mooiste bouwwerken mee hebben kunnen maken. Op zoek naar de synergie tussen de materialen!