In de Amsterdamse Hornhaven heerst deze dagen nog meer bedrijvigheid dan gewoonlijk. In een mum van tijd verrijzen er immers negen opslagloodsen van Katoen Natie, die bestemd zijn voor de opslag van cacao in bulk. Vooral de 8,5 meter hoge en 45 centimeter dikke wanden in ter plaatse gestort beton vormen een behoorlijke uitdaging, terwijl de bouw van de loodsen slechts zes maanden in beslag mag nemen.
Ivan Vinck: “Bij het plaatsen van de fundering integreren we meteen ook de wachtwapening.”
De Amsterdamse haven is wereldwijd de grootste op- en overslaghaven voor cacao. Katoen Natie wilde niet achterblijven en investeerde in de realisatie van een gloednieuwe opslagsite in de zogeheten Hornhaven. Het complex bestrijkt circa 45.000 vierkante meter en telt negen loodsen. ASK Romein was de aangewezen partij om ze op te trekken. “We voeren al bijna twintig jaar continu projecten uit voor Katoen Natie, en dat zowel in binnen- als buitenland. In totaal realiseerden we zo al meer dan 1,2 miljoen vierkante meter opslagloodsen. Door de jaren heen is er een groot wederzijds vertrouwen gegroeid. Het mag dan ook niet verwonderen dat Katoen Natie ons gevraagd heeft om eveneens de nieuwe opslagloodsen in de Amsterdamse Hornhaven op te trekken”, vertelt gedelegeerd bestuurder Ivan Vinck.
Tijdens de realisatie van de betonwanden werkt ASK Romein in fases van 51 lopende meter.
Betonwanden met een handleiding
De loodsen hebben over het algemeen een vrij klassieke opbouw (funderingspalen-fundering-betonwanden-betonvloer-staalstructuur-steeldeck-dakdichting-gevelbekleding). Wat veel minder klassiek is, is de omvang van de gestorte betonwanden. “Ze zijn maar liefst 8,5 meter hoog, en ook hun dikte spreekt tot de verbeelding: aan de funderingsmassieven zijn ze 45 centimeter breed, en aan de bovenzijde 30 centimeter”, legt Ivan Vinck uit. “De realisatie van die conische wanden is natuurlijk een apart verhaal. Bij het plaatsen van de fundering integreren we meteen ook de wachtwapening. Vervolgens bouwen we de wanden stapje voor stapje op, waarbij we telkens in fases van 51 lopende meter werken. Na het storten blijft het beton twee dagen in de bekisting, om vervolgens ook nog twee dagen afgeschoord te blijven. Een betonneringsfase neemt met andere woorden vier dagen in beslag. Gezien de hoge stapeling en de druklasten van de cacao, hebben onze ingenieurs in de aanbestedingsfase een grondige studie uitgevoerd om tot het meest voordelige en efficiënte concept te komen, waarbij de funderingen, betonnen keerwanden en dakstructuur volledig geïntegreerd zijn.”
De conische betonwanden zijn aan de basis maar liefst 45 centimeter breed.
Uitdagingen te over
Zelfs voor een ervaren bedrijf als ASK Romein, dat gespecialiseerd is in de realisatie van distributiecentra, is Katoen Natie Hornhaven een uniek project. “De eerste betonwand is in de week van 7 tot 13 januari gebetonneerd, en eind april zouden alle betonwanden klaar moeten zijn, zodat het project tegen 5 juli volledig afgerond is”, aldus Ivan Vinck. “Dit is een ambitieuze planning. Bovendien is het betonwerk niet evenredig verdeeld. In de kleinste van negen loodsen, die sterk gecompartimenteerd is, zit bijvoorbeeld 50% van alle betonwanden. Een andere bijzonderheid is de aanwezigheid van ondergrondse trekstangen ter hoogte van de bestaande kademuur, waartussen we drieduizend vloerpalen moeten plaatsen. Kortom: uitdagingen te over, en tot nog toe zitten we perfect op schema!”
Tekst | Tim Janssens Beeld | ASK Romein/LucidLucid
Uitgelichte afbeelding: Eén van de nieuwe loodsen van Katoen Natie in de Amsterdamse Hornhaven in aanbouw. Tegen 5 juli zou het volledige complex klaar moeten zijn.
Bouwinfo
Bouwheer
Katoen Natie (Antwerpen)
Architect
ASK Romein (Malle)
Arch. Joris van der Vorst (Roosendaal)
Hoofdaannemer
ASK Romein (Malle)