Platform over beton en staal in de bouw
Kunstenaars met hout maken dromen in beton waar

Kunstenaars met hout maken dromen in beton waar

Verhoeven Timmerfabriek maakt houten betonmallen voor bouw- en infrastructuurprojecten. Grote, nationale en internationale betonfabrieken en aannemers weten de houtspecialist uit Venray al ruim veertig jaar te vinden en met reden: het levert prachtige werken op en de mogelijkheden gaan het voorstellingsvermogen soms te boven.

In Venray staat de grote werkplaats van Verhoeven Timmerfabriek waar dagelijks gewerkt wordt aan de perfecte mal. Michiel Hendriks, bedrijfsleider betonvormen: “Meestal is dat voor een prefab betonfabriek, soms is het voor een project waar in het werk wordt gestort, zoals een brug. Maar het draait uiteindelijk allemaal om vorm.”

Omheendenken

Verhoeven onderscheidt verschillen in werkwijze. “In de eenvoudigere projecten werken we vanaf platte tekeningen die we via ‘omheendenken’ omzetten naar een negatieve mal van hout. Voor de complexere werken worden 3D-tekeningen gebruikt om een mal mee te bouwen. Ruimtelijk inzicht is bij dit werk essentieel en daar trainen we onze medewerkers ook in. Je moet voortdurend in het achterhoofd houden dat het betonelement na uitharden goed lost uit de mal, zonder schade op te lopen.”

Het eindresultaat boven de A12.

 

Laat je gaan

Met de kennis die de timmerfabriek in de loop der jaren heeft opgebouwd, zijn de mogelijkheden om mooie dingen te maken met zichtwerkbeton enorm vergroot. Verhoeven: “Ons grootste bekistingsproject ooit was de Verlengde Waalbrug bij Nijmegen uit 2015. Een dubbelgekromde brug waarvoor we in onze hal 12.000 vierkante meter bekisting hebben gemaakt van 250 houten elementen. Het is uniek dat zoiets in schoonbeton is bedacht. Dat is ook onze boodschap: zeg niet te snel dat het niet kan, laat je eerst maar gaan. Dan kijken we samen hoe we het kunnen uitvoeren.” 

Naadloos eindresultaat

Van recenter datum is de Boekelosebrug in Hengelo, waarvoor Verhoeven de bekisting van de twee landhoofden leverde. De identieke landhoofden zijn 35 meter lang en zes meter hoog en hebben een dubbelgekromde vorm. De bekisting bestond uit veertig elementen. Na de stort van het eerste brughoofd is alles gedemonteerd en aan de overkant weer in elkaar gezet. Hendriks: “Al die losse elementen laten nergens een naad achter, het eindresultaat is perfect glad. Dat vergt veel handwerk, in de vorm van schuren, plamuren, nog eens schuren en lakken. Zo krijg je mooi glad beton en een goede lossing.”

Mal voor station Lansingerland.

 

Lansingerland

“De gevelbekleding van het nieuwe station Lansingerland hebben we anders aangepakt. Dit station loopt over de A12 en heeft als randafwerking een zeer fijnmazig betonpaneel met open en gesloten vormen, als een soort takkenstructuur. Hiervoor hebben wij de mal met de contravorm niet getimmerd maar met een vijfassige freesmachine uit dikke platen multiplex platen gemaakt. Ook die zijn uitgebreid nageschuurd en goed afgelakt tot het eindresultaat perfect was. CUR-Aanbeveling 100 wordt gezien als de benchmark in de wereld van zichtwerkbeton, voor ons is dat
de ondergrens.”

Heidelberg

“Het maakt niet uit of het een mooi balkon is of een groot kunstwerk voor Rijkswaterstaat, als het maar uitdagend is”, benadrukt Hendriks. “We maken graag unieke werken, daarin zijn we op ons best. We hebben onlangs de mallen gemaakt voor de betonnen gevelelementen van het nieuwe hoofdkantoor van Heidelberg Cement in Duitsland. Die zijn echt uniek en uiterst nauwkeurig gedetailleerd. Een prestigieus project dat heel mooi bij ons past.”

In de werkplaatsen van Verhoeven Timmerfabriek lopen veertig vakmensen rond. “Drie werken er al 45 jaar, twee zijn onlangs teruggekomen uit pensioen. Dat zegt iets over de werksfeer en over hoe mooi dit vak is. En er komt elke keer weer een mooi project binnen. We leiden als erkend leerbedrijf ook onze mensen zelf op, waarbij we permanent drie leerlingen opleiden. Van alles wat onze vakmensen kunnen, leren ze 99% op het werk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details