Kunststof wapeningsvezel
01:48
08-10-2018

‘Kunststof wapeningsvezel is duurzame oplossing’

Een kunststofvezel toepassen als wapening voor beton biedt vele voordelen ten opzichte van het traditionele staal. Het is vrijwel altijd goedkoper en de vezel laat zich snel, gemakkelijk en gelijkmatig verwerken tot in de uithoeken van het betonproduct. Met als resultaat een duurzaam betonproduct met een gunstigere CO2-footprint.

Kunststof wapeningsvezel

Convez, een zelfstandig onderdeel van de Scholz Groep, levert vanuit de vestiging in Ede meerdere typen kunststofvezels en ook betontechnologisch advies. De toepassingsmogelijkheden van kunststofvezels zijn legio, verzekert directeur Marc Witbreuk van Convez. “De Fibrofor® vezels laten zich bijvoorbeeld bij (industriële) vloeren goed toepassen. Door de homogene verdeling van de vezels wordt de slijtvastheid van het betonoppervlak verhoogd. Vooral bij industrievloeren is dat van groot belang. De Concrix® vezels worden onder meer gebruikt bij prefab betonproducten zoals dorpels, trappen, rioolbuizen, fietspaden, landbouwwegen, havenkades, landingsbanen of parkeerdaken. Ook andere toepassingen en combinaties zijn mogelijk.”

Kunststof wapeningsvezel

De Concrix® vezel wordt geleverd in de vorm van een bundel, die 6.000 vezels bevat. De bundel met een lengte van 35 of 50 millimeter wordt bij elkaar gehouden door een folie, die oplost zodra de bundel met het beton wordt gemengd. Het voordeel daarvan is dat de vezel zich overal in het beton verspreidt. Witbreuk: “Bij het gebruik van een staalnet als wapening krijg je nooit dekking tot in de hoeken en je krijgt een laagje beton op het staal, om te voorkomen dat er vocht bij de wapening komt. De kunststofvezels zitten overal en daarmee voorkom je dat er stukken beton gaan afbreken. Je krijgt ook geen betonrot. In sommige gevallen kun je een betonelement dunner uitvoeren. Het is meestal goedkoper, omdat je kunt besparen op staal, je sneller kunt produceren en je soms kunt besparen op de hoeveelheid beton. Er zijn geen arbeidskosten voor het vlechten van de staalwapening, met het huidige gebrek aan personeel in de bouw is dat een voordeel.”

Kunststof wapeningsvezel

Kunststofvezels zorgen ook een langere levensduur. Witbreuk: “Kijk bijvoorbeeld naar betonnen havenelementen die de kade beschermen tegen de zee. De betonelementen met een stalen wapening gaan uiteindelijk roesten en moeten dan worden vervangen. Met kunststofvezels hebben ze een veel langere levensduur.”

Kunststof wapeningsvezel

De kunststofvezel laat zich nog niet overal toepassen, zoals bij grotere betonconstructies en overspanningen. Witbreuk: “Van sommige kunststofvezels is de buigtreksterkte niet toereikend. Concrix® is een vezel met een hoge e-module, waarmee hogere constructieve krachten kunnen worden opgevangen. De nationale en internationale eisen en voorschriften aan vezelbeton laten steeds meer ruimte voor het toepassen van de constructieve kunststofvezels. Die kunnen gelijke of zelfs betere prestaties leveren dan staalvezels en tegelijkertijd leveren ze de reeds bekende voordelen van kunststofvezelbeton. Zoals een hogere buigtreksterkte, een gegarandeerd beter nascheurgedrag, zeer goede verwerkingseigenschappen en een hoge verbondenheid met de betonmatrix. De vezeldosering moet geoptimaliseerd worden om te voldoen aan zowel de kwaliteitseisen als de economische voordelen. Bij de ontwikkeling van Concrix® is daaraan gedacht. Wij voeren ook berekeningen uit om aan te geven welk type vezel in welke dosering moet worden toegepast. Hybride oplossingen zijn daarbij ook mogelijk, door de combinatie van staal en kunststof heb je dan minder staal nodig. Al met al betekent het toepassen van de Concrix® kunststofvezel als wapening bovendien een betere CO2-footprint.” Sinds enkele maanden is er een LCA voor de Concrix®. Dat kan bouwers voordelen bieden bij inschrijvingen op aanbestedingen.   

Tekst | Henk Geist  Beeld | Convez

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Energie-efficiënt vrieshuisSwanenberg IJzer Groep