Platform over beton en staal in de bouw
Kwaadmechelen Betonfabriek | Nieuwe betonfabriek is visitekaartje voor traditiebedrijf in bouwmaterialen

Kwaadmechelen Betonfabriek | Nieuwe betonfabriek is visitekaartje voor traditiebedrijf in bouwmaterialen

Bouwmaterialen Wijckmans, een familiebedrijf uit Kwaadmechelen (Ham), vierde vorig jaar zijn honderdste verjaardag. Deze one-stop-shop en leverancier van bouwmaterialen voor de professionele en particuliere markt én specialist in de productie van transportbeton en betonnen elementen bouwde dit jaar een nieuwe betonfabriek langs het Kanaal Kwaadmechelen-Dessel. UBO Engineering ontwikkelde een flexibele beton(toren)centrale met twee mengers, geschikt voor de aanvoer van materialen per schip of met vrachtwagens. Een bypass-systeem laat toe om grind buiten de mengers om in de truckmixer te laden. Met deze duurzame en ecologische nieuwbouw is Wijckmans klaar voor een verdere groei.

De geschiedenis van Bouwmaterialen Wijckmans gaat terug tot 1918, toen Jan Wijckmans de firma oprichtte en met paard en kar kolen, meststoffen en bouwmaterialen leverde. Intussen leidt de vierde generatie Wijckmans dit bedrijf, dat uitgegroeid is tot een gekende leverancier van bouwmaterialen voor professionals en particulieren. Bovendien staat de firma uit Ham bekend als specialist in de productie van transportbeton en betonwaren. Bart neemt de algemene leiding waar, terwijl zijn broers Kurt en Gert verantwoordelijk zijn voor respectievelijk productie en magazijn en de logistieke activiteiten. Vader Rob houdt nog altijd een oogje in het zeil. “We zijn in de eerste plaats een groothandel in bouwmaterialen met vijfentwintig eigen vrachtwagens voor de bediening van aannemers over heel het land én een sterke focus op de particuliere markt in Limburg en de Antwerpse Kempen”, zegt Bart Wijckmans. “Sedert 1978 hebben we echter ook een betonfabriek, die gespecialiseerd is in de productie van betonnen putten, met name regenwaterputten, septische putten, kleinschalige waterzuiveringsinstallaties, olie- en vetafscheiders, controleputten, … met volumes van 2.000 tot liefst 20.000 liter.”

Nieuwe betonfabriek met gecombineerde menginstallatie

Recent investeerde de betonspecialist in de bouw van een vooruitstrevende betonfabriek, die het nieuwe visitekaartje van de firma moet worden. Daarvoor werd de kade langs het Kanaal Kwaadmechelen-Dessel, een zijtak van het Albertkanaal, in Ham uitgebreid. Bouwmaterialen Wijckmans is vlakbij het kanaal gevestigd en wil nog meer dan vroeger alle grondstoffen per schip gaan aanvoeren. De firma bouwde een kwalitatief hoogestaande betonfabriek met een oppervlakte van 1.800 m² voor de productie van de prefab betonelementen, maar ook voor de levering van transportbeton. Voor de realisatie van de menginstallatie deden de broers Wijckmans een beroep op de specialisten van UBO Engineering, één van de belangrijkste leveranciers van machines en installaties voor de betonindustrie. Dankzij een eigen engineeringafdeling en productiefaciliteiten én het uitgebreide leveringsprogramma kan deze firma uit Soesterberg klantspecifieke oplossingen bieden voor productietechnische en logistieke uitdagingen in betonwaren-, betonelementen- en betonmortelfabrieken.

De betoncentrale is een gecombineerde installatie, waarbij zowel grondstoffen per schip of
met vrachtwagens aangeleverd kunnen worden. De fabriek omvat ook een sociale ruimte,
douches en kleedkamers en een keuken voor het personeel.

 

“We ontwikkelden en realiseerden een gecombineerde installatie, waarbij de grondstoffen zowel per schip als met vrachtwagens aangevoerd kunnen worden. Deze flexibele installatie omvat een torencentrale met twee mengers met een bruto capaciteit van respectievelijk 3.750 en 1.500 liter voor de aanlevering van beton naar de truckmixers en de eigen productielijnen voor betonelementen. Dankzij een speciaal bypass-systeem kan grind buiten de menginstallatie om naar de truckmixers gevoerd worden”, licht Michel Bregman, mede-eigenaar van UBO Engineering toe. “Deze betoncentrale kan ook gebruikt worden voor het verwerken van beton en stabilisé voor particulieren en via een separaat vulsysteem kan ook cement afgewogen worden voor afhaling. We hebben ervoor gezorgd dat alle componenten zeer goed bereikbaar zijn voor onderhoud, wat niet evident is bij een torencentrale. Naast de betoncentrale omvat deze nieuwe betonfabriek ook een sociale ruimte, douches en kleedkamers en een keuken voor het personeel.” Bart Wijckmans vult aan: “We hebben ook aan het milieu gedacht. We vangen bijvoorbeeld regenwater op in een bufferbekken van 220.000 liter. Zo kunnen we ons beton volledig met regenwater produceren en kan dat water ook gebruikt worden voor het spoelen van de truckmixers en het onderhouden van de installaties. Verder kunnen we met onze zonnepanelen ook in onze eigen energie voorzien.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details