Platform over beton en staal in de bouw
Kwaliteitsmonitoring van coatingsystemen op staal en aluminium
EIS-metingen in de chemische industrie.

Kwaliteitsmonitoring van coatingsystemen op staal en aluminium

Elektrochemische Impedantie Spectroscopie (EIS)

Met zijn bedrijf Bjond Innovation heeft Jo van Montfort naam en faam gemaakt op het vlak van inspectie, onderzoek en advies met betrekking tot de levensduur en prestaties van bouwmaterialen. Dit met het oog op de veiligheid van constructies in beton en staal. Regelmatig of, beter nog, permanent monitoren van de materialen en hun beschermende coatingsystemen is hierbij van kapitaal belang. De laatste jaren schakelt Bjond Innovation hiervoor steeds meer innovatieve technologieën in als EIS of Elektrochemische Impedantie Spectroscopie.

Onderzoek van de coating op een monumentale brug.

Veiligheid voorop

Staal is onderhevig aan corrosie, roest in de volksmond. Degradatie van deze materialen kan op termijn de structurele stabiliteit van grote bouw- en infrastructuurwerken negatief beïnvloeden. Los van de torenhoge herstellingskosten komt hiermee ook onvermijdelijk de veiligheid van bewoners en/of gebruikers in het gedrang.

De levensduur en betrouwbaarheid van de materialen kan aanzienlijk verlengd worden door het aanbrengen van gerichte en beschermende coatingsystemen. Deze vergen regelmatig onderzoek om te zien of hun beschermende functie in de loop van de tijd niet teveel is afgenomen en om te bepalen wanneer onderhoud of herstelling nodig is. Dit meetproces wordt idealiter met sensoren vanop afstand aangestuurd en uitgevoerd.

Holistische en niet-destructieve meetmethode

Coatingsystemen op staal beschermen grote bouw- en infrastructuurwerken tegen vroegtijdige degradatie door weers- of omgevingsinvloeden en agressieve stoffen. Om een beeld te krijgen van de resterende verwachte levensduur van een constructie, de kwaliteit van de coatings en de inherente, noodzakelijke onderhoudswerken werd vroeger gewerkt met oppervlakkige visuele inspecties met destructieve hechtingstesten en/of met staalnames. Dit was een bijzonder tijdrovende, dus dure en tegelijk destructieve methode die reparatie van de aldus beschadigde coatings noodzakelijk maakte.

Corrosie nabij de lassen onder een coating.

EIS in combinatie met een holistische aanpak op basis van kennis is een geavanceerde niet-destructieve methode en laat het toe om het hele conserveringssysteem eventueel ook vanop afstand in kaart te brengen. Hierbij gaat het niet enkel om de kwaliteit van coatings, maar ook om de ondergrond. EIS is tevens van nut in een vroege fase om vast te stellen of nieuwe coatinglagen volgens de regels van de kunst werden aangebracht, wat later veel tijd en geld kan besparen. Dank aan c-cube international voor het gebruik van haar geavanceerde apparatuur.

Niet enkel beheerders van grote bouwwerken, waaronder chemische plants, stadions, sluiscomplexen, windmolens, bruggen of stalen gevelconstructies hebben hier baat bij. Het meetsysteem kan uitgebreid worden met geavanceerde cameratechnieken en ook toegepast worden bij woningen en kleinere appartementsgebouwen om bijvoorbeeld de kwaliteit van de gepoederlakte aluminium bouwdelen te bepalen. Is dit nog repareerbaar of moet het vervangen worden? Dit helpt ook bij het bepalen van bijvoorbeeld een correcte herverkoopwaarde.

Datagestuurde onderhouds- en reparatiestrategie

Preventief monitoren met behulp van EIS levert een grote hoeveelheid aan waardevolle data op. Op basis hiervan kan een onderhouds- en reparatiestrategie uitgewerkt worden en dit in functie van de eisen van de klant. De vereisten liggen immers anders wanneer een constructie 50 dan wel 100 jaar moet meegaan. In deze context ging Bjond Innovation recent een partnership aan met het Eindhovense BouwQ BV, gespecialiseerd in bouwtechnische keuringen en kwaliteitsborging. Samen werken de bedrijven aan de ontwikkeling en verfijning van een protocol dat, op basis van de verkregen data, de gepaste onderhoudstechnieken moet bepalen en beschrijven. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details