Platform over beton en staal in de bouw
Leden VKBN samen klaar voor kwaliteit

Leden VKBN samen klaar voor kwaliteit

Op 16 november 2023 organiseerde de VKBN haar eerste jaarcongres, de Dag van de Kwaliteitsborging. Ruim honderd kwaliteitsborgers, kwaliteitsadviseurs en instrumentaanbieders kwamen bijeen in congrescentrum InnStyle in Maarssen om te vieren dat wij samen klaar zijn voor kwaliteit. Kennis en vaardigheden over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen werden verrijkt en netwerken met collega’s die in en aan kwaliteitsborging werken, werden verbreed. De algehele tendens was duidelijk: kom maar op met de invoering van de Wkb op 1 januari 2024, want wij zijn er klaar voor! Volgens de woorden van demissionair minister Hugo de Jonge, die de aanwezigen toesprak met een videoboodschap, “Moedig voorwaarts!”. 

Het programma van de dag stond in het teken van ‘Samen Klaar voor Kwaliteit’. Dagvoorzitter Tamara Markus startte met een peiling hoeveel van de aanwezigen al 100% klaar waren voor de invoering van de Wkb op 1 januari 2024. Zeker de helft stak zijn hand op. Een groot deel gaf aan voor 90% klaar te zijn, waardoor we met gerechtvaardigd vertrouwen kunnen zeggen dat we samen Klaar zijn voor Kwaliteit. Een mooie uitkomst van een inspirerende Dag van de Kwaliteitsborging die de VKBN zeker van plan is jaarlijks te herhalen. 

Videoboodschap Hugo de Jonge

Demissionair minister Hugo de Jonge kon niet live aanwezig zijn. Via een video sprak hij de volgende boodschap uit voor de aanwezigen: “Dit is een heel mooi moment om met elkaar te vieren dat eindelijk de Wkb daadwerkelijk ingevoerd wordt. Er is ongelofelijk veel werk verzet door jullie om mee te denken hoe die wet zou kunnen uitpakken. Hoe die wet kan helpen om de kwaliteit en veiligheid in de bouw te verbeteren en consumenten beter te beschermen. De kwaliteit van de bouw zal erop vooruitgaan en het zal uiteindelijk leiden tot minder faalkosten. Moedig voorwaarts!” Ton Jans, voorzitter van de VKBN, kon zich goed vinden in de term ‘voorwaarts’. Na bijna twintig jaar en zo’n zes keer uitstel van de ingangsdatum van de wet, is hij blij dat alle leden nu echt van start kunnen.

Panelgesprek met branchevertegenwoordigers

Tijdens de Dag van de Kwaliteitsborging vond een panelgesprek plaats tussen vier vertegenwoordigers van de branches: Wico Ankersmit – directeur VBWTN, Ferdi Licher – directeur Bouwen en Energie ministerie BZK, Jaco Uittenbogaard – directeur AFNL en Roy Aarts – Verbond van Verzekeraars. Op de vraag wat het meest bijdraagt aan het verbeteren van de bouwkwaliteit gaf Ferdi Licher aan dat dat de wijziging in aansprakelijkheid is: “Je kunt je in dit stelsel onderscheiden met kwaliteit.” Roy Aarts vond risicogestuurde borging het belangrijkste: “Faalkosten kunnen worden verminderd door een externe partij, een kwaliteitsborger. Tijdens het bouwproces kan het kaf van het koren worden gescheiden.” Wico Ankersmit vond ook het daadwerkelijk afgeven van de verklaring belangrijk en voegde er nog een optie aan toe: “De handhavende rol van Bouw- en Woningtoezicht zal bijdragen aan de kwaliteit”. Op de vraag wat een goede werking van het stelsel stimuleert, benadrukten alle partijen dat goede communicatie en samenwerkingsvaardigheden belangrijk zijn. Ferdi Licher deed daarom een oproep aan alle brancheverenigingen en betrokkenen om uit te leggen dat het 1 januari écht gaat gebeuren. Alle VKBN-leden zijn in ieder geval klaar om te bouwen met vertrouwen.

Meer informatie en foto’s: www.dagvandekwaliteitsborging.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details