01:36
02-01-2020

Legoland Discovery Centre, Scheveningen

Het gebouw voor een Legoland Discovery Center (LLDC), met daarboven een horeca paviljoen, is op de plaats gekomen waar eerder het voormalige Vitalizee was gevestigd. Om het realiseren van een souterrain (een ruimte van 3000 M2) t.b.v. het LLDC mogelijk te maken moest het oude Vitalizee worden gesloopt. Dit bood tevens mogelijkheden om dit deel van de bebouwing aan de Boulevard een enorme upgrade te geven, tegelijk met de geplande vernieuwing van de Noord-Boulevard als verlengstuk van de al eerder heringerichte Boulevard ten zuiden van Sealife.

Het voormalige Vitalizee gebouw kenmerkte zich met name door een relatief gesloten gevel aan de zeezijde waarbij de entree was gelegen op het bordesniveau van de openbare trap tussen Rederserf en Boulevard.
Bovendien was de verdiepingshoogte van het twee lagen tellende gebouw beperkt. Het nieuwe gebouw voor het LLDC en de horecapaviljoens zal in vormgeving alsmede in materialisering veel beter aansluiten op de te vernieuwen openbare ruimte. De gevel aan de zeezijde is als het ware omgebogen tot en met de nog te realiseren nieuwe publieke trap tussen Rederserf en Boulevard. Hierdoor is één lange voorgevel ontstaan met optimaal zicht op de entree en winkel van het Legoland Discovery Centre.

De voorgevel richt zich dus niet uitsluitend op de Boulevard maar ook naar de route die veel mensen afleggen vanaf de Gevers Deynootweg richting het strand en vice versa. Naast de entree van het Legoland Discovery Centre zijn aan de Boulevard drie horecaruimten gesitueerd. De begane grondgevel van zowel het LLDC als van de horecaruimten bestaat uit een rij penanten van geprefabriceerd beton waarin een kleurtoeslag is opgenomen. Tussen die kolommen is een aluminium vliesgevel opgenomen waardoor een optimale transparantie wordt gewaarborgd.

Voor de horecaruimte is maar beperkt plek voor een terras op Boulevardniveau. Vandaar dat op de entree van het LLDC en de horecaruimte op de begane grond een terras is voorzien. Dit terras wordt ontsloten vanaf het Rederserf en vanuit twee glazen horecapaviljoens op de eerste verdieping. Deze horecapaviljoens horen deels bij de horecaruimte op de begane grond. Het terras fungeert tevens als een ‘steppingstone’ tussen de verschillende niveaus van de promenade en het Rederserf.

Het terras, met een balustrade van gehard en gelaagd glas, steekt iets uit over de Boulevard waardoor niet alleen meer vierkante meters worden gerealiseerd maar er ook een beschutte plek op Boulevardniveau is ontstaan langs de gevel met zicht op strand en zee. De onderzijde van deze overstek is bekleed met hout en voorzien van inbouwspots. Het afronden van de hoeken van de begane grond en van de horecapaviljoens heeft nog een aantal andere functies: het behoudt een beter zicht op het monumentale Kurhaus komende vanuit het zuiden en het begeleidt de stromen mensen beter van en naar de zogenaamde Winterboulevard (het Rederserf). Daarnaast maakt dit het gebouw wat zachter. Bovendien waarborgt het mede het zicht op zee vanaf het Rederserf; een belangrijk stedenbouwkundig uitgangspunt van ‘de kust gezond’.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Sens Real Estate
Aannemer Stebru Bouw