Platform over beton en staal in de bouw
Lichtbaken aan de Oostendse einder
SKY Tower One herdefinieert de skyline van Oostende.

Lichtbaken aan de Oostendse einder

Eerste woontoren op triple A-locatie in eindfase

Balkons in architectonisch beton, schier willekeurig verspringend en met elkaar verbonden via aluminiumstructuren en grote glaspartijen. De uitgekiende architectuur van SKY Tower One, een bouwvolume van maar liefst 27 verdiepingen, geeft de woontoren een opmerkelijke dynamiek en luchtigheid. Die openheid kenmerkt ook de binnenruimtes, met het magnifieke uitzicht als onmiskenbare troef.   

Er volgt nog een tweede statige toren met de toepasselijke naam SKY Tower Two.

De projectaanvraag voor SKY Tower One dateert al van 2017. Het had nog wat voeten in de aarde – en in het zand – om het eerste lichtbaken aan de Oostendse einder tot uitvoering te brengen. Het woonvolume maakt deel uit van de SKY Tower-site, die de komende jaren volledig ontwikkeld wordt. Er volgt nog een tweede statige toren met de toepasselijke naam SKY Tower Two. “In totaal zal deze site acht gebouwen tellen”, vertelt Sebastiaan De Mey, architect bij Arcas Architecture & Urbanism. “Naast 484 appartementen komt er ook een hotel met 116 kamers en creëert projectontwikkelaar Vastgoedgroep Degroote ruimte voor kantoren, handel en andere functies, zoals horeca. Zelf zal zij met haar kantoren de begane grond van SKY Tower One betrekken.” Ondergronds is een ruime parking aangelegd. Naast een rotatieparking van 153 plaatsen zal er sprake zijn van 486 private parkeerplaatsen en een stalling voor 1.500 fietsen.

Exclusief wonen op een unieke locatie

Aan de eerste pennentrekken voor het huidige concept ging een uitgebreide voorstudie vooraf. Vastgoedgroep Degroote wilde de site van de hotelschool aan de jachthaven van Oostende een waardige nieuwe bestemming geven. Met het Mercatordok aan de ene en het station aan de andere kant bevindt SKY Tower zich op een absolute triple A-locatie. “We hebben deze volledige site opgevat als een bouwblok in de stad”, verduidelijkt De Mey de inplanting en het architecturale ontwerp. “Om maximaal aan te sluiten bij de omgeving hebben we elke gevel een uniek volume gegeven. De site is ingesneden met drie torens (één bestaande en twee nieuwe). SKY Tower One, aan de Mercatorkant, is de eerste van die grote nieuwkomers.”

Een toplocatie aan de Belgische kust gaat niet alleen gepaard met bijzondere troeven, zoals het uitzicht en het instant vakantiegevoel. Met name de grote windsterkte is een uitdaging die van meet af aan meegenomen werd in het ontwerp. De Mey: “Dat heeft uiteraard een impact op de structuur van de gebouwen en vooral de funderingen, met het oog op de stabiliteit. Toch is het even belangrijk om de windcirculatie doorheen de site mee te nemen in het concept. Je wil namelijk voorkomen dat de wind zich te hevig manifesteert tussen de gebouwen. Via gerichte en doordachte ingrepen, zoals het evenementenplein met bomen en de slimme inplanting van de bouwblokken, anticipeerden we op deze extra complexiteit.”

SKY Tower One bevindt zich in de afwerkingsfase.

Horizontale dynamiek

SKY Tower One is een opeenstapeling van lagen met terrassen van verschillende groottes en positioneringen. Die uitkragingen verspringen schijnbaar willekeurig. Zo toevallig het lijkt, zo uitgedacht is het. De terrassen accentueren de horizontaliteit van de woontoren en garanderen tegelijk dat de onderliggende appartementen extra daglicht binnentrekken. Een aantal dubbelhoge appartementen brengt nog meer variatie in het gevelbeeld. “Bepaalde stukken glas zijn niet transparant, maar dat is bijna niet te zien in de gevel, tenzij van dichtbij. Het is het resultaat van een intensieve zoektocht naar de passende oplossing voor stukken die in functioneel opzicht andere kwaliteiten vroegen dan gewoon glas, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. Dat voortdurende streven naar een hoogwaardige detaillering maakt van SKY Tower de kustreferentie die het ongetwijfeld wordt”, besluit De Mey.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details