Platform over beton en staal in de bouw
Lichter bouwen in staal
Finish Frame optopping.

Lichter bouwen in staal

Snel bouwen met een grote ontwerpvrijheid en tegelijk een geringe impact op het milieu? Maak kennis met de staalframe bouwsystemen van Finish Frame, een concept gebaseerd op meer dan 35 jaar ervaring in bouwen met staal. Het toepassingsbereik is gigantisch en varieert van gevelmodules tot complete hallenbouwskeletten met vrije overspanningen tot wel 24 meter. Een gesprek met bouwtechnisch projectleider Dennis Eikenboom van Finish Frame.

Het hart van het staalframesysteem wordt gevormd door koudgewalste C-profielen die door Finish Frame in eigen huis vanaf bandstaal worden gewalst. “De veelzijdigheid van de profielen biedt een ongekende vrijheid aan oplossingen”, weet Eikenboom. Omdat de rand van het C-profiel aan beide zijden extra wordt gebogen, heeft het profiel een hogere draagkracht en belasting dan een U-vormig profiel. In het C-profiel worden door Finish Frame vervolgens alle nodige bewerkingen voorbereid, zoals het verwerken van schroefgaten, het doorvoeren van boutverbindingen of het aanbrengen van kabeldoorvoeren. Dat maakt het tot een kant en klaar bouwsysteem dat volledig matcht met het constructierapport.

Het hart van het staalframesysteem wordt gevormd door koudgewalste C-profielen die door Finish Frame in eigen huis vanaf bandstaal worden gewalst.

Constante factor

Finish Frame produceert de C-profielen in verschillende breedtes en staaldiktes, variërend van 1,2 tot maximaal 2,5 millimeter. De constante factor vormt de gegalvaniseerde laag van 275 gram per m2. “Staalframebouw wordt vaak vergeleken met houtskeletbouw”, erkent Eikenboom. “Maar de verschillen zijn groter dan je misschien in eerste instantie verwacht. Omdat het staalframesysteem volledig wordt voorbereid in onze fabriek, inclusief alle bewerkingen, leidt het tot meer maatvaste en sterkere verbindingen. Het is een effectief en krimpvrij bouwsysteem, dat bovendien veel lichter is dan een vergelijkbare constructie in hout. En omdat het een verzinkt product betreft, heeft het niet alleen een langere, maar ook een onderhoudsvrije levensduur. Het bouwsysteem kan tevens gedemonteerd, elders opgebouwd of in het uiterste geval volledig gerecycled worden.”

Finish Frame stalen elementen.

Zelf de machines aansturen

De ontwerpvrijheid van het staalframe bouwsysteem is groot, evenals het toepassingsbereik, gaande van gevelmodules tot complete hoofddraagconstructies voor woningen, kantoren en zelfs grote bedrijfshallen die als een bouwpakket worden afgeleverd. De productieomgeving van Finish Frame is dermate geautomatiseerd dat klanten zelf de machines kunnen aansturen. “We hebben een bibliotheek aangemaakt in de verschillende tekenprogramma’s zoals Tekla, Strusoft en Vertex, zodat klanten kunnen tekenen met onze profielen. Met het exportbestand van het gecreëerde 3D-model worden vervolgens onze machines aangestuurd”, legt Eikenboom uit. “Uiteraard beschikken we ook zelf over een eigen tekenafdeling die klanten helpt met het uittekenen van de frames. Daar zit ook onze kracht: het meedenken met klanten en projecten om tot een zo optimaal mogelijk bouwsysteem te komen in staal.”

Staalframebouw is een moderne manier van bouwen, resumeert Eikenboom. “Het beantwoordt aan de uitdagingen van vandaag en morgen. De levertijden zijn kort en het bouwen gaat vele malen sneller. Wie nog twijfelt over eventuele beperkingen qua ontwerp- of vormvrijheid, nodigen we graag uit voor een ‘kennismaking’ met onze Transformer-robot, die volledig is opgebouwd uit C-profielen.” Een object dat ook op de Staalbouwdag 2022 veel bekijks trok.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details