Platform over beton en staal in de bouw
Liquiditeitsplanning van levensbelang voor de staalbouw en Staalconstructie!

Liquiditeitsplanning van levensbelang voor de staalbouw en Staalconstructie!

Laat u niets wijsmaken. Cash is nog steeds King! Hoeveel geld staat er morgen, over 2 weken of over 2 maanden nog op uw bankrekening?

Hieronder 6 redenen waarom je een liquiditeitsplanning moet maken.

 1. Het “in control” zijn en houden op de financiële situatie binnen uw bedrijf én van uw projecten is van levensbelang. Nu meer dan ooit, want het zijn voor veel bedrijven magere maanden en wellicht wel magere jaren waarin al het vet al van de botten was verdwenen.
 2. Voor jezelf!
  Het niet liquide zijn leidt vaak snel tot een faillissement en het overkomt zelfs bedrijven die voldoende winst maken of die een snel groeiende omzet hebben. Ik heb het jaren geleden meegemaakt bij een klant. Door toen deze tool in te zetten bestaat dit bedrijf nog steeds en zijn ze financieel gezond.
  Hoe staat uw bedrijf ervoor? Gaat het lukken om uw personeel in mei het vakantiegeld uit te betalen? Komt u de stille zomermaanden zonder financiële problemen door? Lukt het om die geplande investering ook daadwerkelijke te realiseren of moet u daarvoor toch bij de bank aankloppen? Kunt u akkoord gaan met een langere betaaltermijn voor die goede klant of komt u dan zelf in de problemen? Welke leverancier gaat u bellen om een betaling uit te stellen? Welke klant gaat u bellen om te vragen om eerder te betalen en hem in ruil daarvoor misschien een betalingskorting geven? Een liquiditeitsplanning geeft u antwoord op al dit soort vragen.
 3. Een liquiditeitsplanning is een stuurmiddel, de early warning
  Een liquiditeitsplanning (of cashflowbegroting) is een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven. Een liquiditeitsplanning laat per maand of per week zien hoeveel geld er in uw bedrijf binnenkomt, hoeveel geld eruit gaat en wat dat betekent voor het saldo op de rekening courant. Het is handig als je er ook je banksaldo én je maximale krediet in verwerkt want dan zie je ook de eventuele overstand of saldo tekorten.
 4. Laat je niet verrassen
  De belangrijkste reden om voor uw bedrijf een liquiditeitsplanning te maken, is het uitsluiten van verrassingen. Bijvoorbeeld u ziet nu goed wanneer een “goede” klant daadwerkelijk gaat betalen. U ziet ook uw eigen betaal gedrag. Maar het belang is groter. Door het maken van een liquiditeitsplanning heeft u direct inzicht in uw financiële situatie en kunt u deze dus ook gaan sturen. Dé manier om efficiënt en effectief met uw geld om te gaan.
 5. De bank of uw geldverstrekker!
  Als er iemand is die een liquiditeitsplanning zal vragen dan is dat wel uw bank. Banken willen weten hoe uw uitgaven en inkomsten eruit zien en wel in de tijd. Dat geeft hun inzicht in uw ontvangsten en uitgaven en wanneer u eventueel extra geld nodig heeft. Onmisbaar in deze tijd dus!
 6. Inzicht in pieken en dalen in kredietbehoefte
  Veel bedrijven kennen pieken en dalen in de inkomsten en uitgaven. Zeker in de staalbouw waar projectmatig gewerkt wordt is een liquiditeitsplanning een noodzaak. Deze bedrijven kennen vaak een langere periode waarin vooral kosten worden gemaakt, gevolgd door een periode van hoge inkomsten. Pieken en dalen worden ook veroorzaakt door bijvoorbeeld de uitbetaling van vakantiegeld in mei en de eindejaarsuitkering in december. Ook zijn er bedrijven die in de zomermaanden juist enkele weken stilliggen, zodat er geen inkomsten zijn. Met een liquiditeitsplanning kunt u tijdig de gevolgen hiervan voor de liquiditeitspositie berekenen en de nodige maatregelen treffen.

Deze niet limitatieve opsomming is slechts een greep in het aantal redenen waarom een liquiditeitsplanning echt nodig is, en dus niet alleen als je “knijp” komt te zitten.

Waarom liquiditeitsplanning en niet liquiditeitsbegroting?

Wij spreken liever van een liquiditeitsplanning dan van een begroting omdat een begroting slechts een begroting is waar je de werkelijkheid naast gaat leggen. Een liquiditeitsplanning geeft aan dat je je hier aan te houden hebt. Zo ga je het ook daadwerkelijk doen!

Wil je meer weten over het maken van een liquiditeitsplanning of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details