Cuijpers Services Nederland bv
01:43
13-09-2018

‘Die locaties halen het beste in ons naar boven’

De eisen voor de bescherming van staalconstructies worden hoger en hoger. Zeker wanneer gebouwen of objecten bemand zijn, moet de standtijd bij brand – de tijd die de brandweer nodig heeft om de mensen te evacueren – veelal langer zijn dan een uur. Dit vraagt om ingenieuze coatingsystemen die uitsluitend door vakmensen op staal mogen worden aangebracht. 

Een gerenommeerde partij in de applicatie van specifieke coatings is Cuijpers Services Nederland bv. Het gespecialiseerde coatingbedrijf is gevestigd in het Limburgse Elsloo en bedient van hieruit klanten in Nederland, België, Duitsland en Noord-Frankrijk, maar ook regelmatig daarbuiten. Zij brengt de coatings aan op staalconstructies van olieraffinaderijen, chemieplants, gebouwen en sluiscomplexen die zo bescherming bieden bij brand, corrosie, agressieve chemische middelen en meer. 

Cuijpers Services Nederland bv

Cellulosebranden versus Koolwaterstofbranden
Willy Stevens, Bedrijfsleider van Cuijpers Services Nederland licht dit toe: “In ons vakgebied maken we onderscheid tussen cellulosebranden en koolwaterstofbranden. Cellulosebranden vinden veelal plaats in traditionele gebouwen, zoals huizen, scholen en bedrijfsgebouwen. We spreken van koolwaterstofbranden als de temperatuur binnen enkele minuten oploopt tot boven de 1.000°C, zoals bijvoorbeeld in chemische fabrieken en olieraffinaderijen.”

Cuijpers Services Nederland bv

Werken aan de hoogste standaards
Het ontwikkelen van coatings die bescherming bieden in deze extreem risicovolle omstandigheden is een complex en intensief proces. Stevens: “Dit begint bij veel research en de fabricage van de verf door verffabrikanten. Voordat de verf op de markt mag, moet deze getest zijn onder alle omstandigheden. Dan volgen de paint procedures, die uitvoerig moeten worden beschreven en nageleefd. Voldoen de verf én het applicatieproces aan de gestelde standaards en worden de procedures gegarandeerd uitgevoerd door mensen met de juiste competenties, dan komt het coatingsysteem in aanmerking voor certificering en verzekeringen.”

Cuijpers Services Nederland bv

Het applicatieproces
Een belangrijk onderdeel van het conserveringsproces is het reinigen van de ondergrond. Bij Cuijpers gebeurt dit veelal door grit- of staalstralen, handmatig of automatisch. Niet minder belangrijk is het om snel daarna de eerste coatinglaag aan te brengen. “Direct na het reinigingsproces zet het corrosieproces alweer in”, vertelt Jos Ickenroth, Operations Manager van Cuijpers. “Daarom moet de eerste laag binnen vier tot zes uur op het gereinigde, blanke staal worden aangebracht. De volgende dag volgt laag twee, weer een dag later laag drie enzovoort, totdat het hele proces na vier tot vijf dagen wordt afgerond en alle protocollen – inclusief de metingen van temperatuur, laagdiktes en  luchtvochtigheid – zijn vastgelegd.”

Cuijpers Services Nederland bv

Gespecialiseerd in complexe omstandigheden
Constructies waaraan de hoogste eisen worden gesteld met betrekking tot corrosiebescherming worden gemetalliseerd, oftewel geshooperd. In dat geval heeft het staal een bescherming in Corrosieklasse C5, de hoogst haalbare kwaliteit en gegarandeerd voor zo’n twintig jaar. Met een  speciaal shoopeerpistool wordt een vloeibaar gemaakte zinklaag aangebracht op het staal, waarna het oppervlakte klaar wordt gemaakt voor een primer- of kleurcoating. Ickenroth: “Cuijpers is hier ondertussen in gespecialiseerd. Projecten op locaties, waar de kwaliteitseisen hoog zijn en de omstandigheden complex, halen het beste in ons naar boven. Denk maar aan de behandeling van constructiestaal of vaten en tanks die agressieve chemische middelen bewaren. Onze coatingspecialisten bedenken hiervoor de slimste aanpak en de opdrachtgever kan alles op één adres regelen. Dat kunnen opdrachtgevers maar op enkele plaatsen geregeld krijgen.”     

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Cuijpers Services

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Centrum voor VerduurzamenThiekon Constructie