01:13
20-03-2015

Londerzeel | Parking

De nieuwe parkeergarage in het Vlaamse Londerzeel wordt in een hoog tempo realiteit. De drijvende kracht hierachter is ASK Romein Malle, verantwoordelijk voor de engineering, prefabricage en realisatie.

“Kennis is onze troef”, verklaart gedelegeerd bestuurder Ivan Vinck. “Door de jaren heen heeft ASK Romein heel wat ervaring opgebouwd in het ontwerpen en bouwen van garages in beton en/of staal. Begin 2014 werd de opdracht voor design & build van de parkeergarage te Londerzeel aan ons toevertrouwd. De parking voorziet in 984 plaatsen voor leasewagens van KBC Lease. Het bouwwerk is 83 meter lang, 60 meter breed en 15,8 meter hoog. De constructie is voorzien van stalen SFB-liggers, die de vloer- en gebouwhoogte beperken door de oplegging van de welfsels op de brede onderflenzen van de liggers.”

Prijs-kwaliteitverhouding
De funderingswerken van het vijf verdiepingen hoge bouwwerk werden door ASK Romein uitgevoerd met grondverdringende schroefpalen. Bovenop de onderbouw werd een gegalvaniseerde staalconstructie gemonteerd bestaande uit HEA-profielen, SFB-liggers, windverbanden en welfselvloeren (kanaalplaatvloeren). Vinck verduidelijkt: “Het totaalpakket van de structuur en verdiepingsvloeren is slechts 45 cm dik, inclusief de druklaag en dragende ligger. De stalen liggers hebben een brede onderflens waarop we de welfsels hebben gemonteerd. Dit liet ons toe om minimaal 40 cm bouwhoogte per verdieping uit te sparen. De wandbekleding van de garage is eerder strak door de silex betonpanelen. Voor het dak werden steeldeckplaten gebruikt en voor de afwerking opteerden we voor een pvc dakdichting, dit vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Prefabriceren en monteren
ASK Romein ontwerpt, engineert en bouwt. Vinck: “We denken graag vanaf een vroeg stadium van het ontwerpproces mee met de opdrachtgever en architect, waardoor de meest optimale technieken en budgettaire oplossingen ontwikkeld kunnen worden. Hoe eerder de klant ons bij het project betrekt, hoe beter wij het ontwerp kunnen afstemmen op zijn wensen. Hier in onze werkplaats van Westmalle zorgen onze gepassioneerde experts dat de staalconstructies geprefabriceerd worden, op de bouwplaats verzorgen we de montage van staal en/of ander materiaal. ASK Romein heeft drie vestigingen, Malle, Roosendaal en Vlissingen en samen maken we een omzet van ongeveer 90 miljoen euro.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen Beeld: ASK Romein Malle

Bouwinfo
Opdrachtgever
Marina Invest (Dhr. Ch. Goossens)
Ontwerp
IR. Arch. Anne Goossens
Uitvoering
ASK Romein Malle
BVO
4980 m²
Aantal parkeerplaatsen
984
Bouwperiode
juli 2014 – februari 2015

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners