Platform over beton en staal in de bouw
Maak kennis met de woningfabriek van Barli

Maak kennis met de woningfabriek van Barli

Barli bouwt modulaire woningen in hout, van betaalbaar tot bijzonder. Al ruim dertig jaar vormen ze een pionier in prefab bouwen. Met hun modulaire houtbouwmethode en woningconcept Barli Base laten ze zien dat bouwen efficiënter en duurzamer kan. Het modelleren van deze prefab elementen gebeurt in 3D met Tekla Structures. Bart van der Kallen, Senior Tekla Engineer en teamleider 3D bij Barli, vertelt: “Bij ons wordt alles in 3D gezet, alles. De productie werkt nagenoeg volledig papierloos.” Construsoft bracht vorige maand een bezoek aan de woningfabriek in Uden.

Van hout naar huis

Barli focust zich volledig op woningbouw voor woningcorporaties, projectontwikkelaars en leisure. Volgens de prefab houtbouwer is het tijd om op een andere manier te gaan bouwen, namelijk efficiënter en duurzamer. Dit doet het bedrijf door modulaire woningen van hout te bouwen. Een mooi voorbeeld is het appartementencomplex ‘Juf Nienke’. Van der Kallen: “Dit project is op veel vlakken bijzonder, niet in de laatste plaats omdat de 61 appartemeten modulair en in hout gebouwd worden en deze constructieopbouw nog nooit eerder is gedaan. Naast de bouwkundige complexiteit is het een enorme uitdaging om met veel verschillende partners in één model te werken, van architect en co-aannemer tot opdrachtgever en diverse onderaannemers.”

Naadloze samenwerking

“Trimble Connect helpt ons om alles visueel te maken en alle informatie te delen met de betrokken partners”, aldus van der Kallen. “In 3D zie je pas echt hoe alles werkt en in elkaar steekt. Daarnaast gebruiken we het samenwerkingsplatform voor clashdetectie, waardoor we de eventuele knelpunten in de modellen van de verschillende partijen goed in beeld kunnen brengen. Specifieke onderdelen van leveranciers moeten namelijk perfect aansluiten op ons model voor de modules en opbouw. Door een goede samenwerking in het model, zijn we in staat om alle onderdelen naadloos op elkaar te laten aansluiten.”

Geautomatiseerde productie van 20 à 25 woningen per week

Tekla Structures wordt steeds vaker gebruikt om houtconstructies compleet gedetailleerd in 3D te ontwerpen, zo ook bij Barli. Van der Kallen licht toe: “Wij gebruiken de mogelijkheden van Tekla Structures om geautomatiseerd te modelleren met zelfgemaakte componenten. Een groot voordeel van de software hierbij is dat vanuit het 3D-model direct alle gewenste productie-informatie gegenereerd kan worden. Het model gebruiken we uiteindelijk intern in diverse delen van ons productieproces. Zowel in de geautomatiseerde prefabricage van onze houtskeletbouwelementen als in de assemblage in onze hallen én op de bouwlocatie in Amsterdam. Vanuit Tekla Structures sturen wij al onze machines aan: van onze speedcuts machines, een SCM Gabbiani GT2 verschillende andere SCM machines en maar liefst drie Mobi one machines waarvan één zelfs een complete straat is.”

Elk detail van een woning in 3D

“Tekla Structures maakt het mogelijk om alles in z’n geheel te modelleren”, vertelt van der Kallen. “Rechtstreeks machines aansturen vanuit een 3D-model vereist dat álle maten tot op het kleinste detailniveau kloppen en materiaal- en stuklijsten eenvoudig kunnen worden gegenereerd. Tekla Structures voorziet in deze functionaliteit en stelt ons tevens in staat om bouwdelen te maken. Door op kantoor gedetailleerder voor te bereiden winnen wij veel tijd bij de productie, wat leidt tot consistentere kwaliteit en concurrentievoordeel.” Door de manier waarop Barli de BIM-software inzet, ontstaat er een papierloos digitaal proces. Van der Kallen: “Zo zijn er voor het project ‘Juf Nienke’ 13.000 werktekeningen gemaakt, waarvan slechts een handjevol is geprint. Wij gebruiken tablets waarbij elke medewerker zijn eigen gedetailleerde tekeningen heeft om zijn deel te kunnen doen.”

Elke dag een beetje beter

Op dit moment realiseert Barli bijna 900 woningen per jaar en heeft ze als ambitie om dé woningfabriek van Nederland te worden door verder te automatiseren en digitaliseren. Twan Vrijsen, verantwoordelijk voor de marketingcommunicatie bij Barli: “We zien een enorme behoefte aan betaalbare woningen, die duurzaam zijn én het liefst zo snel mogelijk gerealiseerd kunnen worden. Daar biedt onze bouwmethode kansen. Enerzijds omdat we met bio-based materialen heel duurzaam bouwen. Anderzijds omdat het proces in onze woningfabriek efficiënt is ingericht en we bijvoorbeeld geen hinder ondervinden van weersomstandigheden. Dat is goed voor de kwaliteit van de woning én fijn voor onze mensen. Voor ons is dat ook een belangrijke vorm van duurzaamheid.”

Waar soms gedacht wordt dat prefab woningen eenheidsworst zijn of minder lang mee zouden gaan, bewijst Barli het tegendeel. Vrijsen: “Wij bouwen gevarieerd, zowel grondgebonden woningen als gestapeld. Daarbij zijn de standaard woningtypes uit ons woningconcept het vertrekpunt. Maar dat wordt per project altijd op maat uitgewerkt met locatie specifieke eisen of wensen vanuit de doelgroep.” En die levensduur dan? “Houtbouw is in Nederland nog niet zo ingeburgerd als het bijvoorbeeld in Scandinavië is. Houten woningen gaan net zo lang mee als traditioneel gebouwde woningen. Niet voor niets is Juf Nienke door architecten bestempeld als ‘Future Icon’ voor Amsterdam!”, aldus een enthousiaste Vrijsen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details