Platform over beton en staal in de bouw
Maaseiker bedrijf verdubbelt de verwachte levensduur van betonconstructies

Maaseiker bedrijf verdubbelt de verwachte levensduur van betonconstructies

Van constructies in beton en staal kan de firma zo de veiligheid vaststellen, zelfs opdrijven, en de levensduur drastisch verlengen. We denken hierbij aan kunstwerken en utilitaire bouwwerken of een combinatie van beiden, zoals de Zeelandbrug. Maar ook tunnels en kantoor- of woontorens behoren tot het werkgebied.

Niet-destructief onderzoek van betonstaal met betonradar en Ferroscan. (Bron: Boosten Betonadvies)

Nadruk op innovatie

De hele aanpak van Bjond Innovation is gesteund op innovatie en out-of-the-box denken. Zo ontwikkelde de firma, zelf of samen met externe specialisten, eigen onderhouds- en herstelstrategieën, eigen meet- en monitoringapparatuur en nieuwe anti-corrosieconcepten tot en met compleet nieuwe bouwmaterialen en superbeschermende tolerante coatings.

Kop van de sensor.

De Zeelandbrug, een echt huzarenstukje

Enige tijd geleden werd Bjond Innovation aangezocht om de Zeelandbrug, de langste brug van Nederland en tevens geklasseerd als monument, te inspecteren. Het onderzoek betrof de (rest)levensduur van de 25 jaar oude beschermende coatings op de pijlers. Dit onderzoek was gebaseerd op monsternames en metingen in situ. Het is echter een moeizame, tijdrovende en dure operatie om mensen daar ter plekke te brengen voor een dergelijk onderzoek. Bovendien betreft het hier momentopnames die niet steeds betrouwbaar genoeg zijn voor het maken van langtermijnprognoses omtrent het toekomstig gedrag van de bouwmaterialen.

Corrosiesensor ingebouwd in de Zeelandbrug voor monitoring conditie reparaties.

Permanent en betrouwbaar meten vanop afstand

Om bovenvermelde tekortkomingen te verhelpen, werkte Bjond Innovation de hard- en software uit voor continue metingen op afstand. Hiervoor ontwikkelde ze kleine sensoren met een zender, die permanent kunnen worden uitgelezen zonder dat nog iemand ter plaatse moet gaan. De units, met de grootte van een smartphone, zullen op strategische plaatsen in de pijlers worden aangebracht en toelaten om realtime vast te stellen hoe de materialen zich ‘voelen’ of gedragen en welke beschermende interventies desgewenst nodig zijn. Het betreft hier de doorontwikkeling voor de bouwsector van een monitoringssysteem dat afkomstig is uit de olie- en gasindustrie. Bjond Innovation verbeterde het procedé en spitste het toe op de betonsector waardoor makkelijke, veilige en genormeerde metingen op afstand mogelijk werden. De doorgedreven miniaturisatie van de meetapparatuur en hun behuizing hebben hier geleid tot een betaalbaar systeem dat geen menselijke interventie meer vergt bij het bouwwerk zelf.

Halfcelpotentiaalmetingen aan wapeningsstaal in beton.

De verwachte levensduur van beton verdubbeld

In samenwerking met een externe partner ontwikkelde Bjond Innovation ook een nieuw materiaal om beton beter te beschermen tegen zuren. Het gaat om een ‘koude keramiek’, een mortelachtige substantie, gemaakt uit schone grondstoffen zoals klei, graniet en silicaten. Het aanbrengen van deze materie, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, valt tot 20% kostenefficiënter uit dan andere, vergelijkbare systemen. De techniek maakt het mogelijk om de verwachte levensduur van beton te verdubbelen van 20 naar 40 jaar. Het brengt tevens een enorme besparing met zich mee op het vlak van latere reparatie- en onderhoudskosten. Bovendien zorgt het voor een sterk verhoogde veiligheidsfactor. Ook op vlak van duurzaamheid, met name de langere levenscyclus van de gebruikte materialen, is het onbetwistbaar een zegen voor mens en milieu. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details