JM Construct
01:26
29-08-2018

Maatwerk en automatisaties voor de betonindustrie

Al tientallen jaren produceert JM Construct voor de betonindustrie maatwerk bekistingsmallen voor de meest uiteenlopende producten. Ook leveren de experts uit Maaseik een wezenlijke bijdrage aan de automatisatie van deze sector, getuige de bouw van complete installaties en machines. Meest recente ontwikkeling is een modulair bekistingssysteem. Een gesprek met directeur Guy Schelfhout.

Door de jaren heen heeft JM Construct behoorlijk wat expertise kunnen opbouwen in het ontwerpen en produceren van bekistingsmallen en automatisaties specifiek voor de betonindustrie. Veel projecten die worden gerealiseerd door JM Construct zijn gelinkt aan de betonindustrie, maar de expertise reikt nog veel verder. “Zo ontwerpen en produceren we diverse typen bevestigingsmiddelen, zoals Z-plaatjes, staaldraadproducten en gewalste beugels, doen we aan metaalbewerking in alle soorten en maten en verzorgen we algemeen onderhoud, verbeteringen, revisies en montage in fabrieken. Het renoveren van bestaande stalen bekistingen is eveneens een groeimarkt voor ons, waarvoor we veel aanvragen krijgen”, zegt Schelfhout.

JM Construct

Modulair bekistingssysteem
Eén van de meest recente ontwikkelingen van JM Construct is het modulaire bekistingssysteem. Het is volgens Schelfhout het resultaat van een intense samenwerking met diverse grote producenten van prefab betonpanelen. “Zij hadden een probleem met hun bestaande stalen bekistingssysteem. De stalen bekistingsbalken waren eigenlijk te zwaar om op een goede manier te kunnen verwerken tot een mal. Door het hoge gewicht en het manoeuvreren met een takel ontstonden bovendien veel onnodige schades. Wij hebben het proces verbeterd door in eigen beheer een nieuw, modulair bekistingssysteem uit aluminium te ontwikkelen. De profielen zijn zo ontworpen dat één opzetstuk bestaat uit een boven- en onderbalk. Elke bovenbalk kan op een eenvoudige manier met elke onderbalk gecombineerd worden. Het aantal combinaties is dus quasi oneindig. De ombouwtijd wordt via dit systeem flink gereduceerd. Een ander voordeel is dat de uitvoering in aluminium veel minder zwaar is wat het manipuleren ten goede komt. Inmiddels hebben we octrooi aangevraagd op het systeem en zijn reeds duizenden stalen balken vervangen door het modulaire, aluminium bekistingssysteem.”

JM Construct JM Construct

Het modulaire bekistingssysteem is slechts één voorbeeld van de vele oplossingen die JM Construct de afgelopen jaren heeft aangedragen aan de betonindustrie. “We houden de markt nauwlettend in de gaten en anticiperen op nieuwe ontwikkelingen”, zegt Schelfhout. “Zo zijn we nu stilaan in de eindfase beland om bekistingsmallen te fabriceren op basis van EPS. We hebben er al goede eerste resultaten mee behaald. EPS laat het toe om relatief voordelig complexe 3D-vormen te realiseren in beton. Historisch gezien wordt EPS als verloren bekisting toegepast, maar door onze nieuwste ontwikkeling kunnen we het gaan hergebruiken. Een heel interessante ontwikkeling, waarbij we EPS combineren met staal.”   

Tekst | Roel van Gils   Beeld | JM Construct

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Jager Meng- en RecyclingtechniekPrinses Amaliaviaduct