Platform over beton en staal in de bouw
Producten

Maatwerk in de staalmachinebouw

Pal naast de A4, op een bedrijventerrein bij afslag Leidschendam, bouwt APS ingenieuze machines voor de staalindustrie. Geen catalogusproducten, maar...

aps-2-kopieren

17 april 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Pal naast de A4, op een bedrijventerrein bij afslag Leidschendam, bouwt APS ingenieuze machines voor de staalindustrie. Geen catalogusproducten, maar maatwerk voor veeleisende klanten. APS staat voor Automatic Production Systems, dat is waar eigenaar Rob Rehorst zich al sinds 1986 mee bezighoudt.

Rob Rehorst

Rob Rehorst: “Wij maken en leveren machines die bijzonder zijn.”

 

“Ik ben ooit begonnen bij het oude APS, waar we meetsystemen maakten voor de hout- en staalindustrie”, vertelt hij. “In 1996 begon een samenwerking met het grote Kaltenbach, dat APS in 2002 overnam. In 2009 werd het bedrijf echter gesloten, vertrok de knowhow naar Duitsland en stond vijftig man personeel op straat. Ik heb toen vijf jaar een uitstap gemaakt in de winkelafbouw, maar mensen uit de staalsector bleven contact houden.”

BHC klopt aan

In 2014 kwam het grote keerpunt, nota bene uit Schotland. Rehorst: “BHC uit Schotland nam contact op. Dat is een staalbouwer die duizend ton staal per week verwerkt! Om het in perspectief te plaatsen: daar doet de gemiddelde Nederlandse verwerker een jaar over. BHC vroeg of ik een productielijn kon automatiseren en herinrichten. Met een oud-collega, die een softwarebedrijf had, ben ik daarheen gegaan en in 2015 kregen we de opdracht gegund. Voor twee man een enorme klus.”

Ladensysteem

Die klus zorgde ervoor dat andere bedrijven met vragen en nieuwe opdrachten kwamen. “Zo vroeg staalbouwer Siem Steur uit Volendam bijvoorbeeld of wij een boormachine konden aanpassen en een pons-knipmachine konden ombouwen met een ladensysteem voor platte strippen, een soort dynamisch magazijn dat opslaat en sorteert. Dat hebben we toen helemaal nieuw ontwikkeld en gemaakt. Je hoeft het systeem alleen maar aan te vullen, de rest gaat volautomatisch en wordt aangestuurd vanuit de software. Ook reststukken worden in het ladensysteem bewaard en gebruikt als dat een bruikbare strip is. In downtime reorganiseert het systeem zelf de nieuwe voorraad in alle lades met stripmaten. Er komt geen mens aan te pas. Een mooi voorbeeld van een maatwerkmachine speciaal gemaakt volgens de wensen van de klant.”

De RDR-1036 High Capacity Drill.

De RDR-1036 High Capacity Drill.

 

Alleskunner

Een recenter voorbeeld van maatwerk: BHC klopt wederom aan bij APS. Het Schotse bedrijf heeft de opdracht om 23 duizend ton staal te leveren voor een enorm bouwproject in Birmingham. Rehorst: “Dat gaat flink de hoogte in en de hoofddraagconstructie komt buiten het gebouw. De uitdaging is dat de enorme H-balken, die wel 24 meter lang kunnen zijn, niet gezaagd mogen worden. Een zaagsnede is namelijk niet vlak genoeg om er een plaat op te lassen en vervolgens een balk op te plaatsen. De constructeur keurt dat niet goed. Het moet dus gefreesd worden, en daarvoor is geen machine op de markt. Aan ons de vraag of wij een machine kunnen maken met drie boorassen, die een H-balk op de kopse kant vlak kan frezen en tegelijkertijd – in dezelfde arbeidsgang – gaten kan boren en kan scriben (markeren). Ons antwoord: wij kunnen dat. Zo maken wij het nu mogelijk dat BHC kan leveren voor Birmingham. Dit is een typisch voorbeeld van de vragen die wij krijgen en kunnen oplossen. Het is gebaseerd op vertrouwen in onze kunde om zeer snel en klantspecifiek mee te denken.”

Nog een voorbeeld dichter bij huis: “Holland Staal verwerkte met de oude Peddinghaus-machine met een dag- en een avondploeg 160 ton staal per week”, aldus Rehorst. “Wij hebben een nieuwe machine geleverd en nu draait men in één dagploeg 165 ton, ruim een verdubbeling van de productiecapaciteit. Daar maak je een klant blij mee.”

Maatwerk

Wat onderscheidt APS van andere aanbieders? Rehorst: “De meeste staalmachinebouwers hebben catalogussen en leveren standaardproducten. Wij maken en leveren machines die bijzonder zijn; maatwerk dat precies doet wat de klant nodig heeft. Ik heb pas een ponsmachine verkocht en de klant wilde een markeerwiel die geen standaard letters van 10 mm maakte, maar van 15 mm en ook dieper. We kregen die order omdat wij zo’n machine kunnen ombouwen voor het gewenste, speciale markeerwiel. Wij zijn flexibel genoeg om mee te denken met onze klanten en hun vragen.” De ambitie? “Mee kunnen concurreren met de huidige aanbieders en flink groeien, maar dat doen we al!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%