Platform over beton en staal in de bouw
Maatwerkondersteuning voor het veiligheidsbewustzijn

Maatwerkondersteuning voor het veiligheidsbewustzijn

Veiligheidsgedrag wordt minder vrijblijvend

Tot nu toe bepalen bouw- en bouwgerelateerde bedrijven zelf in hoeverre zij de uitgangspunten en kernwaardes van de Veiligheidsladder integreren in hun bedrijfsvoering. Dat verandert echter nu grote opdrachtgevers in de bouwsector met ingang van 2021 vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) het veiligheidsbewustzijn als verplichting opnemen in aanbestedingen en contracten.

De ondertekenaars van de GCVB hebben in het traject ‘Veiligheid in Aanbesteding’ (ViA) afgesproken dat zij alleen nog partijen selecteren die met behulp van de Veiligheidsladder kunnen aantonen dat er voldoende veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie aanwezig is. IMR Advies ondersteunt organisaties met een maatwerkaanpak om dit snel en effectief te regelen.

Uiteenlopende mogelijkheden

De manier waarop de Veiligheidsladder wordt toegepast, is afhankelijk van het soort en de omvang van het bouwproject. “Voor een laagbouwproject bijvoorbeeld voldoet een self-assessment om het veiligheidsbewustzijn aan te tonen”, vertelt Mark van den Berg, senior projectadviseur bij IMR Advies. “Voor complexere projecten en projecten met een hogere contractwaarde is al een ervaringsaudit nodig, waarbij het veiligheidsbewustzijn wordt getoetst door een onafhankelijke certificeringsinstantie. En dan is er nog de reguliere certificering met een brede audit op kantoor en enkele lopende werklocaties.”

Zelfbewust worden

IMR Advies heeft inmiddels een ruime ervaring in de toepassing van de Veiligheidsladder en gelooft dat een maatwerkaanpak het beste resultaat geeft. “Eigenlijk zou ik tegen iedereen die op enigerlei wijze moet voldoen aan de Veiligheidsladder willen zeggen: ‘Neem even contact met ons op.’ We kunnen helpen om de optie te kiezen die bij past bij de organisatie, het self-assessment uitvoeren en opvolging geven aan de acties die nodig zijn om aan de Veiligheidsladder te voldoen, zoals het schrijven van werkinstructies, het voorlichten van medewerkers en het begeleiden van audits door de certificeringsinstantie. Zeker is dat de organisatie zelfbewuster wordt. De ene komt tot de ontdekking dat er al veel zaken goed geregeld zijn, de andere realiseert zich dat er nog veel te doen is. In beide gevallen is de eerste stap in de richting van het veiligheidsbewustzijn al gezet.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details