Oostende Maritiem Onderzoekscentrum De Waal Solid Foundations
01:27
30-10-2018

Maritiem Onderzoekscentrum | Solide basis met dubbel-grondverdringende schroefpalen

De sleeptank en het golfbassin van het nieuwe maritiem onderzoekscentrum in Oostende zijn gefundeerd op dubbel-grondverdringende schroefpalen van De Waal Solid Foundations. In totaal heeft de funderingsspecialist maar liefst 656 palen aangebracht, waarvan het merendeel volledig gewapend.

De Waal Solid Foundations is ontstaan uit de fusie van De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken medio 2017. “Door de toename van het aantal werven, de toename aan verschillende technieken en de grotere spreiding in België, Nederland, Frankrijk, Polen en Roemenië groeide de behoefte om één centrale organisatie te creëren”, zegt CEO Olivier Rens. “Dankzij het samenvoegen van de organisaties is onze dienstverlening nog verder geoptimaliseerd. Specifiek voor het
maritiem onderzoekscentrum zijn we gevraagd omdat we bijna kind aan huis zijn in Oostende en weten hoe de ondergrond zich daar gedraagt.”

Oostende Maritiem Onderzoekscentrum De Waal Solid Foundations‘Omdat er een vrij zware zandlaag doorboord moest worden, hebben we onze zwaarste machine ingezet om op diepte te geraken.’

Tot in de tweede zandlaag
“We zijn van oudsher heel actief in de omgeving van Oostende en hebben er tal van werven uitgevoerd”, vervolgt Rens. “In dit geval is gekozen voor dubbel-grondverdringende schroefpalen om trillingshinder en lawaai te voorkomen. Ook wordt er geen grond uitgehaald. Het is een meer milieuvriendelijke techniek. Op basis van de tekeningen van het studiebureel met een minimale paaldiameter omwille van de zettingseisen, hebben wij zelf de berekening van de palen gemaakt. De palen zijn uitgevoerd tot in de tweede zandlaag in lengtes van 18 á 19 meter. Anders dan de tussenliggende lagen is deze tweede zandlaag weinig zettingsgevoelig, zo weten we uit ervaring.”

Niet-alledaagse constructie
Het aanbrengen van de palen voor zowel de sleeptank als het golfbassin is op een tijds­bestek van twee maanden uitgevoerd door De Waal. “Omdat er een vrij zware zandlaag doorboord moest worden, hebben we onze zwaarste machine ingezet om op diepte te geraken. Het aanbrengen van de palen is vanaf het maaiveld gebeurd. De put was enerzijds te klein om de machine te positioneren. Bovendien was het voor de stabiliteit van de machine beter om het aanbrengen van de palen vanaf het maaiveld uit te voeren. De bovenste 5 meter van de palen is zonder wapening uitgevoerd, zodat na het uitgraven van de put de palen eenvoudig ingekort konden worden. De vloer van beide tanks staat op dezelfde palen, om alle zettingen te vermijden. Een niet-alledaagse constructie.”

De Waal Solid Foundations heeft alle 656 dubbel-grondverdringende schroefpalen in een recordtempo van slechts twee maanden aangebracht. En dat met slechts één machine. “Een mooie klus voor ons als funderings­specialist”, besluit Rens.     

Tekst | Roel van Gils  Beeld | De Waal Solid Foundations
Uitgelichte afbeelding: 
De palen zijn uitgevoerd tot in de tweede zandlaag in lengtes van 18 á 19 meter.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Oostende Maritiem Onderzoekscentrumrotterdam up:town