02:09
11-10-2016

Mechelen | AFAS-stadion

Het roemrijke ‘Achter de Kazerne’ is niet meer. Voetbalclub KV Mechelen (BE) werkt sinds kort zijn partijen af in het AFAS-stadion. Althans, in een deel ervan, want hoofdaannemer Willemen leverde voor de start van het huidige seizoen de eerste fase op. Op slechts vier maanden tijd maakten oude faciliteiten aan de langszijde van het veld plaats voor een gloednieuwe tribune met vijfduizend zit- en 2.120 staanplaatsen. Fase 2 is ondertussen volop aan de gang en zal uiterlijk augustus 2016 zijn afgerond.

Beide fasen zijn goed voor een totale capaciteitsverhoging van 13.000 naar 18.500. Voor de totale werken is een budget van circa €9,1 miljoen vooropgesteld. Inclusief het buitenschrijnwerk, de speciale technieken, de inrichtingswerken, de afwerking en de omgevingsaanleg betreft het echter een relatief beperkt budget voor een stadion met dergelijke omvang. Het uitgangspunt voor de hoofdaannemer hield in binnen dit budget en geleid door een erg strikte planning een functionele casco-bouw in te planten volgens het ontwerp van AE+ Architecten. “Het draaiboek konden we allerminst opvatten als een evidentie aangezien we voor fase 1 de bestaande staanvakken H, I, J en K en zittribune M pas na het laatste fluitsignaal van het vorige seizoen konden slopen”, stelt directeur der werken Jorgen Bornauw.
“Bovendien willen bestuur, spelers en supporters uiteraard de eerste match van het nieuwe seizoen afwerken in de nieuwe tribune. De handhaving van kostprijs en uitvoeringstermijn vroeg zodoende een nauwe samenwerking tussen alle partijen. Onze jarenlange sponsoring versoepelde de contacten met de club en gaf ons daarbovenop een extra stimulans.”

Productie- en voorbereidingstijd

De vrij late start, samen met de snelle oplevering maakte dat doorgedreven voorbereidingen noodzakelijk bleken. Gezien de relatief lange uithardingsduur van beton bijvoorbeeld, bleek storting ter plaatste in de hoofdzaak niet mogelijk. “We opteerden voor een maximaal gebruik van prefab elementen die een relatief lange productie- en dus voorbereidingstijd vereisen. Wel was het noodzakelijk om enerzijds funderingen en een tweehonderdtal palen, naast het storten en uitharden van paalkoppen en funderingsbalken anderzijds, ter plaatse uit te voeren. In laatstgenoemde werken kroop een groot aandeel van de tijd in, maar eenmaal deze werden afgewerkt, verliepen de werken aan de bovenbouw heel vlot; afgezien van een aantal specifieke verbindingsknopen die we ter plaatste dienden te storten ter bevordering van de stabiliteit van de tribune.”

Een zwaar voorbereid optimalisatietraject liet het bouwteam aansluitend toe de werken op locatie zo vlot mogelijk te laten verlopen. “De staalconstructie voor de overkapping en de gevel bijvoorbeeld, goed voor meer dan 220 ton, diende op voorhand volledig te worden uitgewerkt.”

Werfzone vrijwaren

Naar materialen toe betreft het een vrij klassieke bouw, zonder bijvoorbeeld de nood naar voorgespannen beton. Een aparte bouwtechniek hanteerde de aannemer echter wel in de montage van de grote gevelkolommen. “De staantribune is opgebouwd uit enorme betonnen gevelkolommen (+50 ton). De plaatsing en fijnregeling daarvan stelde ons voor een grote uitdaging. We ontwierpen een staalregelconstructie voor de bevestiging aan de onderbouw zodat we grote schoren konden vermijden. Het plaatsen van 3D-schoren van twintig tot dertig meter lang was immers geen optie aangezien gans onze werfzone zich achteraan bevond en dit anders de werken met maanden zou vertragen.” Een andere bewuste keuze omvatte de opsplitsing van fase 1 in twee gelijkwaardige werven. “Iets wat normaal enkel van toepassing is bij omvangrijke (burgerlijk) bouwkundige projecten, maar ook hier zijn toepassing vond omwille van de aanzienlijke lengte van 120 m.”

Spelers alle vrijheid gunnen 

Onlangs startte de aannemer met de afbraak en heropbouw van de ‘Telenet’-kant. Achter de goal komt een nieuwe tribune met staan- en zitplaatsen die vervolgens via een bochtconstructie wordt aangesloten op de eerste fase. Hierin zitten onder meer loges, skyboxen, een kinderdagverblijf en kantoorruimte verwerkt. “Deze fase gunt ons meer tijd in uitvoering maar gaat daarentegen volledig door tijdens het voetbalseizoen. Nochtans krijgen we deze fase geen vrij spel maar stellen we alles in het werk opdat spelers alle vrijheid krijgen om het seizoen op de meest comfortabele manier te volbrengen”, besluit Bornauw.

Beeld: Willemen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Uitnodiging Technische excursie, BetonInfra