02:58
20-03-2015

mechelen | AZ Sint-Maarten

De nieuwbouw van academisch ziekenhuis Sint-Maarten verenigt drie campussen, twee uit de binnenstad van Mechelen en één uit Duffel. Het gebouw in Mechelen krijgt een vloeroppervlakte van ongeveer 21 voetbalvelden. Het project is in BIM uitgewerkt ter voorkoming van ‘rework’ en faalkosten. Algemeen aannemer MBG voert momenteel de ruwbouwwerken uit. Tijdwinst wordt geboekt door de trappenkernen eerst te bouwen tot en met de zevende verdieping, om vervolgens de prefab constructie hier rondom te realiseren.

Directeur der werken Kurt van den Plas van MBG zegt over het zorgbouwproject: “Vanuit ons bedrijf werken dertien stafleden, vanaf de werfvoorbereiding, mee aan het AZ Sint-Maarten. Het team bestaat uit een projectdirecteur, een projectleider ruwbouw met drie werfvoorbereiders, een projectleider gevels/daken met een werfvoorbereider, een BIM-coördinator, een Revit-tekenaar, drie werfleiders en een secretaresse. Op de werf zijn nu ongeveer 120 arbeiders actief in de ruwbouw. Vanaf april beginnen we met het wind- en waterdicht maken van de eerste van drie gebouwzones. Binnenkort starten we het Beoveld en het parkeergebouw op. Wij trachten elk project in bouwteamgedachte uit te voeren, waar wij als aannemer meer dan alleen maar de rol van uitvoerder willen spelen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor alle partijen alleen maar voordelen oplevert.”

Geen ‘rework’
“MBG werkte een kleine tien jaar geleden voor het eerst met BIM bij een industrieel petrochemisch project”, zegt Van den Plas. “Onze studiedienst CFE waar ongeveer vijftien ingenieurs en tekenaars werken, realiseerde ook reeds een aantal projecten in BIM, maar niet van deze orde. Werken met BIM heeft voor- en nadelen. De baten van BIM moeten groter zijn dan de lasten. Groot voordeel is dat je alles in het model kunt terugvinden. Tijdswinst in de uitvoering wordt behaald door het uitsluiten van ‘rework’. Doordat clashes al op voorhand worden ontdekt en niet in situ op de werf vastgesteld worden, besparen we ook op faalkosten. Nadeel is dat er meer taken verschuiven van de ontwerpers naar de aannemer. Wij moeten de uitvoeringsplannen uit het model destilleren, want helaas lopen onze bekisters nog niet rond met het 3-D model op de werf. Zij hebben 2D-uitvoeringsplannen nodig. De werkvoorbereiding is daardoor intensiever en vergt 20 tot 25% meer mankracht.”

Kernen eerst
Van den Plas: “De totale uitvoeringstermijn van 35 maanden voor de gesloten ruwbouw lijkt comfortabel, maar is het niet. Door de complexe trappenkernen eerst te bouwen – tot en met de zevende verdieping – konden deze uit de kritische planning gelicht worden. Vervolgens kunnen we de relatief eenvoudigere prefab constructie met kolommen, vloeren en wanden in een snel tempo
hier omheen bouwen. De arbeidsintensieve kernen zijn opgetrokken met een zelf-klimmende wandbekisting, waarbij de torenkranen alleen worden ingezet voor het betonstorten. Zo konden de torenkranen volop gebruikt worden voor de montage van de prefab elementen, waaronder de façades. De keuze van sandwich betonnen gevelelementen was noodzakelijk om de korte planning te respecteren en vraagt veel werkvoorbereiding. Alle details en aansluitingen dienen voorafgaand mee gecoördineerd te worden. Kortom, een bijzonder complex bouwproject.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen Foto’s: MBG


Prefab betonconstructie voor enorm ziekenhuis in Mechelen
Megaton Prefab Systems engineert en produceert de prefab ruwbouw voor het academisch ziekenhuis St. Maarten in Mechelen, één van de grote bouwwerken die recentelijk in België op de markt kwam. De opdracht behelst 120.000 m² kanaalplaatvloeren, 254 trappen, 2.679 kuub voorgespannen betonelementen en 1.363 kuub gewapende elementen. Het beton wordt in de loop van 2015 en 2016 geleverd. Megaton Prefab Systems in het Vlaamse Ninove is onderdeel van de bouwgroep Willy Naessens, met acht productiehuizen in België. “Wij zijn het commercieel aanspreekpunt in België, Nederland en Luxemburg voor welfsels, draagstructuren, brugdekliggers, industriële wandelementen, trappen en liftschachten”, zegt commercieel manager Richard Marijnissen namens Megaton Prefab Systems. “De verkoop aan aannemers nemen wij voor onze rekening. De productiecapaciteiten zullen in de nabije toekomst worden vergroot waardoor de marktpositie uitbreidt, waarschijnlijk met een eigen kantoor in Nederland.”

Meedenken met klanten
Over de bouw van het ziekenhuis in Mechelen zegt Marijnissen, die de plannen bestudeerde en de offerte opmaakte met collega Lindert De Cuyper: “Na intensieve meetings, studies en aanbieden van oplossingen kregen wij eind januari 2014 de opdracht van MBG voor de prefab betonproductie van het AZ St. Maarten. Het is een opdracht van enkele miljoenen euro’s aan prefab elementen. Dit geeft ons een continue flow aan werk voor bijna twee jaar. Momenteel werken er tien mensen van Megaton Prefab Systems aan het project. Wij zorgen niet alleen voor levering maar engineeren en begeleiden het project ook. Wij werken nauw samen met MBG en Grondmij (studiebureau) om efficiënte en doeltreffende totaaloplossingen te realiseren. Door de goede samenwerking met opdrachtgever MBG verloopt dit vlekkeloos. Megaton Prefab Systems is meer dan enkel een kwalitatief hoogstaande leverancier met voldoende productiecapaciteiten. Wij denken mee met onze klanten. Onze projectingenieurs, tekenaars en fulltime planner kunnen dit beamen. Wij zijn hier trots op, of op zijn Belgisch: ‘zeer fier’.”

Bouwinfo
Opdrachtgever 
AZ Sint-Maarten, Mechelen
Ontwerp VK STUDIO, Roeselaere
Advies constructie GRONTMIJ N.V., Mechelen
Technieken INGENIUM, Brugge
Veiligheidscoördinator IBEVE vzw, Heverlee
Uitvoering MBG, Antwerpen (Wilrijk)
Grondwerken Houwelyckx, Sint-Katelijne-Waver
Bemaling Smet – GWT, Dessel
Wapeningsstaal Delrue, Herseaux
Paalfunderingen Franki Foundations, Koekelare
Aardingswerken Hommema, Kapellen
Prefab gewapend beton Megaton Prefab Systems, Ninove
Beton Inter-Beton, Mechelen
Predallen Kerkstoel 2000+, Grobbendonk
Arcitectonisch beton Loveld, Aalter
Toebehoren Plakabeton, Ternat
Aluminium buitenschrijnwerk THV Vlado – C&S, Aalter
Tuinarchitectuur KM Tuinplanning – Koen Mennes, Kontich
Bouwperiode oktober 2013 – medio 2018
BVO 105.000 m²
Bouwsom ruwbouw 80 miljoen euro
Bouwsom binnenafwerking 40 miljoen euro

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners