Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Meer controle voor kleinere staalbedrijven

APS-1
Compacte, betaalbare kwaliteitscombinatie.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | APS Europe

15 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Uitbesteden of zelf doen? Dat is de vraag die Rob Rehorst heeft laten onderzoeken voor de kleinere staalbouwer als het gaat om het boren en zagen van profielen. “Grotere staalbouwers hebben daar eigen machines voor, bedrijven die tussen de 700 en 1200 ton staal verwerken, laten het zagen en boren doorgaans over aan de toeleverancier. Uit ons onderzoek blijkt dat het zelf uitvoeren van deze bewerkingen al snel voordeliger kan zijn. APS Europe heeft hiervoor een nieuwe, compacte boor-zaagcombinatie in huis die zich binnen vijf jaar terug kan verdienen.”

APS Europe ontwerpt en bouwt machines voor de staalindustrie. De aandacht lag tot voor kort op de grote en middelgrote staalbedrijven in binnen- en buitenland, waarvoor de Haagse onderneming portaal boormachines, bandzagen en ponsinstallaties op maat maakt. Om de focus te verbreden naar de kleinere staalbedrijven, heeft Rehorst onderzoek gedaan naar de mogelijkheden binnen dit marktsegment.  

Rob Rehorst: “Met deze zaag-boorcombinatie is de investering ruim binnen de vijf jaar terugverdiend.”

Terugverdientijd

“We hebben recentelijk een eerste compacte boor-zaagcombinatie gebouwd met een 18 meter aanvoerbaan en 12 meter afvoerbaan”, begint Rehorst. “Nu weten we dus ook wat die voor de klant moet kosten en dat loopt richting drie ton. Uit het onderzoek weten we staalbedrijven die jaarlijks rond de duizend ton staal verwerken, ongeveer 60 duizend euro per jaar aan zaag- en boorkosten kwijt zijn. Op dit moment zal het waarschijnlijk nog iets hoger liggen omdat de staalprijzen recentelijk enorm gestegen zijn. Dat betekent dat de investering ruim binnen de vijf jaar is terugverdiend.”

Combinatie

Het betreft een combinatie van de RDi-515 boormachine en de RS-500 bandzaag in de bekende APS-kwaliteit. Rehorst: “Deze nieuwe en compacte boormachine met drie boorassen heeft een maximum profielbereik van 640 mm bij  340 mm en een magazijn van vijf gereedschappen. De direct drive boormotoren hebben elk een vermogen van 21 kW, zijn watergekoeld en gaan tot 5.000 toeren. Dat maakt ze ook geschikt voor freeswerk. Uiteraard is deze installatie met het MultiPro-III bedieningsprogramma gereed voor de toekomst. Het inlezen van NC-bestanden, optimaliseren van producten, bestelbonen genereren en het bijhouden van productie data zit standaard bij deze machine.” 

Compacte boormachine met krachtige direct drive motoren en drie boorassen.

Korte levertijden 

Een groot voordeel van de boor- en zaagbewerkingen in huis halen is volgens Rehorst tijdwinst. “De levertijden van gezaagd en geboord bestellen van profielen zijn de langer geworden en dat kan menig staalbouwer zich niet veroorloven. Het moet tegenwoordig steeds sneller. Met de compacte APS-combinatie kun je gewoon handelslengtes inkopen en op voorraad houden en op bestelling profielen in eigen huis bewerken. Een staalbedrijf met levertijden van een of twee dagen maakt tegenwoordig goede vrienden.”

Compact en flexibel

APS Europe heeft veel energie gestoken in het compact maken van de boor-zaagcombinatie. Rehorst: “Onze nieuwe combinatie is slechts 1 m breed, 1.60 m hoog en 2,5 m diep. Een oude versie die 600 mm kan verwerken is twee keer zo breed en hoog. Af- en aanvoerbanen zijn op lengte naar keuze te bestellen. Met een deel vast en een deel verrijdbaar kunnen we hierin ook in allerlei flexibele oplossingen voorzien. Wat we ook als optie adviseren om in plaats van de RS-500 bandzaag een RS-800 te plaatsen. Daarmee kun je in plaats van 275 mm wel 500 mm onder verstek zagen. Compact, flexibel, veelzijdig, goedkoper en ook snel kunnen leveren, wat wil je nog meer?”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details