01:49
29-05-2018

Meer maatwerk-software en automatisering in de bouw: de stap naar 3D

Nu de bouwwereld weer floreert, gaan de ontwikkelingen sneller dan ooit. Vragen die een paar jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden, zijn nu aan de orde van de dag. ‘Waar halen we de mensen vandaan?’, ‘Hoe komen we tegemoet aan de enorme tijdsdruk?’ en ‘Wat is de meest efficiënte werkwijze nu elk uur telt?’ Automatisering en de juiste software bieden dan uitkomst.

“Het gaat weer goed in de bouw”, trapt Bart Zwager, commercieel directeur van Technosoft, af. “Maar dit heeft ook een andere kant. Vakmensen zijn moeilijk te vinden, de werken worden ingewikkelder en de bouwtijden korter. De tijd is rijp voor meer automatisering. Architecten, constructeurs en tekenbureaus zijn al vertrouwd met 3D ontwerp- en tekenprogramma’s. Maar wie in deze tijd wil meedraaien, moet ook de stap zetten naar 3D-rekenprogramma’s.”

Specifiek voor constructeurs
3D-rekenprogramma’s helpen constructeurs bij de berekening van complexe constructies. Sommige software is ingewikkeld en tijdrovend, maar programma’s als AxisVM werken snel en efficiënt. “Hiermee kunnen ervaren constructeurs – eventueel met een training – direct aan de slag”, vertelt Rob Rekers, salesmanager van Technosoft. “AxisVM sluit bovendien aan op de teken- en ontwerpprogramma’s Tekla en Revit. In de praktijk gebruiken constructeurs 2D- en 3D-rekensoftware naast elkaar. Dit is nog steeds de ideale mix tussen complexiteit en snelheid.” 

Onderscheidend vermogen door maatwerk
Innovatieve software biedt ook mogelijkheden om zich te onderscheiden. Veel bouwkundige partijen hebben de afgelopen jaren hun plannen uitgesteld, maar beschikken nu weer over budget. “Een klant van ons is gespecialiseerd in draagbalken voor prefab-betonvloeren en ontwikkelde de Sigmabeam”, geeft Rekers als voorbeeld. “Om deze extra brandwerende draagconstructies snel en efficiënt te berekenen, ontwikkelt Technosoft op dit moment de software waarmee constructeurs met hun standaardrekenprogramma’s ook die Sigmabeam kunnen berekenen. We hebben ruim 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van software en al 10 jaar ontwikkelen we maatwerksoftware voor derden vanuit onze locaties in Oost-Europa.”

Aardbevingsbestendig bouwen
Bijzondere mogelijkheden bieden de softwareprogramma’s in aardbevingsgebieden. Voor deze specifieke problematiek heeft Technosoft haar krachten gebundeld met het Italiaanse softwarebedrijf S.T.A.DATA die het programma 3Muri op de internationale markt aanbiedt. “Italiaanse bedrijven hebben ruime ervaring in aardbevingsbestendig bouwen. Wij verkopen deze software in Nederland, die exact aangeeft wat de huidige metselwerkbebouwing doet bij een aardbeving en welke versterking nodig is om het pand bestand te maken tegen de bevingen. In Groningen wordt deze software nu op grote schaal toegepast.”

Focus op kwaliteit
Technosoft mag zich rekenen tot de marktleiders op het gebied van constructieve rekensoftware. Om deze plaats te behouden, zijn bepaalde Technosoft-programma’s KOMO-gecertificeerd. “Het binnenhalen van een KOMO-certificaat is een ingrijpend proces”, bekent Zwager. “Toch gaan we op de ingeslagen weg door. Wij willen hierin voorop lopen. Onderdeel van het KOMO-certificaat is dat de software elk jaar wordt ge-audit. Gebruikers kunnen er dus zeker van zijn dat de software rekent met de actuele normen en voorschriften.”

Ondersteunen bij tekorten
Zwager weet dat constructeurs het druk hebben op dit moment. “Ik begrijp ook dat het een reden is om innovaties uit te stellen. Toch helpt software bij ingewikkelde en tijdrovende berekeningen. Het gaat zelfs verder. Er zijn al bedrijven die delen van hun werk bij ons onder willen brengen om nog flexibeler in de markt te kunnen opereren.”    

www.technosoft.nl

 

Tekst: Liliane Verwoolde    Beeld: Technosoft

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Tata Steel