Dan moet je bij Bouwen met Staal zijn. Deze stichting, dik 20 jaar geleden in het leven geroepen op gezamenlijk initiatief van ingenieursbureaus, (staal)bouwbedrijven, staalhandel en staalproducenten, zet zich vanuit Zoetermeer elke werkdag in voor het gebruik van staal in de bouw en infrastructuur in ons land. Om architecten, constructeurs, aannemers, staalbouwers en andere belangrijke disciplines in de bouw- en infrasector te faciliteren bij verantwoorde keuzes en toepassingen van staal in hun projectpraktijk biedt Bouwen met Staal bijvoorbeeld een helpdesk voor technische vragen, onafhankelijk technisch advies bij bouwprojecten en voorlichtingsbrochures, nieuwsbrieven en websites over toepassingsaspecten van staal zoals brandveiligheid en duurzaamheid. Maar misschien wel het meest essentieel voor goed gebruik van staal in de bouw is de kennisoverdracht.
Kennis van het materiaal staal en de opties en aandachtspunten voor de inzet van het materiaal in constructies van gebouwen en bruggen. Dat wordt door Bouwen met Staal verspreid via praktijk/-studieboeken, seminars, cursussen én – speciaal voor de (toekomstige) constructeur – via een complete serie vakopleidingen. Heb je (minimaal) een MBO-diploma richting Bouwkunde of Werktuigbouw of een vergelijkbaar niveau en je wilt je uiteindelijk opwerken tot constructief ontwerper met een mastertitel, dan kun je het benodigde opleidingstraject volgen bij Bouwen met Staal.
Dat traject begint bij Staalbouwkundig detailleren BmS. Tijdens deze opleiding op MBO-niveau leer je binnen een jaar tijd om geheel zelfstandig werktekeningen te maken van bouwkundige en civiele staalconstructies. Heb je de opleiding succesvol doorlopen, dan kun je doorstromen naar Staalbouwkundig tekenaar/constructeur BmS. Deze tweejarige, post MBO-opleiding stelt je in staat om je nog verder te bekwamen in het modelleren van constructies, maar brengt je vooral ook de benodigde theoretische kennis en praktische vaardigheden voor het rekenen aan constructies.
Om deel te nemen aan Staalbouwkundig tekenaar/constructeur, hoef je niet persé eerst Staalbouwkundig detailleren te volgen. Heb je een MBO 4 diploma met (voldoendes voor) de vakken wiskunde en mechanica, dan kun je je direct inschrijven voor Staalbouwkundig tekenaar/constructeur. Dat geldt ook als je al enige jaren werkzaam bent bij een ingenieursbureau, bouwonderneming of staalbouwbedrijf, in een relevante functie.
Twijfel je nog aan je basis-bagage op het gebied van wiskunde en mechanica, dan is ’t niet onverstandig om vooraf de aparte B-module van Bouwen met Staal te doorlopen. Je wordt dan flink bijgespijkerd in onder meer het ontbinden in factoren, rekenen met machten en wortels, functies en vergelijkingen en in belastingen, krachten, opleggingen, statische waarden en spanningen en vervormingen. En ’t duurt maar vier middag-/avonden.
Heb je Staalbouwkundig tekenaar/constructeur ‘in de tas’, dan behoor je eigenlijk al tot de door de staalwol geverfde tekenaars/constructeurs. Maar al te vaak ziet Bouwen met Staal geslaagden aan deze opleiding, even later terug als (assistent) groepsleider bij een ingenieursbureau of staalconstructiebedrijf.
Het diploma Staalbouwkundig tekenaar/constructeur is tevens het toegangsbewijs voor Staalconstructies BV/BmS, de HBO-opleiding die de Betonvereniging (BV) en Bouwen met Staal (BmS) gezamenlijk organiseren onder de noemer BV/BmS Opleidingen. Je kunt ook aan de opleiding meedoen als je een HBO-diploma Bouwkunde, Civiele Techniek of Werktuigbouw op zak hebt, zonder constructief te zijn afgestudeerd.
Tijdens Staalconstructies BV/BmS word je – op bachelorniveau, een jaar lang – de kennis en praktische vaardigheden bijgebracht die je nodig hebt om zelfstandig constructieberekeningen te maken. Je leert constructies te toetsen aan de hand van de normen, raamwerkberekeningen te controleren en computerberekeningen te checken met behulp van vuistregels.
Wil je nog een treetje hoger op de kennisladder, volg dan Constructief Ontwerpen BV/BmS, inderdaad ook weer een opleiding van BV/BmS Opleidingen. Ben je geslaagd voor Staalconstructies BV/BmS óf afgestudeerd aan een HBO-opleiding Bouwkunde, Civiele Techniek of Werktuigbouw met een constructief afstudeeronderwerp, dan kun je van start met deze driejarige opleiding op TU- ofwel masterniveau.
In die drie jaar ga je je constructieve vakkennis verbreden en verdiepen, verkrijg je (nog) meer constructief inzicht en je leert hoe je een constructie op een integrale manier ontwerpt, rekening houdend met uitvoerbaarheid en veiligheid maar ook met kosten en economie, esthetica en bouwkundige en installatietechnische aspecten.
Na drie jaar kun je afstuderen in beton- óf in staalconstructies. In beide gevallen bestaat de afstudeeropdracht uit het ontwerpen, detailleren en berekenen van een constructie. De uitwerking van die opdracht verdedig je voor een examencommissie. Is de commissie tevreden, dan ontvang je het diploma Constructief Ontwerpen BV/BmS.
Kennis is natuurlijk wel een dynamisch fenomeen. Het kan verstoffen, verouderen, ingehaald worden door nieuwe ontwikkelingen, inzichten, informatie. Met korte cursussen over de meest uiteenlopende onderwerpen (van hallenbouw of brandveiligheid tot stabiliteit van staalconstructies of de eindige-elementenmethode) helpt Bouwen met Staal je op bij te blijven.
Meer weten? Ga naar www.bouwenmetstaal.nl