Jager Meng- en Recyclingtechniek
01:56
28-08-2018

Mengen en recyclen

Jager Meng- en Recyclingtechniek vindt zijn oorsprong in de recyclingtechniek (breken en zeven) en heeft tien jaar geleden de scope verbreed in de betonwereld. Beide ‘werelden’ hebben de afgelopen jaren steeds meer overeenkomsten gekregen door het streven naar een circulaire economie. Zo levert Jager Meng- en Recyclingtechniek enerzijds machines om granulaten op te waarderen tot een volwaardig toeslagmateriaal voor beton en anderzijds machines om materialen in de geleverde betoncentrales op de juiste manier te kunnen mengen. 

Vrij snel na het ‘adopteren’ van de betonwereld sloeg de crisis toe. “De nieuwbouw van betoncentrales bij betonproductiebedrijven kwam bijna volledig stil te liggen”, zegt Erwin Jansen van Jager Meng- en Recyclingtechniek. “Reden te meer om ons nog meer te focussen op de recyclingwereld. Deze keuze pakte goed uit. Recyclingbedrijven gingen immers meer gebruik maken van recyclingproducten als toeslagmaterialen in stampbeton en legoblokken. Met het einde van de crisis in zicht trok ook de vraag naar nieuwe betoncentrales bij betonproductiebedrijven weer aan. Ook de vraag naar ombouw van bestaande, vaak verouderde installaties nam toe.”

Jager Meng- en Recyclingtechniek

Supermobiel
Met het reeds aanwezige pakket aan verschillende soorten betoncentrales van SBM, één van de grootste Europese producenten van betoncentrales, en het verkrijgen van het importeurschap van TEKA-mengers had Jager Meng- en Recyclingtechniek alle ingrediënten in huis om ook na de crisis beslagen ten ijs te komen. “Voor elke toepassing heeft SBM wel een geschikte oplossing in huis”, beweert Jansen. “En lukt het niet binnen de standaard range, dan kunnen we in overleg met de producent ook een klantspecifieke oplossing aandragen.”  

De standaard range van SBM bestaat uit Citymobiele Variomix-installaties als op een beperkte voetprint van slechts een paar m² hoge producties gewenst zijn. Deze installaties zijn volgens Jansen prima inzetbaar bij bijvoorbeeld nieuwbouw van flatgebouwen in binnenstedelijk gebied. “De supermobiele Euromix-installaties met hoge productiecapaciteiten tot 170 m³ per uur én razendsnelle verplaatsingsmogelijkheden worden veelal toegepast bij grote bouwprojecten, zoals grote kunstwerken, betonwegen, logistieke centra en landingsbanen. Maar ook voor verticaal gebouwde en horizontale stationaire installaties voor betonwaren, zoals transportbeton. Onlangs hebben we zo’n horizontale centrale geplaatst bij een betonfabriek in Emmen voor de volledige productie van zelfverdichtende beton.” 

 Jager Meng- en Recyclingtechniek

Unieke mengers
Het recentelijk bekomen van het importeurschap van TEKA, in Nederland rijkelijk vertegenwoordigd door meer dan honderd geplaatste mengers, heeft ervoor gezorgd dat Jager Meng- en Recyclingtechniek zich nog breder kon presenteren. “Naast de mengers van BHS (voor transportbetondoeleinden) werden de mengers van TEKA (andere betontoepassingsgebieden met hoge eisen) reeds in de installaties van SBM toegepast, echter met deze toevoeging werden ook losse ombouwwerkzaamheden mogelijk. Vooral als het aankomt op robuustheid en mengkwaliteit weten de TEKA-mengers zich te onderscheiden van de concurrentie. De keuze in type mengers varieert van ringtrogmengers en planetaire mengers tot turbinemengers en dubbelas (Twin-Shaft) exemplaren. De planetaire- en turbinemengers zijn vandaag de dag populair met vulcapaciteiten van 250 tot wel 4.500 liter. Ze worden toegepast voor hogesterktebeton, lichtgewicht beton en zelfs voor glastoepassingen. Afhankelijk van de vraagstelling adviseren wij de meest geschikte menger. Groot voordeel van de nieuwste exemplaren is dat ze ook kleine hoeveelheden tot een homogeen product kunnen mengen tot 1/10 van de menginhoud.”

Van mobiele en semi-mobiele tot permanente installaties, Jager Meng- en Recyclingtechniek kan voor elke toepassing de juiste oplossing leveren. “We hebben de kennis en ervaring in huis om onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn. Op die manier dragen we inderdaad ook ons steentje bij aan het vormen van een circulaire economie in combinatie met een zo’n laag mogelijk CO2-uitstoot”, zegt Jansen tot besluit.   

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Jager Meng- en Recyclingtechniek

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Over Jager Meng- en Recyclingtechniek

beton en staalbouw partners

ION Borghardt AwardJM Construct