Platform over beton en staal in de bouw
Met Lean Manufacturing en ERP meer rendement in de staalbouw
Lean gaat over procesverbetering. Het gaat over efficiency en effectiviteit verhogen van alles wat je doet.

Met Lean Manufacturing en ERP meer rendement in de staalbouw

Sinds 2018 waait er bij Meco Metal een frisse wind door de organisatie. De Belgische staalbouwer heeft een enorme transformatie doorgemaakt. Door het omarmen van Lean Manufacturing en de implementatie van een ‘dedicated’ ERP zijn het rendement én werkplezier gigantisch verhoogd. In een boeiende webinar vertellen de ‘verantwoordelijken’ over de weg naar dit succes. Op deze pagina’s alvast een korte preview. 

Het hele proces van continu verbeteren zit tot in de laatste vezel bij alle medewerkers van Meco Metal in het DNA.

Het managementteam van Meco Metal heeft in 2018 de opdracht gekregen om het bedrijf te verzelfstandigen, professionaliseren en onafhankelijk en rendabel te maken. “Als fervent aanhanger van Lean Manufacturing zijn we gestart met een grondige analyse van het bedrijf en de organisatiestructuur”, begint Harry Seij-kens, zaakvoerder van Meco Metal. “Zaken waar we tegenaan liepen, waren bijvoorbeeld een zaagtandproductieproces (dus zonder continuïteit in het proces), géén locatiebeheer, onduidelijke processen en vooral veel verspillingen. We hebben vervolgens een kernteam geformeerd bestaande uit Domien Driesen voor de grofplanning en calculaties, Remi Moonen voor de fijnplanning en ondergetekende.”

Medewerkers bij Meco Metal pakken zaken maar één keer op en maken het proces af in een constante flow.

Verbeterpunten

In eerste instantie is het kernteam aan de slag gegaan met het benoemen van de verbeterpunten. “Met een gezonde ervaring in Lean zijn we gaan werken aan een lijst met verbeterpunten en wensen, dat tot op de dag van vandaag ons werkdocument is. Inmiddels zijn we toegekomen aan punt 590 en we zijn nog lang niet klaar”, zegt Seijkens vol enthousiasme. Ook voor de medewerkers op de vloer was het een flinke omslag. “Bij ingesleten gedrag is veranderen altijd lastig en daarbij moest het ook nog eens snel gebeuren. We betrekken onze medewerkers heel nadrukkelijk bij het continu verbeteren, zodat ze actief meedenken in oplossingen. Eens men zag dat de condities verbeterden, ontstond er vertrouwen en zijn we echt gezamenlijk de uitdaging aangegaan. Ons personeel is immers ons grootste goed.” 

Cultuurverandering

Lean gaat over procesverbetering. “Het gaat over efficiency en effectiviteit verhogen van alles wat je doet”, zegt Jan-Hein Tempelman, Lean Sensei bij The Lean Six Sigma Company. “Eén manier om ernaar te kijken, is het zien van procesverbetering als een beroep. Net als een loodgieter of een dokter. Alle professionals hebben een gereedschapskist. Afhankelijk van de uitdagingen die ze tegenkomen, openen ze hun gereedschapskist en kiezen ze niet alleen het juiste gereedschap, maar weten ze ook hoe ze dit gereedschap moeten gebruiken. Maar dit is nog niet genoeg, een bedrijf met een paar professionals zal de cultuur niet veranderen. Het uiteindelijke doel van Lean is niet om problemen op te lossen, maar om een cultuur van continue verbetering te creëren. Waar elk team en ieder individu elke dag zijn prestaties evalueert om te zorgen voor een maximale klantwaarde.”

Sinds 2018 waait er bij Meco Metal een frisse wind door de organisatie.

5S en Flow

Eén van de tools uit de gereedschapskist is 5S. “Het is een methode om verspillingen uit het proces te halen die veroorzaakt worden door de manier waarop de werkplek is ingericht”, zegt Tempelman. “5S zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te zoeken, dat alles een logische plek heeft waardoor je minder hoeft te lopen. De medewerkers zijn veel efficiënter, ze besteden niet onnodig tijd aan het zoeken naar materialen. Een tweede belangrijke tool in de gereedschapskist is Flow oftewel producten en diensten leveren in een constante stroom, waarbij de verschillende deeloperaties elkaar naadloos opvolgen. Bij Meco Metal hebben we op deze manier veel verspilling geëlimineerd, zoals onnodig transport en onnodig voorraad houden. Medewerkers pakken zaken maar één keer op en maken het proces af in een constante flow, waarna de factuur direct de deur uit kan.”

Het webinar onder leiding van moderator Bruno Dursin, zaakvoerder van Believe in Steel Management & Consultancy, zelf beluisteren? Scan bijgaande QR-code en ga er eens rustig voor zitten!

Dedicated ERP

Voor het realiseren van een constante Flow is een efficiënte planning cruciaal. “Verstoringen in de planning zijn verleden tijd sinds de implementatie van LiemarX”, weet Domien Driesen, productieleider van Meco Metal. “Het ERP-systeem geeft meer inzicht in de planning en een veel beter overzicht in de capaciteit dan ons vorige ERP-systeem. We hebben geen ‘waste’ meer en het zoeken naar gegevens gaat vanzelf.” Jan van Hapert, zaakvoerder van Liemar Software, zegt: “Gelukkig zag Meco Metal ook de noodzaak in van een goed ingericht ERP. Al bij de eerste gesprekken waren de drie key-users betrokken, zodat we heel gericht naar een juiste oplossing konden werken. Aan de hand van een ‘lastenboek’ met wensen en eisen hebben we een Proof of Concept voorgesteld. En dat bleek een schot in de roos.” Ook Seijkens is enorm tevreden over LiemarX en de werkwijze van Liemar Software: “Het was de eerste keer in mijn carrière dat er een softwareoplossing op tijd, binnen budget en zonder enige productieverlies is opgeleverd. Daarnaast heeft LiemarX het Lean implementeren aanzienlijk vergemakkelijkt, iets wat met ons oude pakket absoluut onmogelijk was.” 

Verstoringen in de planning zijn verleden tijd sinds de implementatie van LiemarX.

Het zijn roerige tijden, ook in de staalbouw. “De timing van de enorme transformatie kon wat ons betreft niet beter, zo mogen we nu toch wel voorzichtig concluderen”, zegt Seij­kens. “We weten een verdubbeling van ons tonnage te realiseren met nagenoeg hetzelfde aantal mensen. Daarnaast heeft het ons geholpen om het bedrijf aantrekkelijker te maken bij bestaande en potentieel nieuwe werknemers. Om die voorsprong te behouden, evalueren we nog steeds elke dag hoe we het nóg beter kunnen doen. Het hele proces van continu verbeteren zit tot in de laatste vezel bij iedereen in het DNA.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details