Platform over beton en staal in de bouw
Milieuvriendelijker beton is klaar voor de markt
De onderdoorgang in Heiloo werd gebouwd met geopolymeerbeton.

Milieuvriendelijker beton is klaar voor de markt

maar is de markt er klaar voor?

De recepturen voor geopolymeerbeton met tot wel 90% CO2-profielreductie liggen klaar. Maar daarmee zijn we er blijkbaar nog niet. Ontwerpers en opdrachtgevers hebben nog veel vragen over het langetermijngedrag. 

Een bedrijf dat zich toelegt op innovaties en vergroening van de betonwereld is Sustainable Concrete Solutions, kortweg SCS. Zij heeft de ambitie om de CO2-uitstoot van cement en beton drastisch te verlagen door de ontwikkeling en productie van alternatieve bindmiddelsystemen voor beton en deze zelf proactief ter hand te nemen. Dit vraagt een gezonde portie doorzettingsvermogen, want Nederland mag dan de naam hebben innovatief te zijn, het verwerven van een sterke marktpositie met dubbel-duurzaam geopolymeerbeton in de bouwsector is een uitdaging.

Koudwatervrees

Dit heeft deels te maken met koudwatervrees, signaleert Jos Kronemeijer, materiaaltechnoloog en directeur Technische Marketing van SCS. “Geopolymeerbeton is voor veel opdrachtgevers en aannemers in Nederland een nieuw product. Hoewel het in andere Europese landen soms al acht decennia bekend is, maakt dit de introductie niet eenvoudiger. Als opdrachtgevers er al voor openstaan, tasten zij in het duister over de verschillen in regelgeving en zekerheden rond verantwoord, veilig en duurzaam bouwen.” 

Centraal vertrekpunt bij SCS blijft materiaalkennis

Kronemeijer startte in 2015 een betontechnologisch adviesbureau. Van hieruit adviseerde hij grondstofleveranciers, betonproducenten, architecten, constructeurs en aannemers op terreinen zoals specificaties, regelgeving, scheurrisicoberekeningen en productieprocessen. Steeds vaker gaf hij ook support bij de ontwikkeling van duurzame betonsoorten. Kronemeijer: “Op dit gebied hebben we veel expertise. We kunnen óók constructeurs tot in detail vertellen hoe je hun ontwerpen durable en sustainable maakt.”

De recepturen voor geopolymeerbeton zijn er.

Overzicht en doorzicht

De SCS-medewerkers verwierven kennis en ervaring gedurende drie decennia in meer dan vijftien landen; ze hebben zitting in internationale comités, onderhouden nauw contact met regelgevende-, ontwerpende- en uitvoerende partijen en toetsen of ervaringen elders tot lokale verbeteringen kunnen leiden. Deze meervoudige verbondenheid bezorgde haar overzicht en doorzicht, waardoor SCS kon doorgroeien tot ontwikkelaar en producent van geopolymeercement voor ‘dubbel-duurzaam beton’.

Materiaalfreaks

“De nieuwe betonsoorten openen verrassende mogelijkheden voor lokaal onbekende grondstoffen”, vertelt Kronemeijer. “We ontdekken bijna maandelijks nieuwe varianten, die we geschikt maken voor certificatietrajecten. Het kan bijvoorbeeld havenslib zijn, maar ook CO2 zèlf, zoals dat in het Carbon-capture proces van Green Minerals leidde tot een negatieve footprint! In dit kader worden we nog wel eens ‘materiaalfreaks’ genoemd. Een geuzennaam waar we trots op zijn.”

Een eerlijke vergelijking

“Constructiematerialen zoals beton, hout en staal worden te gemakkelijk met elkaar vergeleken”, vervolgt Kronemeijer dan. “Beter beschouw je deze op hun afzonderlijke merites via Life Cycle Analyses (LCA). Hiermee worden materialen op hun milieu-impact beschouwd van de wieg (grondstofselectie en winning) tot het graf (sloop, recycling en circulariteit). Dan wordt ook duidelijk dat de term ‘dubbel-duurzaam’ pas correct kan worden ingevuld als durability (de technische duurzaamheid in termen van ontwerplevensduur) en sustainability (het milieuprofiel) in een plaatje worden samengevoegd.”

Kennisoverdracht

Volgens Kronemeijer zouden ontwerpers en opdrachtgevers dit samengevoegde plaatje samen moeten afwegen, terwijl ontwerpers in de praktijk nog vaak gaan voor gewoontekeuzes. Verandering vereist dan kennis. “Om die reden is kennisoverdracht een van onze speerpunten. Wie vanuit LCA naar geopolymeerbeton kijkt, kan alleen maar concluderen dat geopolymeer dé tool is om beton dubbel-duurzaam en toekomstbestendiger te maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details